Jolán
0 °C
6 °C

Itt az első magyar SUDOKU-könyv

2005.10.17. 10:19
A Sudoku egy japán játék: egy olyan számrejtvény, amely napjainkban Japántól Ausztráliáig, Angliától Kanadáig, szerte a világon százezrek kedvenc időtöltésévé vált. Több száz lap közöl naponta Sudoku-rejtvényeket, köztük az olyan tekintélyesek is, mint a The Times vagy a Die Zeit.

De mi ez egyáltalán? S hogyan kell játszani?

A "SU" azt jelenti "szám", a "DOKU" meg azt, hogy "egyedülálló". A Sudoku ugyanis egy olyan egy 9x9-es négyzetrács, amelyben 9 darab 3x3-as, egyenként 9 darab négyzetet tartalmazó kisebb négyzet van. Összesen tehát 81 darab négyzetből áll. A négyzetrácsban számok vannak megadva és a négyzetrács üres négyzeteibe úgy kell beírnunk a hiányzó számokat, hogy a négyzetrács mind a 9 sorában és mind a 9 oszlopában megtalálható legyen 1-től 9-ig minden egyes szám. De mindezt úgy, hogy ezeknek a feltételeknek a teljesülése mellett még az is igaz legyen, hogy valamennyi (9 darab) kis négyzetben (blokkban) is szerepeljen az összes szám 1-től 9-ig. Ez a rejtvény-megoldás azonban csak akkor érdemli ki a Sudoku elnevezést, ha a nagy négyzetrácsba az előre megadott számok olyan módon vannak megadva, hogy a rejtvénynek csak egyetlenegy megoldása van.

Ugye egész egyszerűnek tűnik?

Megérteni könnyű - megoldani már nehezebb. Szerencsére nem kell matematikusnak lennünk ahhoz, hogy egy ilyen jellegű rejtvényt meg tudjunk fejteni: csak logikus és rendszeres gondolkodásra van hozzá szükségünk. Ám ha úgy érezzük, ez nekünk mégsem megy, akkor sem szabad feladnunk, hiszen a Sudoku épp ezeket - a mindennapi életben és az életbenmaradáshoz oly fontos - képességeket segíthet kifejleszteni. A Sudoku kiváló agytorna: játék a lehetőségekkel, kísérletezés, stratégia.

S mitől függ egy-egy Sudoku nehézsége?

A rejtvények nehézségi szintje attól függ, hogy logikailag mennyire nehéz meghatározni a további számokat. Talán meglepő, de annak, hogy kezdetben hány szám adott a rejtvényben, alig van köze ahhoz, hogy a rejtvény valójában mennyire nehéz. Vannak rejtvények, amelyekben csak kevés számjegy adott, ezek lehetnek akár a legegyszerűbbek is - ugyanakkor lehetséges, hogy azokat a rejtvényeket, amelyekben az átlagnál több szám adott, rendkívül nehéz megfejteni. Ám hogy valójában melyik minősül nehéznek vagy könnyűnek, eléggé szubjektív: nem vagyunk egyformák, másképpen dolgozik az agyunk is.

Mikor játsszunk Sudokut?

Egy Sudoku megfejtése bármikor kellemes időtöltés lehet: egy hosszú vagy rövid vonatúton, napfényes vagy esős délután, hóban vagy szélben, egyedül vagy nagyobb társaságban. Lehet magányosan gyakorolni, társaságban versenyezni, agyat tornáztatni vele.

Próbáld ki te is! >>>

A Bookline online könyváruházban a házhozszállítás díja (rendelési összeghatártól függetlenül): Budapesten ingyenes, vidékre egységesen 399 Ft.