Olivér
1 °C
5 °C

A honvédség számít a fiatalokra, de immár csak önkéntes alapon

2004.09.29. 09:00
"A sorkötelezettség megszüntetése immár tény. Nem járulunk hozzá semmilyen olyan megoldáshoz, amely más néven kötelező kiképzésre kényszerítené a fiatalokat" - mondta Juhász Ferenc védelmi miniszter. A honvédelmi tárca vezetője június elején jelentette be, hogy novemberben leszerel az utolsó sorkatona. Erről egyelőre csak a honvédelmi miniszter utasítása rendelkezik, amely felfüggesztette a behívásokat. Juhász Ferenc bízik abban, hogy hamarosan valamennyi parlamenti párt hozzájárul az alkotmány és a honvédelmi törvény módosításához. "Ne a mindenkori honvédelmi miniszter személyes döntése legyen az, hogy lesznek-e behívások vagy sem. Annak érdekében, hogy ne kormányokon múljon a sorkötelezettség visszaállítása, az alaptörvényt kell módosítani" - közölte Juhász Ferenc.

A sorkatonai szolgálati kötelezettség megszűnésével egyidejűleg a minisztérium az önkéntes tartalékos állomány kialakítását is dolgozik. Az általános hadkötelezettség alapján ugyanis csak minősített, az országot különösen veszélyeztetett helyzetben rendelnének be fiatalokat. "A tartalékos katonai szolgálat, mint intézmény fennmarad, de annak működésével reményeink szerint nem kell élnünk. Az önkéntes rendszert azonban működtetjük" - ismertette az új helyzetet Juhász. Az elképzelések szerint az önként jelentkező tartalékosok évente tizenöt napos kiképzésen vesznek részt, akár külföldi NATO-gyakorlaton is, természetesen ebben az esetben devizában fizetett napidíjért. Emellett illetményre és rendelkezési díjra, költségtérítésekre és támogatásokra jogosult az önkéntes tartalékos. A bruttó illetmény 90-141 ezer forint, amelyet kiegészít a rendelkezésre állási díj, letöltött időtől függően ez 1-3 havi illetmény. Emellett a hadsereghez önként csatlakozó tartalékos jogosult a kulturális és sportlétesítmények szolgáltatásaira, elő- és utószezonban az üdülők igénybevételére.

Bár a sorkatonai szolgálat megszüntetésével a fiatalok katonai kiképzése megszűnik, a minisztérium szerint a védelmi ismeretek terjesztésére továbbra is szükség van. Ezért elkészített egy középiskolai tankönyvet, amely átfogó képet nyújt a honvédelemről, a nemzetközi hadijogtól a fegyverismeretig. Ez a választható tananyag része lesz. Azok a diákok, akik ezt a tantárgyat választják és érettségit is ebből tesznek, a katonai felsőoktatási intézmények felvételi vizsgáin plusz pontokat kapnak.

A honvédség nemcsak ezzel törekszik az önkéntes haderő utánpótlásának megteremtésére. A hagyományoknak megfelelően idén is nagy sikerű gyerektáborokat szervezett Ifjú vitézek elnevezéssel, ahol a kicsik megismerkedhettek a hadtörténelmünkkel, honvédelmi hagyományainkkal, napjaink honvédségével.

A katonaságot népszerűsítette a tavaszi toborzó hadjárat, a nyári roadshow. A katonák felbukkannak a fiatalok körében népszerű helyeken, így a tavalyihoz hasonlóan a Sziget Fesztiválon is, hogy immár önkéntes alapon csábítsanak a laktanyaéletre. A minisztériumban gondolkodnak olyan program beindítását, amelyben a hadsereg segítségével a kevésbé tehetős fiatalok olyan költséges hobbikat űzhetnek, mint a búvárkodás vagy a rádiózás. Az érdeklődők is jelenthetik majd az önkéntes haderő bázisát. "Minden olyan ötletet végiggondolunk, ami a profi haderő kiegészítőjeként működhet, az önkéntes haderőt vonzóvá teheti és egyfajta előképzettséget ad. Ám hangsúlyozottan csak önkéntes alapon működhet" - jelentette ki Juhász Ferenc.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft