Nándor
6 °C
22 °C

Igazi hungarikum

2004.06.15. 10:06
A Pécsi Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet és a Bábolna Rt. együttműködésével született bioaktív kalciummal dúsított baromfihússal végre megoldódni látszik a kalciumpótlás régi problémája.

#alt#A szabadalomnak köszönhetően a nagyobb hipermarketekben - igazi hungaricumként - 5 különleges, bioaktív kalciummal dúsított baromfiterméket forgalmaznak. E baromfihúsok titka nem kevesebb, minthogy, mindazon prebiotikumok és vitaminok (D3, K1, B6 és C vitamin) kiegészítésével szerves formában tartalmaznak kalciumot, így a szervezetbe a kalcium ténylegesen felszívódik és beépül. A baromfihús az alacsony koleszterinszintet, zsírtartalma a keringési rendellenességek megelőzését, s a karcsúságunk megőrzését, illetve elhízásunk elleni küzdelmünket segíti.

A kalcium vázrendszerünk, fogazatunk alapvető építőköve. A felnőtt szervezetben 1,5% arányban fordul elő, hiányában súlyos betegségek, csontritkulás, sőt csontlágyulás léphet fel. A kalcium a sejtfolyamatok szabályozásában, sejtcsoportosulásban, sejtfalképzésben, -áteresztőképességében, sejtosztódásban, a hormontermelésben nélkülözhetetlen, a retina működésében is éppúgy részt vesz, mint a magas vérnyomás szabályozásában. A kellő kalcium-foszfor aránnyal a vastagbélrák megelőzését segíti, a menstruációs tüneteket enyhíti, a vesekő kialakulásának valószínűségét csökkenti.

Rohanó, vibráló életünkben, a gyorsbüfék kínálata miatt, a ripsz-ropsz összecsapott étkekkel rendkívül egészségtelenül táplálkozunk. A hamburgerek, a pizzák, a sült krumplik világában a szükségesnél kevesebb kalciumot, ugyanakkor a kelleténél több, a kalcium hasznosulását gyengítő foszfort juttatunk a szervezetünkbe. És mindezt még tovább rontjuk a mértéktelen kávé-, kóla-, tea-, alkoholfogyasztással, amelyek szervezetünkben a kalcium felszívódását gátolják.

Az orvosilag javasolt napi kalciumbevitel kortól, nemtől, egészségi állapottól függő. Míg az optimális mennyiség 1000-1500 milligramm lenne, addig Magyarországon ennek mindössze 600-800 milligrammot juttatunk étkekkel a szervezetbe, ami kalciumot fogyaszt, viszont nem termel! A nők számára kevésbé ismert, hogy 20 éves korukig csontjaik hosszát, 35 éves korukig pedig sűrűségét is növelhetik, de a gyermekszülés, majd a hormonális folyamatok csontjaikból és fogazatukból ezt a rendkívül fontos ásványi anyagot folyamatosan kivonja, vagyis a fogazatból és a csontozatból kiürül a kalcium. Ebben az időszakban napi 1500 milligramm kalciumpótlással a csontritkulás megelőzhető! A csökkent mennyiséggel vétkezik önmaga ellen, hiszen a kellő kalciumszint fenntartása a természetes formában a kalciumot tartalmazó élelmiszerekkel megoldható. A szervezet kalciumtartalmának 99%-a a csontokhoz kötődik. 40-45 esztendős kortól a csontállomány fogyni kezd, üteme évente 0,3-0,5%, ami különösen a nők körében, a klimaxot követően, az évi 2-5%-ot is eléri! Ez utóbbi komoly népegészségügyi problémát jelent, hiszen csontritkulás, orvosi nevén osteoporózis lesz a következménye. Noha a nőket kétszer gyakrabban éri utol ez a betegség, mint a férfiakat, s bár a "teremtés koronáinak" csontritkulásáról kevés szó esik, tudni kell, hogy ők sem védettek ellene. Nem véletlen, hogy gyakorta illetik a "néma járvány" jelzővel a kórt, hiszen sokszor halálos a csípő- és a combnyaktörés, mint ahogy a borda és csuklótörések többségét is a tömegében megritkult, "porózus" csontok okozzák. Pedig ennek kockázata csökkenthető lenne, ha már gyermek-, illetve fiatal felnőttkorban a csontépítéshez elegendő kalciumbevitel történne. Gond, hogy a táplálkozással a szervezetbe jutott kalciumból átlagosan csupán annak 30-35%-a szívódik fel a belekből.

A Pécsi Orvostudományi Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján humán-kísérletek igazolták, hogy az új adaléknak köszönhetően a csontritkulásban szenvedő betegeknél éppen olyan sikeres eredményeket lehetett elérni a Kalcimával, mint a ma ismert gyógyszerek alkalmazásával. A pécsi kutatók fejlesztése azért is egyedülálló, mert a világpiacon ez idáig forgalmazott kalcium vegyületek mindegyike valamilyen alkalmazástechnológiai vagy humánélettani hátránnyal rendelkezett.