Előd
7 °C
16 °C

Időutazás

2006.10.10. 11:30
Október 24-én 1956-ra emlékezve négy világhírű kortárs lengyel zeneszerző - Lutosłavski, Malawski, Penderecki és Kilar - művei hangzanak el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Jeléül annak, hogy az évszázadok során a két nemzet között a legendásan jó barátság hőfoka és a szolidaritás nem változott. A lengyel előadók koncertjének zenei anyagából CD is készül.
Két nappal később a Londoni Filharmonikusok vendégjátékára válthatnak jegyet a zenebarátok. Vezető karmesterük, Kurt Masur Mendelssohn Hebridák-nyitányát és Brahms második szimfóniáját tűzte a néhány hónap híján 75 éve alapított kiváló együttes műsorára. Schumann a-moll zongoraversenyét a 24 éves, kínai szülők gyermekeként Japánban született, de amerikai iskolákban nevelkedett Helen Huang szólaltatja meg.
Schönberg Gurrelieder című monumentális alkotása eddig csak egyszer hangzott el Magyarországon, hazai előadókkal. Most egy nemzetközi szereplőgárda Essen, Luzern, Frankfurt, Freiburg és Bécs vastapssal zárult estjei után Budapesten, a Művészetek Palotájában Michael Gielen vezényletével ismét megszólaltatja a darabot.
A Mozart-év még tartogat néhány eseményt a palotában, november 3-án Liszt Ferenc Kamarazenekar és Klenyán Csaba a híres A-dúr klarinétversenyt szólaltatja meg. December 2-án pedig a befejezetlen Requiem hangzik el a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában. Magyarországon először abban a rekonstrukcióban, amely Richard Maunder zenetörténész munkája.
Idén 70 éves Steve Reich előtt tiszteleg a december 6-i az UMZE Kamaraegyüttes és az Amadinda koncertje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az estre a szerzőt is Budapestre várják.
December 22-én a linzi Bruckner Zenekar és Színházi Kórus előadásában, Dennies Russel Davies vezényletével szólal meg Händel rendkívül népszerű oratóriuma a Messiás, mégpedig Mozart átdolgozásában.

Művészetek Palotája