Cecília
3 °C
12 °C

Kinyílt A Nagy Könyv

2005.03.30. 10:22

"Manapság sokkal kevesebbet olvasunk, mint korábban - bizonyítják egybehangzóan a statisztikák. De még így is, még most is könyvek kísérik végig életünket az első mesekönyvtől a tegnapi bestsellerig, az iskolai kötelezőktől a nagy, megrendítő olvasmányélményekig.

Olvasni jó. Több és gazdagabb lesz tőle az ember, ha pedig nem teszi, kevesebb és szegényebb, akkor is, ha nem veszi észre, ha az egészre csak rálegyint. Sőt, annál inkább." - Ezekkel a szavakkal indította útjára Békés Pál író A Nagy Könyv honlapját.

És valóban, néhány perc gondolkodás után ki ne tudna említeni legalább egy, számára meghatározó olvasmányt? Aztán még egyet.....és talán még sokkal többet is.

A Nagy Könyv program, mely egyszerre zajlik a televízió képernyőjén, a világhálón, a könyvtárakban és az iskolákban, közös játékra szólít minden magyarul olvasó embert. A játék során az ország kedvenc regényét keressük. Március elejétől, 53 napon keresztül ismert emberek mesélnek az MTV képernyőjén olvasmányélményeikről, március 15-én pedig az esti tévéműsor játékra szólítja fel Magyarország és a határon túli területek magyar lakosságát: nevezzék meg kedvenc magyar és kedvenc külföldi regényüket. A jelölés módja változatos: a könyvtárakban, iskolákban, művelődési intézményekben, könyvesboltokban elhelyezett, ingyenesen beküldhető szavazólapok, és a http://www.anagykonyv.hu honlap egyaránt rendelkezésre áll.

Az egész éves, több fordulós játék során mindenki szavazhat és mindenki meggyőzhet másokat, hogy melyik regényre adja a voksát: magyarra vagy külföldire, klasszikusra vagy modernre, szomorú vagy vidám könyvre, szerelmi történetre vagy éppen meseregényre. Végül az egész országot megmozgató változatos eseménysorozatot követően december 17-én derül ki, hogy melyik regény lesz a magyar olvasók kedvenc könyve 2005-ben.

A szabályokat minden érdeklődő megtalálja a honlapon - A Nagy Könyv várja a szavazatokat. A honlapra azoknak is érdemes ellátogatni, akik még nem döntötték el, hogy melyik kedvenc könyvük mellett voksolnak, hiszen hírek, könyvajánlók, interjúk segítik a játékban részt vevők és az érdeklődők tájékozódását. Megtudhatjuk például, hogy Winkler Dóra már négy éves korában olvasott, mégis csak egy éve találkozott élete legmeghatározóbb olvasmányélményével. Kiderül, hogy Boros Lajost milyen személyes szálak fűzik Karinthy Frigyes: "Utazás a Koponyám körül" című könyvéhez, vagy hogy Gangsta Zolee melyik kamaszkori regény-élményének hősére akart hasonlítani. A honlapon böngészve és a program-sorozat eseményeit követve reméljük, egyre többen kapnak kedvet újra az olvasáshoz és csatlakoznak a játékhoz.

Válasszuk ki és versenyeztessük kedvenc magyar és külföldi regényeinket, döntsünk együtt, szavazzunk minél többen!