Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Daniele Gatti és Scala Zenekara

2006.06.07. 09:33

Két operarészlettel kezdi koncertjét 2006. június 12-én este a Filarmonica della Scala, a híres milánói operaház zenekara. A végzet hatalma nyitánya és a Manon Lescaut közjátéka után természetesen szimfonikus alkotásokkal, Respighi és Csajkovszkij művével folytatódik az este.

A zenekart Claudio Abbado alapította 1982-ben, története kezdetét olyan „nagyok” közreműködése jellemezte, mint Georges Prêtre, Lorin Maazel, Wolfgang Sawallisch és Carlo Maria Giulini és Eötvös Péter is. A kritikusok az együttes játékából áradó olaszos szenvedélyre és a tökéletes szimfonikus hangzás szintézisére hívják fel a figyelmet.

Rendszeresen dolgozik velük Daniele Gatti, aki 27 évesen vezényelt először szülővárosa operaházában, a Milánói Scalában. A kilencvenes évek elején a római Szent Cecília Akadémia zenekarát vezette, később a világ valamennyi vezető szimfonikus zenekarát dirigálta Európában és a tengerentúlon. Jelenleg a londoni Royal Philharmonic Orchestra zeneigazgatója. Idén meghívták Bécsbe, hogy a Staatsoper újjáépítésének évfordulójára szervezett gálahangversenyt vezényelje. Sikere nyomán rábízták Verdi Falstaffjának felújítását, és az évad egyik fontos premierprodukcióját: Schönberg Mózes és Áron című operáját. Specialitásának számít a romantikus és a 20. századi orosz repertoár – Csajkovszkij összes szimfóniájának felvételét idén fejezi be a Harmonia Mundinál. E felvételek jellegébe enged bepillantást a budapesti koncert, amelyen olasz szerzők művei mellett éppen Csajkovszkij nagyszabású V. szimfóniája hallható.

Művészetek Palotája

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.