Jenő
3 °C
8 °C

A gyógyszereket a szkizofrén betegek sem szedik rendszeresen

2005.05.26. 14:36
Hazánkban mintegy százezerre tehető a szkizofrén betegek száma. Megfelelő gyógyszeres kezelés és szociális gondoskodás esetén újra beilleszkedhetnek a társadalomba, ezt azonban a páciensek állapotának romlása, a tünetek kiújulása jelentősen korlátozhatja. A visszaesések megakadályozása érdekében a szkizofrén betegek többségének folyamatos gyógyszeres kezelésre van szüksége. A rendelkezésre álló korszerű készítmények köre folyamatosan bővül, a tabletták rendszeres beszedését azonban nehéz biztosítani. Egy innovatív technológiai eljárásnak köszönhetően a korszerű hatóanyag már kéthetenként egy injekció formájában is bejuttatható a szervezetbe.

A szkizofrénia a népesség kb. 1 %-át érintő, általában a 15-30. életév közti időszakban kezdődő idegrendszeri megbetegedés. Kiváltó oka biztosan nem ismert: öröklődés, idegfejlődési zavarok és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak kialakulásában. A szkizofrénia a gondolkodás, az észlelés és az érzelmi reakciók jellegzetes megváltozásával jár, így az egész személyiség átalakulását okozva súlyos kihatása van a beteg mindennapos funkcionalitására, alkalmazkodóképességére, társas kapcsolataira. A szkizofrén betegek többségének folyamatos gyógyszeres kezelésre van szüksége annak érdekében, hogy tünetmentes állapotban képes legyen visszatérni hétköznapi életéhez.

Együttműködés nélkül nincs megfelelő eredmény

#alt#

A szkizofrénia kezelésének sikerességét jelentősen befolyásolja, hogy a betegek mennyire tartják be a terápiás előírásokat, hiszen a gyógyszerek optimális hatásukat csak az adagolási utasítások betartása mellett fejtik ki. A szkizofrén betegek esetében a gyógyszeres terápia megszakítása vagy elmaradása a kezelés sikertelenségének egyik leggyakoribb oka. A szkizofréniában szenvedők több mint 80 százaléka csak részlegesen működik együtt orvosával. Nemzetközi vizsgálatok kimutatták, hogy a szkizofrén betegek egyharmada már a 4-6 hetes kórházi kezelés után nem követte a terápiás előírásokat és elbocsátásuk után a részlegesen együttműködők száma tovább nőtt. Egy hazánkban végzett felmérés előzetes eredményei alapján a betegek 47%-a az elmúlt hónapban egyes napokon elfelejtette bevenni előírás szerint a gyógyszereit, 57%-uk pedig a gyógyszer szedését a kezelés egy adott időpontjában, saját döntése alapján abbahagyta. A betegek kb. 50 százaléka zavarónak tartja a napi gyógyszerszedés szükségességét.

A gyógyszerszedés abbahagyása súlyos következményekkel járhat

A gyógyszerszedés időszakos kihagyása kezdetben indokolatlannak tűnő nyugtalanságot, feszültséget okoz. A hosszabb ideig tartó terápiamentes periódus a funkcióképesség romlásához, majd a tünetek felerősödéséhez és végső soron visszaeséshez vezethet. A gyógyszerszedés teljes abbahagyása ötszörösére emeli a betegség fellángolásának kockázatát. Minden egyes visszaesés jelentősen rontja a betegség prognózisát, ismételt kórházi kezelést tehet szükségessé. A betegek az ismételten jelentkező tünetek miatt elveszíthetik a munkahelyüket, magánéleti és egzisztenciális válságba kerülhetnek, kapcsolatuk a környezetükben élőkkel megromlik. A gyógyszerszedés 30 napon túli elhagyása a szkizofréniában szenvedők esetében egyébként is magas öngyilkossági rizikót a négyszeresére emeli.

Tartós hatású injekcióval biztosítható a rendszeres gyógyszerbevitel

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, a napjainkban alkalmazott modern gyógyszerek elősegítik a szkizofréniában szenvedők társadalmi integrációját, élhető, teljes, tünetmentes életet biztosíthatnak az érintettek számára. A kilencvenes évek közepétől elérhető, ún. atípusos antipszichotikumok a korábbiakhoz képest szélesebb spektrumban hatékonyak és kevesebb mellékhatással bírnak. A terápiás együttműködéssel kapcsolatos problémákat azonban ezek sem tudják kiküszöbölni. A közelmúltban egy innovatív technológiai megoldással sikerült ötvözni a korszerű hatóanyag és a tartós hatású injekciós kezelés előnyeit. Ennek köszönhetően a biztosítható a folyamatos terápia, csökkenthető a gyógyszerszedés elmaradásából eredő visszaesések kockázata, így a betegség kimenetele lényegesen kedvezőbb lehet. Az új terápiával számos páciensnél elérhető folyamatos tünetmentesség újabb esélyt ad a betegeknek személyes céljaik minél teljesebb elérésére, arra, hogy a társadalom, a közösség aktív, közreműködő tagjai maradjanak.