Orsolya
7 °C
17 °C

Már kapható napjaink korszerű kontaktlencséje

2005.10.07. 10:19
Szemszárazság, viszketés, vörösödés, idegentest érzés. Tünetek, amelyeket majdnem minden kontaktlencse viselő ismer, pedig már létezik rá megoldás. A modern, szilikon-hidrogél alapanyagú lencsék viseletével, mint amilyen a CIBA Vision által gyártott O2OPTIX is, a fent említett panaszok megszűntethetők.
#alt#

A biztonságos és kényelmes kontaktlencse viseletben az oxigénnek kulcsfontosságú szerepe van. A hagyományos hidrogél lencsék csak annyi oxigént engednek át, amely nappali, átlagosan tizenkét órás viseletet tesz lehetővé. Aludni azért nem lehet bennük, mert zárt szemhéj mellett a szaruhártya eleve kevesebb oxigénhez jut, s ennek a csökkent oxigén mennyiségnek is csak egy része tud áthaladni a hidrogél lencsén. A hagyományos hidrogél lencsék éjszakai viselete mellett tehát a szaruhártya oxigénhiányos állapotba kerül. A vörösödő, viszkető szemekről, az idegentest érzetről is sok esetben a viszonylag alacsony oxigénáteresztő képesség (Dk/t érték) tehet. A kutatókban és a lencseviselőkben ezért fogalmazódott meg az igény egy olyan lencse iránt, amely magas oxigénáteresztő képességével azt is lehetővé teszi, hogy néha aludjunk benne, ugyanakkor az egyéb kellemetlen tüneteket is kiküszöböli.

Egy méret mindenkinek
Annak ellenére, hogy az O2OPTIX lencse egy bázisgörbülettel és egy átmérővel rendelkezik, széles szaruhártya bázisgörbületi tartományban illeszthető. Ezt a jó centrációt és megfelelő mozgást biztosító 14.2 mm-es átmérő, és az aszférikus hátsófelszíni kiképzés biztosítja. Fenti sajátosságai miatt a lencse a felhasználók 90 százalékánál megfelelően illeszkedik.

A CIBA Vision által gyártott O2OPTIX megszünteti az alacsony Dk/t értékű lencsék viselete során fellépő panaszokat, és meggátolja a szöveti elváltozások kialakulását. Meglepő, de a szaruhártya ellenállóbbá válik a gyulladásokkal és a fertőzésekkel szemben is a szilikon-hidrogél lencsék hordása közben, az oxigénhiány kiküszöbölése miatt. Az O2OPTIX oxigénáteresztő értéke 138 Dk/t, mely ötszöröse egy átlagos lágy lencse Dk/t értékének! Az éjszakai lencseviseléshez szükséges jelenleg elfogadott minimum érték a 125-ös Dk/t, mely mellett biztosan nem alakul ki szaruhártya ödema. Az O2OPTIX maximálisan eleget tesz ennek a követelménynek, ezért nem csak nappali, hanem alkalmankénti éjszakai viseletre is alkalmas.

#alt#