Gyöngyi
9 °C
9 °C

New Orleans Swingfesztivál

2006.08.03. 09:53

Augusztus 25–27.
péntek–vasárnap
19.30

Fesztivál Színház
New Orleans Swingfesztivál

Augusztus 25.: Horvát–magyar swingkoncert

Deseő Csaba – hegedű, Szalóky Béla – trombita, harsona, Gyárfás István – gitár, Cseke Gábor – zongora, Czakó Péter – nagybőgő, Cseh Balázs – dob
Vendégszólisták: Zsédenyi Adrienn – ének, Goga Kovačić (Horvátország) – ének, Ladislav Fidri (Horvátország) – trombita

Augusztus 26.: New Orleans hangjai

Jazz Steps (Magyarország), Trevor Richards New Orleans All Stars (Nagy-Britannia–USA)

Vendégszólista: Harriet Lewis (Nagy-Britannia) – ének

Augusztus 27.: Cseh–magyar swingkoncert

Little Jazz Band (Magyarország), Melody Makers Big Band (Csehország)

„Mit sem ér, ha nem swingel”

A Művészetek Palotája 2006. augusztus 25–27. között másodszor rendezi meg a New Orleans Swingfesztivált. A tavaly kiemelkedő látogatottságú koncertsorozat sikere és a tragikus New Orleans-i események is arra ösztönözték a szervezőket, hogy a fesztivál a továbbiakban is a műfaj fellegvárára irányítsa a figyelmet. New Orleans a tradicionális jazz, a ragtime és persze a swing otthona. Kulturális értékei előtti főhajtás ez a fesztivál, amelyen a műfaj hazai és régióbeli képviselői mellett tengerentúli művészek is megcsillantják a swing hagyományos és autentikus színeit.

Az első estén, augusztus 25-én a Gyárfás Trió (Gyárfás István – gitár, Czakó Péter – nagybőgő, Cseh Balázs – dob) lép színpadra Deseő Csaba hegedűművésszel, Cseke Gábor zongoraművésszel és Szalóky Béla harsona- és trombitaművésszel, vendégük a kiváló és népszerű énekesnő, a Cotton Club Singers vokalistájaként közismertté vált Zsédenyi Adrienn. A másik két szólista, a hazájában nagy népszerűségnek örvendő Goga Kovačić énekesnő és Ladislav Fidri trombitaművész Horvátországból érkezik.

Augusztus 26-án a Jazz Steps együttes Louis Armstrong pályafutásának emlékezetes korszakait idézi fel: elhangzanak a swing korszak jellegzetesen gazdag, érzéki hangszerelésű számai. Majd a brit–amerikai Trevor Richards New Orleans All Stars repertoárjából szólalnak meg hamisítatlan New Orleans-i örökzöldek – látványos előadásban. Trevor Richards - aki miután 1966-ban átköltözött New York-ba, Louis Armstrong híres dobosánál, Zutty Singletonnál kezdett tanulni - 1972-ben alakította meg a Trevor Richards New Orleans Triót, amellyel komoly hírnevet szerzett a déli államokban. Számos koncert és lemezfelvétel mellett Trevor Richards a trió fennállásának csaknem tíz éve alatt a legnagyobb neveket kísérte, köztük Albert Nicholst, Benny Waterst, Herb Hallt, Wallace Davenportot és a Louis Armstrong All Stars zenekar egykori tagjait. A Trevor Richards New Orleans All Stars zenekart Richards 2004-ben alapította három generáció legkiválóbb muzsikusaival, akik a New Orleans-i jazz avatott előadói és elhivatott képviselői. A zenekar közreműködője a jamaikai gyökerekkel is rendelkező énekesnő, Harriet Lewis.

A zárónapon, augusztus 27-én az a Korb Attila vezette kecskeméti Little Jazz Band hozza el a ragtime és a dixieland derűs hangulatát a Fesztivál Színház publikumának, mely megnyerte az idei nyáron 26. alkalommal megrendezett Saint Raphael-i Nemzetközi New Orleans Jazz Verseny városi díját. A zenekar egyedi megszólalásával és megjelenésével a húszas és harmincas évek New Orleans, Chicago jazz zenei világát idézi fel. A két fafúvóssal és a bőgő mellett tubával felálló zenekar produkciója egyben kiváló megalapozása a cseh Melody Makers nagyzenekari műsorának. A 17 tagú prágai big band az ős-jazztől az 1920-as évek hotdance-lázán át a negyvenes évek swing-aranykoráig a műfaj kezdeti és felejthetetlen korszakának teljes spektrumát felidézi. Teszi mindezt virtuóz stílusban, sok humorral, zenei sziporkák egész sorozatával – s a három énekes szólista, a Havelka Nővérek közreműködésével.

www.mupa.hu