Gyöngyi
9 °C
9 °C

A Cseh Filharmonikusok Hilary Hahnnal Budapesten

2006.08.16. 12:57

Prága polgári fejlődésében döntő jelentőségű, hogy már a 19. század elején önálló és magas színvonalú zeneélet virágzott a városban. Az 1811-ben alapított Prágai Konzervatóriumnak (amely több, Gustav Mahlerhez hasonló zenei nagyságot adott a világnak) saját zenekara volt. Az együttessel koncertezett Liszt és Berlioz, mindketten igen elismerően nyilatkoztak a muzsikusokról.

Különféle színházi viták után hozták létre 1894-ben az önálló Cseh Filharmóniát, amelynek otthona a Moldva partján álló Rudolphinum lett, ahol a zenekar első hangversenyét tartották, 1896. január 4-én. A koncertet Antonin Dvořák vezényelte, aki itt és ekkor mutatta be kilencedik, Az új világból alcímű szimfóniáját. 1901-től Ludvik Čelánský irányította a zenekart, amelynek művészi színvonala annyira megerősödött, hogy már bécsi vendégszereplést is vállalhattak. Sőt, Gustav Mahler rájuk bízta 7. szimfóniájának bemutatását, a koncertet a szerző vezényelte.

1919-ben még magasabb osztályba lépett az együttes, Václav Talich vezető karmestersége alatt a nemzetközi hangversenyélet egyik népszerű szereplője lett a Cseh Filharmonikus Zenekar. 1924-ben Talich kezdeményezésére Nemzetközi Zeneünnepet rendeztek, a dirigens sorra műsorra tűzte a kortársak: Bartók, Hindemith, Honegger, Prokofjev, Schönberg, Stravinsky műveit, közülük többen szólistaként is felléptek a társulattal. Talich egy kitűnő muzsikusnak, Rafael Kubelíknak adta át a vezérlő pálcát, ő 1948-ig állt az együttes élén. A vele készült hangfelvételek ma is etalonnak számítanak.

A zenekar megalapításának ötvenedik évfordulóján hozták létre a kórust, és megteremtették a rangos fesztivált, a Prágai Tavaszt, amelynek centrumában ma is a Cseh Filharmonikusok állnak. Jellemző, hogy az 1950-es Prágai Tavaszon indult el Szvjatoszlav Richter nemzetközi karrierje. Ebben az évben új karmester Karel Ančerl került a filharmonikusok élére, az ő nevéhez fűződnek a zenekar nagy és sikeres turnéi, amelyek során távoli földrészeket is bejártak. Ötven éve, 1956 májusában a budapesti zenebarátok ünnepelték Ančerlt és együttesét, a műsoron természetesen Dvořák 9. szimfóniája is szerepelt.

A Cseh Filharmonikusok társadalmi szerepe mindig igen érzékeny volt: 1989-ben,a bársonyos forradalom napjaiban a Cseh Filharmonikusok koncertjüket megszakítva eljátszották a cseh és a szlovák himnuszt, mivel bejelentették Milos Jakes pártfőtitkár és Husák hatalomból való eltávolítását. A muzsikusok és a közönség tomboló vastapssal reagált hírre.

2004-ben vendégszerepelt utoljára Budapesten a Cseh Filharmonikus Zenekar. 2006. augusztus 23-án ismét Dvořák-esttel lépnek pódiumra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Szólistájuk a világ egyik legjobb hegedűse: Hilary Hahn, vezényel: Zdeněk Mácal. „A kör bezárult – innen indultam, és ide tértem vissza” – nyilatkozta Zdeněk Mácal, amikor kinevezték a Cseh Filharmonikus Zenekar élére. Pályafutása elején hazai zenekaroknál – köztük a Cseh Filharmonikusoknál is – dolgozott, majd az 1968-os események után elhagyta Csehszlovákiát. Külföldön nagyon hamar elismert és keresett dirigenssé vált. A Cseh Filharmonikusokhoz azonban „végzetes szerelem“ fűzi, a 2003–2004-es szezon óta az együttes vezető karmestere.

Dvořák a-moll hegedűversenyének huszonhat éves, Grammy-díjas szólistája, Hilary Hahn Lexingtonban született. Még nem volt négyéves, amikor hegedülni kezdett. Rendkívüli tehetségének köszönhetően tizenhat évesen már diplomát szerzett a Curtis Institute-ban. A Time Magazine 2001-ben Amerika legjobb fiatal klasszikus zenészének választotta.

Művészetek Palotája