Emma
5 °C
8 °C

Brahms: B-dúr zongoraverseny, op. 83

2005.09.01. 15:34
Szeptember 18., vasárnap 19.30 óra
Nemzeti Hangversenyterem
A Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekara
Vezényel: Sir Roger Norrington
Közreműködik: Helčne Grimaud - zongora, Anu Komsi - szoprán
Brahms: B-dúr zongoraverseny, op. 83
Mahler: IV. szimfónia

A "leltár" impozáns: két romantikus mű, három világsztár és egy nagy múltú zenekar. Az est egyik érdekessége, hogy Brahms zongoraversenyének ősbemutatója Budapesten volt 1881-ben, néhány nappal később pedig szerzője Stuttgartban játszotta. E két esemény afféle szintézisének tekinthető, hogy ezúttal Budapesten, a Stuttgarti Rádió Zenekarával lesz hallható a mű. Az alapítása, 1945 óta jelentős karriert befutott zenekar repertoárján a klasszikus-romantikus tradíció nagy alkotásai éppúgy megtalálhatók, mint XX. századi és kortárs művek.
A zenekar élén 1998 óta Sir Roger Norrington áll, aki a historikus előadói gyakorlat egyik legnagyobb szaktekintélye, ám repertoárja a XVII. századi zenéktől egészen a XX. századig terjed. Mahler-szimfóniák előadásában elsőként alkalmazta a historikus praxis eredményeit, nagy feltűnést keltve ezzel szakmai körökben. Mahler IV. szimfóniájának általa vezényelt előadása ezért is különleges csemegének ígérkezik.
Brahms robusztus B-dúr zongoraversenye nem éppen "hölgydarab", különösen izgalmas lesz hát Helčne Grimaud, korunk egyik legtöbbet foglalkoztatott hölgyzongoristájának az interpretációjában hallani. Grimaud csodagyerekként indult, és Daniel Barenboim már 1987-ben felkérte Liszt Esz-dúr zongoraversenyének általa vezényelt előadására. A koncert revelációként hatott, ettől kezdve Grimaud olyan zenekarokkal dolgozik, mint a Clevelandi, a Szentpétervári és a Berlini Filharmonikusok, s nem kisebb karmesterekkel, mint Claudio Abbado, Kurt Masur vagy Riccardo Chailly.
Az est másik műsorszáma Mahler IV. szimfóniája, ez a különös, a bécsi klasszika előtt tisztelgő, kamarazenei ihletettségű, bájos és humorral teli mű, amellyel szerzője felháborodással elegy megdöbbenést váltott ki az első három monumentális, posztromantikus szimfónia után egy hasonló negyediket váró korabeli közönség körében. Robert Hirschfeld, a Wiener Abendpost szellemes kritikusa a bécsi bemutató után a következőket írta: "Mintha Haydn papa hajtott volna el előttünk egy benzinbűzös automobilon".
A Mahler-szimfónia szólistája Anu Komsi lesz. A finn szoprán, akinek repertoárja Mozarttól és Bachtól Schönbergig és Kurtágig terjed, a legnagyobb zenekarok és karmesterek partnere, és számos díj, elismerés birtokosa.

További információ: a www.mupa.hu-n.
Művészetek Palotája