Jolán
-1 °C
7 °C

Folytatódik a Világ - Nyelv vetélkedő!

2003.12.09. 15:35
Harminc nyelven vallott szerelmet 22 000 diák - ezzel második fordulójához érkezett az Oktatási Minisztérium által kiírt szuahéli, szamoai, luvi és yaqui indián nyelvű feladványokat is tartalmazó középiskolai nyelvi vetélkedősorozata. Próbálja ki ön is, hogy megüti-e a középiskolások idegen nyelvi színvonalát!

Már a XVI. század elején François Rabelais ismert volt arról, hogy nevének betűiből alkotott magának írói álnevet (Alcofribas Nasier). De a híres személyek nevével később is szívesen játszottak, sőt gyakran humoros elferdítésüket is megalkották. William Shakespeare kortársai megszerkesztették az író nevét alkotó hangok újrarendezésével az "I am a weakish speller" ("Gyengécske helyesíró vagyok") gúnynevet, az amerikai választások során George Bush nevéből ellenzői kitalálták a "He bugs Gore" ("Ő bosszantja Gore-t") becenevet, az angliai választások alkalmával pedig Tony Blair, MP neve az "I'm tory plan B" ("Én vagyok a konzervatív párt B-terve") vicces szójáték megalkotására ihlette a nyelvi játékok iránt fogékony választókat. Próbálja meg, hátha ön is tud ezekhez hasonló humoros anagrammát készíteni az ön által legjobban ismert idegen nyelven!

#alt#A Világ - Nyelv vetélkedő második fordulójának ehhez hasonló játékos nyelvi feladatokból álló feladványsora a napokban vált letölthetővé az Oktatási Minisztérium honlapjáról (www.om.hu/vilagnyelv). A diákok logikai és kutatási képességeit, idegen nyelvi intelligenciáját mérő Világ - Nyelv vetélkedő első fordulójának válaszait eddig 359 fővárosi és vidéki középiskola több mint 700 osztálya (mintegy 22 000 diák) küldte vissza a minisztérium által megadott beküldési határidőre. Ezzel a vetélkedő az egyik legsikeresebb, és legtöbb gimnáziumi és szakközépiskolás osztályt megmozgató országos középiskolai tanulmányi versennyé vált.

Az idén végzett felmérések eredményeiből is kiderült, amit már régóta tudtunk: a magyarok idegen nyelv-tudása siralmas. A 15 éven felüli magyar népesség mindössze 25%-a beszéli az öt leggyakoribb nyugati nyelv (angol, német, francia, olasz, spanyol) egyikét. A felnőttek 14%-a boldogul valamennyire az angol nyelvvel, 13%-a pedig a némettel. (Ez az arány egész Közép-Kelet Európában a legalacsonyabb.) A nyelvtudás hiánya pedig komoly akadálya annak, hogy élhessünk az EU-tagságból adódó esélyekkel, lehetőségekkel. Ezen kíván változtatni az oktatási tárca által 2003. szeptember 26-án, a nyelvek európai napján meghirdetett Nyelvtanulás Éve, amelynek célja, hogy öt év múlva ne legyen olyan középiskolás, aki használható nyelvtudás nélkül hagyja el az iskolapadot.

A program megvalósítása érdekében az Oktatási Minisztérium 500 millió forintot fordít az iskolai, és az iskolán kívüli nyelvoktatás hatékonyságát javító programokra, és számos új intézkedés bevezetésével kívánja elősegíteni a diákok idegen-nyelvtanulását. Ezek közül a legfontosabb, hogy 2004 szeptemberétől lehetővé válik, hogy a középiskolák első éves tanulói egy teljes évig intenzíven idegen nyelvet és informatikát tanulhassanak, elindul az emelt szintű nyelvi érettségi, amely 2005-től kiválthatja a nyelvvizsgát, és lehetőség lesz arra is, hogy a középiskolákban legalább heti öt órát fordítsanak az első idegen nyelv oktatására.

A Világ - Nyelv program keretében megrendezett három fordulós országos nyelvi vetélkedő célja, hogy a játékban résztvevő gimnazisták, szakközépiskolások és szakiskolások figyelmét felhívja az idegennyelv-tanulás fontosságára, valamint tudatosítsa, hogy az idegen nyelvek ismerete elengedhetetlen az Európai Unióban történő továbbtanuláshoz és munkavállaláshoz.

A vetélkedőre benevezett kilenc, tíz, tizenegy és tizenkettedikes évfolyamok osztályaiból egy nyelvtanárokból és nyelvi szakértőkből álló bizottság választja majd ki azokat a döntőbe jutó osztályokat, amelyek a nyelvi kreativitásra és intelligenciára épülő feladatok megoldása terén a legjobb eredményeket érik el. A tavaszi szünetig tartó vetélkedő fődíja egy brüsszeli osztálykirándulás lesz. A fődíj mellett számos egyéb kategória győztesét is jutalmazni fogja a zsűri - így többek közt díjakat vehetnek majd át a kreativitást igénylő feladatokat legjobban megoldó osztályok is.

www.vilag-nyelv.hu

#alt#