Cecília
3 °C
12 °C

Costes Restobar - az egészséges konyhaművészet fővárosából

2003.12.17. 10:07
Párizs - divat, szerelem, pezsgés, művészet, borok, kiváló ételek, és még mennyi mindent lehetne ehhez a városhoz kötni.
Van Párizsban egy hely, mely a Hotel Costes nevet viseli és azon kevés szállodák egyike, melynek saját könnyed jazz CD sorozata ismertebb, mint maga a szálloda. A CD zenei anyaga a jazz és a mai zene olyan ötvözete, mely méltán vívott ki magának elismerést kényesebb zenebarát körökben is. Ennek a zenének a hangulata, a hozzá társítható színek, fények, érzések és a harmónia iránti vágy ihlette a Costes Restobar-t.

A Costes Restobar itt van velünk Budapesten. A Kálvin tértől induló Ráday utca, a Ferencváros teljesen felújított, sétáló-főutcája hangulatos teraszaival, promenád hangulatával, változatos kávéházi nyüzsgésével, megfelelő környezetet biztosít ennek a "harmónia-szigete" étteremnek.

A Costesbe járni sikk. Színei-fényei, a belső kialakítás minősége, meghittsége és mégis jóbaráti közvetlensége magával ragadó, akár egy kettesben eltöltendő meghitt vacsoráról, akár egy üzleti ebédről legyen szó.

A Costes konyhaművészete külön szót érdemel. A konyha füstüveg bejárati ajtaján lehetőségünk van bepillantani a művészek sürgés-forgásába. Az étlapon szereplő megannyi finomság elkészítését Hoffmann Oszkár és Lakatos Tímea chefek irányítják. Nem is csalódtunk. Az ételek bármely "nouvelle cousine" szakzsűri bírálatán méltóan helyt állnának. Az étlap bőséges kínálatában egyaránt megtalálható a jellegzetes francia konyha és a modern trend változatos ízvilága, amely ötvözi a távol-keleti és a nemzetközi ízeket. A sokféle szárnyas- és hal-ételhez finom salátákat, könnyű, de mégis kiadós köreteket némi extravaganciával társító konyhaművészek kivívták elismerésünket.

A nyári melegben különösen fontos, hogy folyadékban- és rostokban gazdag ételeket fogyasszunk. A Costes étlapja bővelkedik a fehérhúsokat, zöldségeket és gyümölcsöket kombináló ételvariációkban. Érdemes kipróbálni a különféle halakat, kagylókat, rákokat, melyek táplálóak és könnyen emészthetőek. Fogyókúra ide vagy oda a Costes Creme Brulee-jét kis részrehajlással kifejezett wellness-desszertnek választottuk.

Az étterem terasza ideális hely barátainkkal egy könnyű esti vacsora és egy koktél mellett megvitatni az élet nagy dolgait. A teraszt körülvevő virágok illata, a kényelmes teraszbútorok hajnalig marasztalnának. Az általunk választott menüsor:

Gyors ebédre:

Rukkola saláta parmezán forgácsokkal, napon szárított paradicsommal 1280.-
Csirkemell kesudiós barackkal, chilis sajttal, burgonyapürével 1980.-
Creme Brulee 90.-
Bor: 1 pohár Nyakashegyi Budai Chardonnay 2500.-/ü,350.-/dl

Meghitt vacsorára:

Diós vargánya krémleves 750.-
Bárányborda hideg kuszkuszsalátával, grillezett padlizsánnal, paradicsommal és mentaolajjal 2990.-
Csokis körtetorta mascarpone-s túróhabbal 680.-
Bor: Heimann Merlot 3900.-/ ü 550 / dl

Provance-i halleves 750Ft
Királyrákfarok tavaszi tekercsbe töltve rákmártással 1980Ft
Vörös tonhalsteak misomártással, mangós-avokádós sushi-val 4250Ft
Csokis körtetorta mascarpone-s túróhabbal 680Ft
Bor: Chateau Lescalle1999 6900.-/ ü 1900.-/ pohár

Jól esett a pincérek gondos és udvarias kiszolgálása, ahogyan a nagyszerű borlapról - amelyen több, mint 70 féle magyar és francia különlegesség található - a megfelelő bor, melyből csak pohárnyi mennyiséggel is fogyaszthattunk, kiválasztásában nyújtott segítsége.

Nagyon megörültünk annak az információnak is, hogy legközelebbi asztalfoglalásunknál bátran jelezzük, ha autóval érkezünk, mert akkor a szomszédos szálloda mélygarázsában biztosítanak számunkra fizető parkolóhelyet, amely valljuk be: komoly fegyvertény az össznépi belvárosi parkohely-vadászatban.

A Costes szemlélődős, merengős hely is. Szinte bármelyik asztalt választjuk is - míg magányosan várakozunk vagy csak egyedül beugrottunk egy gyors ebédre - a légkondicionált helységben zavartalanul csodálhatjuk a mahagóni-narancsos-sárgás színekben játszó, hangsúlyosan "art deco" belsőt, illetve csinos vendégtársainkat is.

És persze a háttérben szól a Costes CD...

Asztalfoglalás: 219-06-96 vagy faxon: 219-06-97
E-mail: costes@axelero.hu
Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 4.
Nyitva tartás: Minden nap 12-24 h-ig