Cecília
3 °C
12 °C

Pályázati Start 2005!

2005.02.23. 10:12
2005. Február 15-én meghirdetésre kerültek a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program pályázatai. Fontos időben lépni, aki társfinanszírozott uniós támogatáshoz kíván jutni, mivel van olyan pályázat is, amelynek benyújtási határideje 2005. április 1.

A GVOP keretén belül 2005-ben 16 pályázati kiírás került meghirdetésre, összesen 45,5 milliárd forint keretösszeggel. A pályázatok 2005. március 1-től nyújthatóak be és a tavalyi tapasztalatok alapján számos pályázóbarát tényezőt is tartalmaznak.

Így például a kiírások egyszerűbbek és rövidebbek, a támogatásra jutó le nem vonható Áfa támogathatóvá vált, a pályázatok bírálati szempontrendszere átalakult, bővült a hiány pótolható dokumentumok köre, a minimálisan igényelhető összegek csökkentek, így kisebb értékű beruházások is finanszírozhatóak, jogszabályváltozás miatt nem kell benyújtani a természetvédelmi, környezetvédelmi, vízügyi hatóságok igazolását_.

A GVOP leginkább a feldolgozóipar és a termelőszektor modernizációját, tehát gépek, berendezések, új technológiák alkalmazásának bevezetését támogatja leginkább. Az Operatív Program pályázatai emellett kitérnek a szolgáltatói szektor fejlesztéseire, így például az e-megoldásokra, a vállalkozói kultúra szintjének és tudásbázis növelésére, az innovációra és a versenyképesség előmozdítására.

A pályázatok 4 fő tematikus prioritásba sorolhatóak, miszerint: beruházás-ösztönzés, kis és középvállalkozások fejlesztése, kutatás és fejlesztés, innováció és az információs gazdaság fejlesztése.

A GVOP teljes költségvetése a 2004-2006 közötti időszakban összesen több, mint 154 milliárd forint.
A pályázatok befogadása 2005. március 1-től indul és a legtöbb esetben 2005. december 31-ig tart.
Fontos azonban figyelembe vennünk, hogy a tavalyi év legsikeresebb pályázata, a GVOP 211, azaz a Kis és

Középvállalkozások Műszaki és Technológiai Hátterének Fejlesztése című pályázatának első benyújtási határideje 2005. április 1. Ezen pályázati keret előirányzata szerint, ebben a prioritásban közel 700-750 támogatott pályázat várható. A pályázaton indulhatnak gazdasági társaságok, szövetkezetek és egyéni vállalkozók is, akik kis és középvállalkozónak minősülnek. A pályázat keretein belül a következők kerülhetnek támogatásra:

  1. Ingatlan építés, bővítés, 150m2 alatti önálló kereskedelmi üzlethelység esetén ingatlan felújítást, korszerűsítést nem tartalmazó projekt kapcsán, az igényelhető támogatás, az összköltség 35%-a, legfeljebb minimum 1 millió Ft, maximum 25 millió Ft.
  2. Kizárólag ingatlan építést, bővítést, 150 m2 alatti önálló kereskedelmi üzlethelység esetén ingatlan felújítást, korszerűsítést tartalmazó projekt esetében az elszámolható összeköltség legfeljebb 35%-a igényelhető, minimum 1 millió Ft, maximum 15 millió Ft.
  3. Ingatlan építés, bővítés, 150 m2 alatti önálló kereskedelmi üzlethelység esetén ingatlan felújítást, korszerűsítést, valamint műszaki gép, technológia, berendezés, beszerzése esetében, gyártási licenc, know-how vásárlása egyaránt támogatható azt elszámolható költség 35%-nak arányában, minimum 1 millió Ft, de maximum 25 millió Ft értékben.

A pályázatok kapcsán számos egyéb tudnivalót át kell tekinteni az elszámolható költségek, a kizáró okok és a beruházás kapcsán felmerülő kötelezettségvállalások vonatkozásában is. Ezért is érdemes, minden esetben a pályázati kiírást pontról pontra áttekintetni, s a pályázati útmutatót is figyelembe venni, hiszen a bírálati szempontrendszer vizsgálata, az egyik legfontosabb pont, annak tükrében, hogy érdemes-e és hogy hogyan érdemes pályáznunk.
Semperger Kinga
Szakmai igazgató
Minősített EU tanácsadó
Az Ernst&Young Entrepreneur of the Year "Év üzletembere" nemzetközi elismerés "Jövő ígérete 2004" különdíjasa
Pályázzon sikeresen! Bízza magát minőségi szakértőkre! Az Ön pályázati tanácsadója:
Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft.
Pest Center Irodaház
Peterdy u. 15.
1071. Budapest
Ügyfélszolgálat:
Ilia Eszter
Tel: 06 1 413 6330
Email: iliae@arindex.hu
www.arindex.hu
"Tendernyi pénz 2005-ben is! ... Együtt írunk, együtt nevetünk!"