Gyöngyi
9 °C
9 °C

Mezőgazdasági fejlesztések

2004.04.06. 09:42
Kapcsolódó cikkek (2)
Újabb támogatási keretek indulnak 2004 tavaszán a mezőgazdasági vállalkozások, gazdálkodók számára. 2004-ben közel 25 milliárd, 2005-ben 36 milliárd és 2006-ban pedig 46 milliárd forintos támogatási keret nyílik meg a az Agrár és vidékfejlesztési operatív program támogatási keretei között.
Az AVOP hazánk Nemzeti Fejlesztési Tervének egyik operatív programja, mely már európai uniós társfinanszírozott keretek között vehető igénybe. Hazánk jelenpillanat még az előcsatlakozási stádiumhoz kötött forrásokat is használhatja, így az előcsatlakozási alapok SAPARD nevű programjából 2004. április 30-ig még számos támogatást igényelhetnek a pályázók.

A SAPARD program 52 milliárdos kerete a következő célokat támogatja: mezőgazdasági vállalkozások beruházása, mezőgazdasági és halászati termékek feldolgozása és marketingje, falufejlesztés és felújítás, a vidék tárgyi és szellemi örökségének védelme és megőrzése. valamint az alternatív jövedelemszerzést biztosító gazdasági tevékenységek fejlesztése. Az AVOP kiírásai már szintén megjelentek, így a pályázóknak számos új információ áll rendelkezésre.

A hazai kormányzati intézkedéseknek köszönhetően Brüsszelben megemelték a SAPARD program gépbeszerzés-támogatási szintjét, amely az emelt érték kapcsán a 40%-ot éri el, az eddigi 30% helyett. Emellett szintén támogatási növekedést eredményeztek a tárgyalások az épületfejlesztéseknél is, ahol a 40%-os támogatási keretet 50%-ra növelték.

A mezőgazdasági beruházások kapcsán a támogatásokkal elnyerhető összegek is nőttek, 50 millió forintról 150 millió forintra, az élelmiszeripari beruházásoknál pedig, 100 millió forintról 250 millió forintra. Ezen összegek óriási lehetőséget biztosítanak a pályázók számára. A SAPARD pályázat igénybevételére a módosítások kapcsán is többen váltak jogosulttá, így például támogatást igényelhetnek a Termelői Értékesítő Szervezetek (TÉSZ ) továbbá a Beszerzői Értékesítő

Szervezetek ( BÉSZ ), valamint a termelői csoportok is! Szintén másik érdekesség, hogy a 25%-nál nagyobb állami tulajdonú társaságok és szervezetek is pályázhatnak a támogatásokra. A program másik engedményeit előtérbe helyező jellemzője, hogy az önrész hitelből is finanszírozható, amely más pályázati forrásoknál nagyon ritkán fordul elő.

A SAPARD helyét átvevő AVOP program a következő célokat fogja kiemelten támogatni: versenyképes alapanyag-termelés fejlesztése, mezőgazdasági beruházások támogatása, fiatal agrárvállalkozók tevékenységének elősegítése, szak és továbbképzés támogatása, halászat modernizálása, vidéki térségek fejlesztése, falufejlesztés, valamint a mezőgazdasághoz kötődő infrastruktúrafejlesztés.

Jó pályázást kíván Önnek:
Semperger Kinga

Szakmai igazgató

Pályázatfigyelő és pályázati tanácsadó partnerünk:
Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft.
1071. Budapest, Peterdy u. 15
Pest Center Irodaház
Ügyfélkapcsolat:
Tel: 06 1 344 55 66
iliae@arindex.hu