Előd
7 °C
16 °C

Kalandozások, zenével

2006.10.09. 09:52
Induljunk a Földközi-tenger keleti medencéjéből, a Művészetek Palotájában, a hangversenyteremben először lép föl - október 13-án - libanoni muzsikus: Rabih Abou-Khalil lantművész. A libanoniak (személyes tapasztalat) igen büszkék saját zenei világukra, amely nyugati és keleti forrásokból egyaránt táplálkozik.
A Mediterrán Fesztiválnak (október 19., 20., 21.) természetesen ebből a térségből érkeznek a szereplői: a temperamentumos görög Savina Yannatou és a Primavera en Salonico, a jól ismert portugál fado együttes, a Madredeus, valamint az itáliai Spakka-Neapolis 55.
November 3-án a Calcutta Trió előadása is találkozást ígér: a sok ezer éves indiai és a nyugati zenei hagyomány érdekes kapcsolódását. Velük egy estén mutatkozik be az azerbajdzsáni Sakina Ismailova, aki muzsikustársaival az azeri hangzó örökséggel, mugammal ismerteti meg a hallgatókat. Nem először vendégszerepel a házban a Buena Vista Social Club sztárja Omara Portuondo. Az örökifjú Omara új műsorát a szimfonikus projektet mutatja be november 21-én, kíséri a Danubia Szimfonikus Zenekar.
Húsz esztendős az After Crying - maguk sem hiszik_ így november 30-i estjüket úgy szerkesztik, hogy ne a múltról szóljon, hanem a következő két évtized nyitányaként szóljon.
December 16-án az Ando Drom estjén mutatkozik be a francia cigányzenei élet egyik legmarkánsabb szereplője, Thierry Titi Robin. Az autodidakta muzsikusból világsztárrá fejlődött zenész mindhárom hangszerét, a lantot, a buzikit és a gitárt is felvonultatja.
Már a közelgő karácsonyt jelzi a Makám és Lovász Irén műsora. A mennyei szép hajnal című összeállítást december 21-én este mutatják be a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.

Művészetek Palotája