Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

A Cseh Filharmonikusok Hilary Hahnnal Budapesten

2006.08.16. 12:57

Prága polgári fejlődésében döntő jelentőségű, hogy már a 19. század elején önálló és magas színvonalú zeneélet virágzott a városban. Az 1811-ben alapított Prágai Konzervatóriumnak (amely több, Gustav Mahlerhez hasonló zenei nagyságot adott a világnak) saját zenekara volt. Az együttessel koncertezett Liszt és Berlioz, mindketten igen elismerően nyilatkoztak a muzsikusokról.

Különféle színházi viták után hozták létre 1894-ben az önálló Cseh Filharmóniát, amelynek otthona a Moldva partján álló Rudolphinum lett, ahol a zenekar első hangversenyét tartották, 1896. január 4-én. A koncertet Antonin Dvořák vezényelte, aki itt és ekkor mutatta be kilencedik, Az új világból alcímű szimfóniáját. 1901-től Ludvik Čelánský irányította a zenekart, amelynek művészi színvonala annyira megerősödött, hogy már bécsi vendégszereplést is vállalhattak. Sőt, Gustav Mahler rájuk bízta 7. szimfóniájának bemutatását, a koncertet a szerző vezényelte.

1919-ben még magasabb osztályba lépett az együttes, Václav Talich vezető karmestersége alatt a nemzetközi hangversenyélet egyik népszerű szereplője lett a Cseh Filharmonikus Zenekar. 1924-ben Talich kezdeményezésére Nemzetközi Zeneünnepet rendeztek, a dirigens sorra műsorra tűzte a kortársak: Bartók, Hindemith, Honegger, Prokofjev, Schönberg, Stravinsky műveit, közülük többen szólistaként is felléptek a társulattal. Talich egy kitűnő muzsikusnak, Rafael Kubelíknak adta át a vezérlő pálcát, ő 1948-ig állt az együttes élén. A vele készült hangfelvételek ma is etalonnak számítanak.

A zenekar megalapításának ötvenedik évfordulóján hozták létre a kórust, és megteremtették a rangos fesztivált, a Prágai Tavaszt, amelynek centrumában ma is a Cseh Filharmonikusok állnak. Jellemző, hogy az 1950-es Prágai Tavaszon indult el Szvjatoszlav Richter nemzetközi karrierje. Ebben az évben új karmester Karel Ančerl került a filharmonikusok élére, az ő nevéhez fűződnek a zenekar nagy és sikeres turnéi, amelyek során távoli földrészeket is bejártak. Ötven éve, 1956 májusában a budapesti zenebarátok ünnepelték Ančerlt és együttesét, a műsoron természetesen Dvořák 9. szimfóniája is szerepelt.

A Cseh Filharmonikusok társadalmi szerepe mindig igen érzékeny volt: 1989-ben,a bársonyos forradalom napjaiban a Cseh Filharmonikusok koncertjüket megszakítva eljátszották a cseh és a szlovák himnuszt, mivel bejelentették Milos Jakes pártfőtitkár és Husák hatalomból való eltávolítását. A muzsikusok és a közönség tomboló vastapssal reagált hírre.

2004-ben vendégszerepelt utoljára Budapesten a Cseh Filharmonikus Zenekar. 2006. augusztus 23-án ismét Dvořák-esttel lépnek pódiumra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Szólistájuk a világ egyik legjobb hegedűse: Hilary Hahn, vezényel: Zdeněk Mácal. „A kör bezárult – innen indultam, és ide tértem vissza” – nyilatkozta Zdeněk Mácal, amikor kinevezték a Cseh Filharmonikus Zenekar élére. Pályafutása elején hazai zenekaroknál – köztük a Cseh Filharmonikusoknál is – dolgozott, majd az 1968-os események után elhagyta Csehszlovákiát. Külföldön nagyon hamar elismert és keresett dirigenssé vált. A Cseh Filharmonikusokhoz azonban „végzetes szerelem“ fűzi, a 2003–2004-es szezon óta az együttes vezető karmestere.

Dvořák a-moll hegedűversenyének huszonhat éves, Grammy-díjas szólistája, Hilary Hahn Lexingtonban született. Még nem volt négyéves, amikor hegedülni kezdett. Rendkívüli tehetségének köszönhetően tizenhat évesen már diplomát szerzett a Curtis Institute-ban. A Time Magazine 2001-ben Amerika legjobb fiatal klasszikus zenészének választotta.

Művészetek Palotája

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!