Előd
7 °C
16 °C

Daniele Gatti és Scala Zenekara

2006.06.07. 09:33

Két operarészlettel kezdi koncertjét 2006. június 12-én este a Filarmonica della Scala, a híres milánói operaház zenekara. A végzet hatalma nyitánya és a Manon Lescaut közjátéka után természetesen szimfonikus alkotásokkal, Respighi és Csajkovszkij művével folytatódik az este.

A zenekart Claudio Abbado alapította 1982-ben, története kezdetét olyan „nagyok” közreműködése jellemezte, mint Georges Prêtre, Lorin Maazel, Wolfgang Sawallisch és Carlo Maria Giulini és Eötvös Péter is. A kritikusok az együttes játékából áradó olaszos szenvedélyre és a tökéletes szimfonikus hangzás szintézisére hívják fel a figyelmet.

Rendszeresen dolgozik velük Daniele Gatti, aki 27 évesen vezényelt először szülővárosa operaházában, a Milánói Scalában. A kilencvenes évek elején a római Szent Cecília Akadémia zenekarát vezette, később a világ valamennyi vezető szimfonikus zenekarát dirigálta Európában és a tengerentúlon. Jelenleg a londoni Royal Philharmonic Orchestra zeneigazgatója. Idén meghívták Bécsbe, hogy a Staatsoper újjáépítésének évfordulójára szervezett gálahangversenyt vezényelje. Sikere nyomán rábízták Verdi Falstaffjának felújítását, és az évad egyik fontos premierprodukcióját: Schönberg Mózes és Áron című operáját. Specialitásának számít a romantikus és a 20. századi orosz repertoár – Csajkovszkij összes szimfóniájának felvételét idén fejezi be a Harmonia Mundinál. E felvételek jellegébe enged bepillantást a budapesti koncert, amelyen olasz szerzők művei mellett éppen Csajkovszkij nagyszabású V. szimfóniája hallható.

Művészetek Palotája