Orsolya
7 °C
17 °C

Olcsóbb és hatékonyabb az önkéntes-hivatásos haderő

2004.09.30. 15:34

Ugyan a beindításához többletköltségekre van szükség, de hosszú távon olcsóbb és hatékonyabb az önkéntes-hivatásos haderő. Kevesebbe kerül a fenntartása, hiszen például nem kell már számolni a félévente bevonuló sorkatonák ismétlődő kiképzésének költségeivel, és például a sorkatonasághoz kapcsolódó különböző intézmények fenntartásával sem.

Az önkéntes haderő már csak azért is hatékonyabb, mert a katonák hivatásnak tekintik munkájukat, nem úgy, mint a fél éves sorkatonai szolgálatra behívott fiatalok. Ők ugyanis a legtöbb esetben feleslegesnek és kényszernek tartották a bevonulást. Ezt bizonyítja, hogy az utóbbi néhány évben olyan sokan próbálták meg különböző úton-módon elkerülni a katonai szolgálatot, hogy sok esetben nehézséget okozott a kellő sorkatonai létszám feltöltése.

Ez végleg megváltozott, novemberben leszerel az utolsó sorkatona is, és csak hivatásos-szerződéses katonákból fog állni a Magyar Honvédség – jelentette ki Juhász Ferenc.

A honvédelmi miniszter szerint a társadalom mindenképpen jobban jár az önkéntes-hivatásos haderővel. Egyrészt azért, mert a sorkatonai szolgálat eltörlése a fiatalok számára esélyt jelent a tanulásra, a családalapításra és a boldogulásuk megkeresésére. Másrészt pedig azért, mert az ország biztonságát olyanok fogják garantálni, akik hivatásként tekintenek munkájukra. Hiszen az önkéntes és hivatásos katonák saját akaratukból vállalják ezt a hivatást, így természetes, hogy minden feladatot – a nemzetközi szerepvállalásokat és az itthoni munkájukat is - nagyobb ambícióval, professzionális módon oldanak meg.

A társadalom is szívesebben bízza olyanokra a biztonságát, akik profik – tette hozzá Juhász Ferenc.

A professzionális haderőre való áttérés többletköltségei tehát mindenképpen megtérülnek. A rendszer működtetése és fenntartása pedig ezután már sem a védelmi tárcától, sem a nemzetgazdaságtól nem igényel számottevő plusz kiadásokat.

A tisztán önkéntesekből álló hadsereg fenntartása ugyanis költségkímélőbb. Bár a személyi kiadások magasabbak, de a felkészítés, a kiképzés, az eszközök karbantartása, javítása mindenképpen kevesebbe kerül.

Például a különböző technikai eszközök használatára nem kell félévente megtanítani az újonnan bevonuló sorkatonákat, azokat ezentúl már csak olyan katonák használják majd, akik szinte sajátjukként tekintenek a felszereléseikre.

Az átállás során bezárnak feleslegessé vált objektumokat, átalakítanak szervezeteket, és rengeteg rossz és fölösleges technikától szabadul meg a hadsereg. Ez a folyamat, ha fájdalmas is, a hadsereg technikai hadrafoghatósági szintjét növeli majd.

A szaktárca azt tervezi, hogy 2006-tól komoly mértékben fejleszti majd az egyes zászlóaljak, századok, speciális alakulatok képességeit. Célkitűzésük, hogy 2010-re a szárazföldi haderő 40 százaléka 30, illetve 90 napon belül bevethető legyen.

Juhász Ferenc az áttérés egyik előnyként emelte ki azt is, hogy a katonai hivatást vállalók számára biztos egzisztenciát jelent majd a hadsereg, és a katonák szolgálatuk végén a munkaerőpiacon is megállják a helyüket megszerzett képességeikkel, tudásukkal.