Emma
5 °C
8 °C

Siemens - Flash-OFDM

2004.11.24. 10:00
A Siemens Communications, a távközlési iparág meghatározó szereplője, 2004. októberében felvette portfóliójába a Flash-OFDM-et.
A Siemens Communications, a távközlési iparág meghatározó szereplője, 2004. októberében felvette portfóliójába a Flash-OFDM-et, 2005. második negyedévére pedig már teljes körű, e technológián alapuló megoldást fog ajánlani a távközlési szolgáltatók részére.

A Flash-OFDM a 450, 700, 800, 850, 1900, 2100 és 2300 MHz-es frekvencia tartományokban lesz elérhető. Az új műszaki megoldás megalkotójával, az amerikai Flarion céggel kötött stratégiai partnerségi megállapodás, elsősorban a 450 MHz-es frekvencia újrahasznosításával történő nagysebességű távközlési szolgáltatások biztosítását célozza. A rendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználó akár 250 km/órás sebesség mellett is igénybe vegyen nagy adatátviteli kapacitást igénylő szolgáltatásokat. A hálózat átlagos átviteli sebessége felhasználónként 1-1,5 Mbit/s, de akár a 3.2 Mbit/s is elérhető. A mindössze a másodperc huszadrészét kitevő késleltetés interaktív alkalmazások igénybevételét, videó telefonálást, vagy "online" televíziózást is lehetővé tesz.

A 450 MHz-es frekvenciát számos országban, így Magyarországon is használták korábban, mobil távközlési célra. Hazánkban a Westel szolgáltatott ezen a sávon. A GSM technológia azonban háttérbe szorította a korábbi analóg telefóniát, így a 450 MHz-es sáv felszabadult. Az erre a frekvenciára jellemző kedvező hullámterjedési tulajdonságok, elsősorban a ritkán lakott, illetve tagolt domborzatú területek lefedésénél jelentenek rendkívüli előnyt. Erre alapozva, az új költség-hatékony megoldás segítségével ott is elérhetőek lesznek a ma már egyre elterjedtebb, nagysebességű távközlési szolgáltatások, ahol a 3G technológiával ezt csak korlátozottan, magas áron lehet majd biztosítani.

Technológia

További információ:
Siemens Rt., Communications
Tel: 471-2928