Piroska
-10 °C
1 °C

Igazi hungarikum

2004.06.15. 10:06
A Pécsi Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet és a Bábolna Rt. együttműködésével született bioaktív kalciummal dúsított baromfihússal végre megoldódni látszik a kalciumpótlás régi problémája.

#alt#A szabadalomnak köszönhetően a nagyobb hipermarketekben - igazi hungaricumként - 5 különleges, bioaktív kalciummal dúsított baromfiterméket forgalmaznak. E baromfihúsok titka nem kevesebb, minthogy, mindazon prebiotikumok és vitaminok (D3, K1, B6 és C vitamin) kiegészítésével szerves formában tartalmaznak kalciumot, így a szervezetbe a kalcium ténylegesen felszívódik és beépül. A baromfihús az alacsony koleszterinszintet, zsírtartalma a keringési rendellenességek megelőzését, s a karcsúságunk megőrzését, illetve elhízásunk elleni küzdelmünket segíti.

A kalcium vázrendszerünk, fogazatunk alapvető építőköve. A felnőtt szervezetben 1,5% arányban fordul elő, hiányában súlyos betegségek, csontritkulás, sőt csontlágyulás léphet fel. A kalcium a sejtfolyamatok szabályozásában, sejtcsoportosulásban, sejtfalképzésben, -áteresztőképességében, sejtosztódásban, a hormontermelésben nélkülözhetetlen, a retina működésében is éppúgy részt vesz, mint a magas vérnyomás szabályozásában. A kellő kalcium-foszfor aránnyal a vastagbélrák megelőzését segíti, a menstruációs tüneteket enyhíti, a vesekő kialakulásának valószínűségét csökkenti.

Rohanó, vibráló életünkben, a gyorsbüfék kínálata miatt, a ripsz-ropsz összecsapott étkekkel rendkívül egészségtelenül táplálkozunk. A hamburgerek, a pizzák, a sült krumplik világában a szükségesnél kevesebb kalciumot, ugyanakkor a kelleténél több, a kalcium hasznosulását gyengítő foszfort juttatunk a szervezetünkbe. És mindezt még tovább rontjuk a mértéktelen kávé-, kóla-, tea-, alkoholfogyasztással, amelyek szervezetünkben a kalcium felszívódását gátolják.

Az orvosilag javasolt napi kalciumbevitel kortól, nemtől, egészségi állapottól függő. Míg az optimális mennyiség 1000-1500 milligramm lenne, addig Magyarországon ennek mindössze 600-800 milligrammot juttatunk étkekkel a szervezetbe, ami kalciumot fogyaszt, viszont nem termel! A nők számára kevésbé ismert, hogy 20 éves korukig csontjaik hosszát, 35 éves korukig pedig sűrűségét is növelhetik, de a gyermekszülés, majd a hormonális folyamatok csontjaikból és fogazatukból ezt a rendkívül fontos ásványi anyagot folyamatosan kivonja, vagyis a fogazatból és a csontozatból kiürül a kalcium. Ebben az időszakban napi 1500 milligramm kalciumpótlással a csontritkulás megelőzhető! A csökkent mennyiséggel vétkezik önmaga ellen, hiszen a kellő kalciumszint fenntartása a természetes formában a kalciumot tartalmazó élelmiszerekkel megoldható. A szervezet kalciumtartalmának 99%-a a csontokhoz kötődik. 40-45 esztendős kortól a csontállomány fogyni kezd, üteme évente 0,3-0,5%, ami különösen a nők körében, a klimaxot követően, az évi 2-5%-ot is eléri! Ez utóbbi komoly népegészségügyi problémát jelent, hiszen csontritkulás, orvosi nevén osteoporózis lesz a következménye. Noha a nőket kétszer gyakrabban éri utol ez a betegség, mint a férfiakat, s bár a "teremtés koronáinak" csontritkulásáról kevés szó esik, tudni kell, hogy ők sem védettek ellene. Nem véletlen, hogy gyakorta illetik a "néma járvány" jelzővel a kórt, hiszen sokszor halálos a csípő- és a combnyaktörés, mint ahogy a borda és csuklótörések többségét is a tömegében megritkult, "porózus" csontok okozzák. Pedig ennek kockázata csökkenthető lenne, ha már gyermek-, illetve fiatal felnőttkorban a csontépítéshez elegendő kalciumbevitel történne. Gond, hogy a táplálkozással a szervezetbe jutott kalciumból átlagosan csupán annak 30-35%-a szívódik fel a belekből.

A Pécsi Orvostudományi Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján humán-kísérletek igazolták, hogy az új adaléknak köszönhetően a csontritkulásban szenvedő betegeknél éppen olyan sikeres eredményeket lehetett elérni a Kalcimával, mint a ma ismert gyógyszerek alkalmazásával. A pécsi kutatók fejlesztése azért is egyedülálló, mert a világpiacon ez idáig forgalmazott kalcium vegyületek mindegyike valamilyen alkalmazástechnológiai vagy humánélettani hátránnyal rendelkezett.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.