Jolán
0 °C
6 °C

Posztklezmer Fesztivál

2006.06.14. 09:49

Június 29.
csütörtök
19.30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
The Klezmatics (USA) "Szimfonikus Klezmatics"
Lorin Sklamberg - ének, harmonika, Lisa Gutkin - hegedű, Frank London - trombita, billentyűs hangszerek, vokál, Matt Darriau - klarinét, altszaxofon, vokál, Paul Morrissett - nagybőgő, cimbalom, vokál, David Licht - dob, vokál
Közreműködik: Danubia Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Héja Domonkos

Június 30.
Péntek
19.30
Fesztivál Színház
Brave Old World (USA)
Michael Alpert - hegedű, harmonika, ének, Alan Bern - harmonika, zongora, Kurt Bjorling - klarinét, szaxofon, Stuart Brotman - nagybőgő, cimbalom

Július 1.
Szombat
19.30
Fesztivál Színház
Cracow Klezmer Band (Lengyelország)
Jarosław Bester - harmonika, Jarosław Tyrala - hegedű, Oleg Dyyak - klarinét, ütőhangszerek, Wojciech Front - nagybőgő

Az 1970-es évek népzenei mozgalmának köszönhetően a jiddis muzsikáknak is reneszánszuk támadt Amerikában, majd Európában. Ám míg a hetvenes-nyolcvanas évek klezmer-revivalje ennek a feledésbe merülő hagyománynak a megidézését szolgálta, addig a későbbiekben egyre több olyan kortárs produkció jött létre, amely a klezmer-hagyományt inkább ihlető forrásként használta. Ennek a törekvésnek három kiemelkedő képviselője lép fel a június 29-én kezdődő Posztklezmer Fesztiválon.

Az első napon a The Klezmatics hozza el először Magyarországra Symphonic Klezmatics című projektjét; a különleges koncert közreműködője a Danubia Szimfonikus Zenekar. 30-án a világ első klezmer-szupergrupja, az 1989-ben alakult Brave Old World mutatja be Song of the Łodz Ghetto (A łodzi gettó dala) című albumát, amelynek hátterében tizenöt évnyi kutatás áll. A korábban feldolgozatlan utca- és kabarédalokat Izraelben és az Egyesült Államokban gyűjtötték össze, a gettó egyik túlélője, dr. Gila Flam Singing for Survival című könyve nyomán.

A két Egyesült Államok-beli együttest a fesztivál zárónapján egy lengyel zenekar követi. A Cracow Klezmer Bandet 1997-ben alapította Jarosław Bester. A tradicionális és az avantgárd zsidó zenék ötvözésével kitűnő együttes nemzetközi tekintélyét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy már négy albumot jelentetett meg tőlük John Zorn legendás kiadója, a New York-i Tzadik - a legutóbbit Bruno Schulz előtt tisztelegve, Sanatorium under the Sign of the Hourglass címmel.

"Szokatlan energia és lenyűgöző virtuozitás, szenvedélyes előadásmód és elbűvölő kifinomultság" - tartja róluk a szakma, s minden bizonnyal ezt fogják gondolni a Fesztivál Színház látogatói is.

Művészetek Palotája