Nándor
6 °C
22 °C

Ne rontsuk el az összképet, bízzuk szakemberre!

2003.10.20. 12:12

#alt#Mondják, hogy az ajtók ablakok olyanok, mint a ház szemei és szája, vagy akár az új otthon első bútorai. De nem csupán esztétikai okokból érdemes a nyílászáróval kapcsolatos döntések és a beépítés során minél körültekintőbben eljárnunk, hiszen ezek ára az építési költségek között nem elhanyagolható tétel.
Ennek ellenére nem érdemes kompromisszumot kötni és mindenáron az olcsóbb megoldást keresni, mert a nyílászáró a lakhatás szempontjából jelentős szerepet játszik: hőszigetel, hangszigetel, felelős a biztonságért, a lakásba áradó fény mennyiségéért. Az sem árt, ha jó minőségű, tartós anyagból van maga az ablak és a vasalat, praktikusan könnyen nyílik és záródik, hiszen nem szeretnénk egy-két éven belül kicserélni. Éppen ezért mindenképpen megéri a folyamat során szakemberrel konzultálni és a beépítést szakemberre bízni.

Már a tervezéskor

#alt#Amellett, hogy a Sofa az igényekhez messzemenőkig alkalmazkodó, egyedi nyílászárókat gyárt, érdemes a gyártói mérethatárokat megismerni. Már a tervezés során - sok más mellett - jól kell meghatározni a méreteket, a nyitásirányokat és -módokat (jobbos, balos, bukó, bukó-nyíló), vagy például figyelni kell arra, hogy az ablak ne nyíljon be a szoba közepéig, mert sem a lakók, sem a bútorok nem férnek el.

A nyílászáró kiválasztásának számos szempontja lehet: a tervező javaslata mellett a lakók igénye, ízlése, az esztétikai és a funkcionalitást figyelembe vevő szempontok.

Ugyan a döntés esztétikai szempontjait szeretjük magunk meghatározni, érdemes már ehhez is szakemberrel konzultálni. Sok minden eldőlhet azon, hogy a nyílászáró színéhez, alakjához, stílusban illeszkedő kilincseket, osztókat válasszunk.
Az üvegfelületek aránya, nyíló és fix táblák mérete, aránya, az osztók kinézete, mérete finomíthatja vagy durvává teheti a nyílászáró által mutatott képet, ami egyértelműen meghatározza a ház képét is.

A nyílászáró beépítését szakember végezze!

A nyílászáró beépítése felméréses munka, amely a méretfelvétellel kezdődik. A folyamat során azonban a tetszetős és pontos beépítés érdekében érdemes többször ellenőrizni a korábban felvett méretet.
Az első méretfelvétel ajánlatkéréskor készül, amelyet mindenképpen az ajánlatot adó cég, kereskedő, kivitelező szakembere végezzen.

#alt# A falazás azonban az eredeti tervekhez képest cm körüli méretbeli eltéréseket is okozhat, ezt is figyelembe kell venni és a falak elkészülte után a méreteket ismét érdemes pontosítani. Ha ez nem történik meg, a későbbiekben vagy a falat kell vésni, vagy a nyílászárót kell csiszolni és ez egyik sem öröm, valamint esztétikailag is hagyhat kívánni valót maga után.

Fontos kérdés, hogy a nyílászáró beépítése vakolás előtt vagy vakolás után történik, mivel ennek megfelelően változhat az, hogy milyen kiegészítő elemekre lesz szükség (pl. takaróléc). Az árajánlatot tehát ennek megfelelően kell kérni.

Beépítés és felújítás

Vakolás előtti beépítés esetén a nyílászáró tokját és üvegfelületét a sérülésektől és a szennyeződésektől fóliával kell védeni.
A vakolás utáni beépítés estén az ablakot körbelécezik, és ezzel elrejtik a nem kívánatos részeket. A tulajdonos részéről természetes elvárás, hogy a már vakolt fal ne sérüljön. Persze senki sem vonhatja kétségbe, hogy az ilyen munkát csak gyakorlott kéz végzi igazán biztosan és minőségi módon.

#alt#Felújítás esetén, a munka megkezdése előtt különösen nehéz feladat a pontos méreteket meghatározni, hiszen az eredeti nyílászáró még a helyén van. Ekkor még a régi nyílászáró pontos méreteit csak sejteni lehet, és igazán csak a kibontás után derül ki, hogy milyen méretű lehet az újonnan beépített. Arról nem is beszélve, hogy a régen épült házaknál a bontás során előre azt sem lehet tudni, hogy a fallal mi fog történi. A rosszabb minőségű falak esetén esetleg nagyobb nyílás keletkezik, mint azt eredetileg tervztük: jöhet a falazás, vagy a néhány centivel nagyobb nyílászáró...

Végül, de nem utolsó sorban, a már beépített nyílászárók finombeállítása sem gyerekjáték, pedig ezzel biztosítjuk a jó záródást és hosszú élettartamot.

Összességében elmondható, hogy olyan gyártótól érdemes az ablakokat és ajtókat megvásárolni, amely a garantáltan jó minőségű termék, a széles választék és megfelelő ár mellett ezeket a szolgáltatásokat is nyújtja, ezzel biztosítva a beépítés minőségét is.

A Sofa Rt. márkakereskedői- és saját szalonhálózata révén az ország bármely pontján igénybe vehetők ezek a szolgáltatások. További információ a termékekkel, szolgáltatásokkal, márkakereskedői- és szalonhálózattal kapcsolatosan a (99) 512-120, a (99) 512-119 telefonszámon, a www.sofa.hu és az info@sofa.hu címen kapható.