Hedvig
7 °C
23 °C

Nagyszótár CD-t ingyen! És mi is az a TELC?

2004.09.14. 10:45
Nagyszótárat ingyen? - Ott még nem tartunk, elvégre az EU-ban sincs kolbászból fonva a kerítés! Nagyszótár CD-t ingyen? - IGEN, azt már kaphatunk ajándékba! Hogyan, mi történt? -kérdezi az ámult olvasó. Az történt, hogy forradalmi áttörés következett be a magyar szótárpiacon. Az Akadémiai Kiadó a nemrégiben felújított angol és német klasszikus nagyszótáraihoz, a szintén átdolgozott angol és német kéziszótáraihoz és az angol műszaki szótárához INGYEN, ajándékba adja a szótárak TELJES anyagát tartalmazó CD-ROM-ot.

Ezzel a szótárhasználók régi dilemmáját is megoldotta az Akadémiai Kiadó: nyomtatott szótárt vegyek vagy cédét? (Ha csak az egyikre van pénzem, és amennyiben mindkét hordozón megjelent az illető szótár.) Amikor nagyon gyorsan szükségem van egy szó jelentésére, és a gép előtt ülve két-három kattintással elérem a keresett szót, már értem is az internetes cikket, persze hogy a cédé a jó megoldás. Ám amikor görcsbe rándult gyomorral, parázva, egy előadóteremben kétszáz vizsgázó között ülve élet-halál harcot vívok a feladott fordítással, akkor bizony nagyon jó a nyomtatott szótárt forgatni.

Apropó, para!
Vajon benne van ez a magyar-angol klasszikus nagyszótárban? Benne bizony, sok más szlengszóval együtt, mert a felújítás során nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az új szavak és kifejezések minél szélesebb köréből merítsenek. Vagyis a dilemma nem dilemma többé, mert az angol és német klasszikus nagyszótárak, az angol és német kéziszótárak és az angol-magyar műszaki és tudományos szótár mellé, a könyvekhez csomagolva ingyen, ajándékba adja az Akadémiai Kiadó a szótárak teljes anyagát tartalmazó cédét. Megjelent még a francia nagyszótárakhoz is cédé, ám ott nem ajándékként. Önálló termékként kapható a tavaly felújított, és óriási sikert aratott Magyar értelmező kéziszótár anyagát tartalmazó CD is.

A sorozatcímként Akadémiai Elektronikus Könyvtár elnevezést kapott szótárcédé-együttes rendkívül sok jó tulajdonsággal bír, a szótárprogram jellemzői például, hogy

  - azonos felületről kezelhető valamennyi Akadémiai Elektronikus Könyvtár-szótár
  - a szótárak teljes anyaga megtalálható az Akadémiai Elektronikus Könyvtárban
  - tartalmazza a rövidítésjegyzéket, a nyelvtani táblázatokat és egyéb információkat is
  - keresési lehetőséget biztosít a szócikkeken belül is.
A számítógépes adatbázisról elmondható, hogy
  - a szótárak alapjai nemzetközi szabványnak megfelelő XML-alapú nyelvi adatbázisok
  - felhasználóbarát szoftverrel dolgoznak
  - 60 000-200 000 címszót és
  - több mint 100 ezer idiomatikus szókapcsolatot tartalmaznak
  - a német szótárak tartalmazzák a helyesírási reform változtatásait.

Mindnyájunk számára egyre fontosabbá válik a nyelvvizsga megszerzése. Ma már sokféle típusú vizsgából válogathatunk, s a bőség zavarában nehezen tudunk választani. Segít a döntésben, hogy az Akadémiai Kiadó most megjelentette a Certificate in English: Mock Examination 2 - Próbavizsga feladatok című nyelvkönyvet cédével, amellyel egy nagyon sokoldalúan hasznosítható nyelvvizsga, a TELC (The European Language Certificates) biztonságosan megszerezhető.

Mit nyújt a TELC?
Ez a bizonyítvány igazolja, hogy birtokosa képes idegen nyelven:

  - kommunikálni hétköznapi helyzetekben;
  - levelet, faxot, e-mailt írni;
  - írott és olvasott szövegek megértésére;
  - ismeri az interkulturális sajátosságokat.

Fontos tudni, hogy ezt a nyelvvizsga bizonyítványt az EU-ban munkavállaláshoz és oktatási intézményekben való továbbtanuláshoz elfogadják. Magyarországon az államilag elismert, akkreditált német egynyelvű, valamint az angol egy- és kétnyelvű TELC nyelvvizsga bizonyítvány felhasználható az érettségihez, felvételihez, diplomakiadáshoz, illetve munkavállaláshoz.

Mit nyújt a TELC-nyelvkönyv?
A Certificate in English: Mock Examination 2 - Próbavizsga feladatok című angol nyelvű kötet segítségével a tanárok és a leendő vizsgázók pontos információkat kaphatnak a TELC nyelvvizsgáról, annak részeiről és az értékelésről, így teljes alapossággal felkészülhetnek rá, akár igazi vizsgaszituációt teremtve. A kötet bemutatja a vizsga egyes részeit (olvasott szöveg értése, nyelvtani feladat, hallás utáni szöveg értése, levélírás, szóbeli vizsga) és példaként csatol egy-egy konkrét vizsgafeladatot. A nyelvtanárok számára részletes vizsgaismertetőt, a leendő nyelvvizsgázóknak pedig megoldókulcsot és a hallás utáni szövegértés feladat hanganyagának szövegkönyvét nyújtja segítségül a felkészítéshez-felkészüléshez. A könyv CD melléklete a hallás utáni szövegértés feladatok hanganyagát tartalmazza, az eredeti vizsgaszituációnak megfelelően.