Előd
7 °C
16 °C

Üzleti hírszerzés

2006.02.22. 10:01

Több mint 23 ezer találatot ad a Google, ha rákeresünk az "üzleti titok" fogalmára és csak alapszabályokban, vagy etikai kódexekben keresgélünk. A találatok zöme szakmai szövetség a Tartalomszolgáltatóktól a Út-Híd és Mélyépítők Laboratóriumok Szövetségéig. Ne legyenek kétségeink, miért tartja ennyi szervezet fontosnak, hogy alapszabályával, vagy etikai normáival ellentétesnek minősítse az üzleti hírszerzést. Azért van erre szükség, mert mindezekben a szakmákban fennáll annak veszélye, hogy valaki a másik féltett titkainak megőrzésével akar üzleti előnyökhöz jutnia. Sőt ezen szakmai szerveződések képviselői nagy valószínűséggel találkoztak is ezzel a problémával, ezért tartották fontosnak, hogy nevesítsék, vagy definiálják a problémát saját ajánlásaikban.

Az üzleti hírszerzés fogalma rendkívül tág, magyarul nagyjából az elemzéstől a kémkedésen át az elektronikus külső behatolásig mindent ide sorolhatunk. A tevékenység legális módozatait ma már oktatják, de arról nehéz képet alkotni, hogy jelentős privatizációs pályázat, vagy megrendelés elnyerésének hátterében milyen nemtelennek mondható eszközökkel küzdenek a felek. Az mindenesetre biztos, hogy a kísértés rendkívül nagy. Gondoljunk bele, milyen erős motiváció kapcsolódik a konkurencia titkainak kifürkészéséhez, amikor a magyar privatizációs gyakorlatban a legjobb és a második legjobb ajánlat között 100 millió forintos differencia mindennapos, de feljegyeztek már 10 milliárd forintos különbséget is. Hány ember megkísértésére lett volna elegendő ez az eltérés, ha csupán arra vagyunk kíváncsiak, mennyit ér az adott vállalat másoknak, vagy melyik vállalt értékelési modell dominál ellenfelünk üzleti ajánlatának kidolgozásában?

Bár konkrét esetekkel inkább a nemzetközi sajtóban találkozunk - gondoljunk csak a Ferrari kontra Toyota vitára, amely mostanában borzolja a kedélyeket F1-es berkekben - nyilvánvaló, hogy tét nagysága miatt egy egyszerű magyarországi beszállítói tender esetén is fölbukkan a vetélkedő felek fejében a gondolt: de jó lenne tudni, mit akar másik. A gondolatot tett követi, és a tett elkövetésnek módja leggyakrabban a megkörnyékezés, a konkurencia munkatársának átcsábítása, vagy rábírása tulajdonosi információk kiadására.

Márpedig mindez kézenfekvően elektronikus úton történik. Nemcsak azért, mert maguk a tikok is jórészt ebben a formában találhatók meg és férhetők hozzá a "meggyőzött" alkalmazott számára, hanem azért is, mert magának az eltulajdonítás aktusának is ez a legegyszerűbb módja. Egy email, egy "mentés másként", vagy egy "copy-paste", és volt titok, nincs titok.

Nem kellene ennek így lennie - állítja Meksz Dezső a SaveAs Rt. vezérigazgatója. Az adatok ellopása a leggyakrabban a vállalati hálózatból kinyert információkat takar, márpedig azok ma már szoftveres úton megvédhetők. Az EagleEyeOS szoftver segítségével a dokumentumok bármilyen külső adathordozóra történő másolása intelligensen tiltható a nyomtatótól a cd-n át, a laptopon keresztül a pendrive-ig. A Gép kimenetei is külön szabályozhatók, vagyis letiltható a dokumentum USB porton, a Bluetooth-on, vagy a wifin, vagy más kapcsolaton keresztül történő exportálása csakúgy, mint csatolása bármilyen e-mailhez. Így nem a dolgozókat kell elzárni a munkájuk alapját képező információktól, dolgozni tudnak, de adatot lopni nem. A szoftver emellett minden egyes fájlműveletet naplóz, a naplóból pedig bármikor visszakereshető, ha egy exportálásra jogosult személy kijuttatta az anyagot a rendszerből.