Gyöngyi
9 °C
9 °C

Költséghatékonyabb lehet a szkizofrénia kezelése

2005.05.26. 14:32
A világon a lakosság 1%-a szenved szkizofréniában. A betegség általában korai életszakaszban kezdődik és nemcsak a betegekre, hanem az egész társadalomra nagy terheket ró. A szkizofrénia költségeinek jelentős része az ismétlődő visszaesések következménye, amelynek legfőbb oka a hiányos terápiás együttműködés. Mint minden tartós és folyamatos gyógyszeres kezelést igénylő betegségre, a szkizofréniára is igaz: sajnos a betegek többsége napokra, hetekre kihagyja, nem szedi be a felírt tablettákat.

A szkizofrénia gyógyításának költségei közvetett (indirekt) és közvetlen (direkt) költségekből adódnak össze. A közvetett költségek közé olyan, nehezen mérhető kiadások tartoznak, mint az elmaradt jövedelem, a hozzátartozókra háruló ápolási teher, kieső adó- és járulékbevétel, valamint a szociális segélyezés költségei. A szkizofrénia esetében ezek a költségek a direkt költségek többszörösét is kitehetik. A direkt költségek, mint például a gyógyszerek és a kórházi kezelések ára, az egészségügyi ellátórendszert közvetlenül terhelik. A fejlett világban a szkizofréniára kifizetett direkt költségek az egészségügyi költségvetés 2-2,8%-át teszik ki. Magyarországon ez az arány a 90-es évek közepén 1.9%-os volt: a közvetlen költségek a '90-es években összesen - a számítási módszertől függően - 14,5-25,6 milliárd forint terhet jelentettek.

A gyógyszerszedés megszakítása visszaesésekhez vezet

#alt#

A szkizofréniában szenvedők folyamatos, gyakran életen át tartó gyógyszeres kezelésre szorulnak. A kezelés sikertelenségének leggyakoribb oka a betegek terápiás együttműködésének (compliance) hiánya. A szkizofréniában szenvedők akár 80%-a a terápia egy adott pontján napokra-hetekre kihagyja a gyógyszer szedését, s ez a betegség fellángolásához, tünetek kiújulásához vezethet. Minden egyes visszaesés csökkenti a felépülés esélyét, növeli a család és a gondozó költségterheit, az egészségügyi források igénybevételét. A gyógyszerszedés 30 napon túli elhagyása már négyszeresére növeli a tünetkiújulás miatti ismételt kórházi kezelés kockázatát.

Az együttműködés ösztönzésétől a költségek csökkenését is várják

Fentiek alapján a szakemberek a szkizofrén betegek terápiás együttműködésének javítását segítő módszereket részesítik előnyben, hiszen azok nemcsak a kezelés eredményességét, de annak költséghatékonyságát is kedvezően befolyásolhatják. A hospitalizáció csökkentésével, a tünetmenetes időszakok meghosszabbításával és a beteg társadalmi integrációjának elősegítésével hosszabb távon hazai viszonyok között is várhatóan további megtakarítást lehetne elérni a szkizofrénia kezelési költségeiben. Egy új, tartós hatású injekció magyarországi megjelenése valódi áttörést jelenthet a szkizofrénia kezelésében, hiszen ez az első olyan atípusos (vagyis hatékonyabb és kevesebb mellékhatást okozó) antipszichotikum, amely egyesíti a korszerű hatóanyag és a tartós hatású injekciós kezelés előnyeit, elősegíti a kezelés folyamatosságát, csökkenti a visszaesések kockázatát. . Az eddig végzett klinikai vizsgálatok a kezelt betegeknél a kórházi újrafelvételek számának jelentős csökkenését mutatták ki.