Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Az IntraLASIK története

2005.05.06. 10:04
Egy magyar fizikus ötlete valósággá vált, és néhány év alatt meghódította Amerikát. Mostanra Közép-Európában elsőként Magyarországra is megérkezett.

Kezdetben szemüveg-lencsével, majd a tudomány előrehaladtával kontaktlencsével korrigálták a szemgolyó egyenlőtlenségének, vagy eldeformálódásából származó látáshibákat. Mind a szemüveglencséknek, mind pedig a kontaktlencsék fejlődésének számos mérföldkövét követhetjük nyomon a szemészet fejlődéstörténetében a szódásüveg vastagságú szemüveglencséktől a legmodernebb lágy kontaktlencsékig. A különböző látásélességet elősegítő segédeszközöknek búcsút intő szemészeti lézertechnika fejlődése is immáron több évtizedes múltra tekint vissza. A nyolcvanas évek közepétől a kezdeti ismeretlenség homályából, napjainkra széles körben elfogadott és használt lézerterápiák bukkantak elő, amelyek az elmúlt másfél évtized alatt a világon már több millió, de Magyarországon is páciensek több tízezrét szabadították meg a szemüvegtől, vagy a kontaktlencsétől. A kilencvenes évek elején ugrásszerű fejlődési pályára kerültek a refraktív sebészeti eljárások, de mára a korrekciós beavatkozások között is a múltnak számítanak az RK és az RTK korrekciós eljárások. A jelent Magyarországon egészen mostanáig a PRK, LASEK, LTK és a LASIK, eljárások jelentették, amelyek esetében a szaruhártya felszíni domborulatának átalakítását már nem a sebészkés, hanem annál sokkal kifinomultabb és precízebb lézernyaláb, az un. excimer-, vagy más tipusú lézer végzi. Ezen lézerek, ahogy a felszínen (PRK, LASEK), úgy lebenykészítés nélkül (LTK), vagy a lebenykészítést követően a szaruhártya belsejében (LASIK) végzik a korrekciót.

A tavaly munkásságáért és kiemelkedő oktatási tevékenységéért Bolyai- Díjjal kitüntetett Bor Zsolt professzor jelenleg Amerikában élő és munkálkodó egyik tanítványa, Juhász Tibor professzor által kifejlesztett femtoszekundumos lézer olyan új eszközt adott a szemorvosok kezébe, amely forradalmasítja a cornea sebészetet. A femtolézer lényege, hogy alacsony energiájú femtoszekundumos lézerimpulzusok használatával a pontos metszési síkok keletkeznek a corneán belül (és a szem egyéb átlátszó szerkezeteiben), mindez anélkül, hogy bármi kár keletkezne a felső vagy határos szövetekben. A femtoszekundumos lézer segítségével fejlesztették tovább a korábban már említett LASIK eljárást. Így született meg a 3. évezred legújabb szemsebészeti korrekciós eljárása: az IntraLASIK. Az IntraLASIK egy olyan kivételes és egyedülálló szemsebészeti eljárás, amely korrekciós beavatkozásoknál már a szaruhártya-lebeny elkészítését is kés nélkül, egy számítógép által vezérelt lézersugár segítségével végzik. Így nemcsak az egész eljárás válik kiszámíthatóbbá és pontosabbá, de a számítógép vezérlésnek és a femtolézernek köszönhetően kizárhatók a szikehasználattal összefüggő esetleges komplikációk, ráadásul a femtolézer a mikrokeratom pontosságánál százszor nagyobb, mikron nagyságrendű precíziót tesz lehetővé.

Az eljárás kifejlesztésében további magyar babérokat is elkönyvelhetünk, hiszen az első állatkísérleteket Amerikában, 1997-ben, majd ezt követően a világ első humán műtéteit is Dr. Ratkay Imola PhD végezte Budapesten, a Focus Medical Mikro-szemsebészeti és Lézer Központban. A kutatás eredményeivel a magyar tudós csapat, nemcsak a nemzetközi szemsebészeti szakma elismerését vívta ki, hanem a készüléket és az eljárást is az amerikai FDA - a világ legszigorúbb egészségügyi ellenőrző intézménye - is engedélyezte 2000-ben.

Ennek a lézerberendezésnek már alapjaiban más a kölcsönhatása a szaruhártya szöveteivel, mint az excimer lézernek. A femtoszekundumos lézer fénye ugyanis nem nyelődik el a szaruhártya felszínén, azon akadálytalanul áthalad. Ha viszont ezt a kis energiájú, de nagyon rövid impulzus idejű fénypontot a szaruhártya belsejébe fókuszálják, akkor olyan nagy teljesítménysűrűsége lesz az elektromágneses hullámoknak. Ez megközelítőleg egy igen kicsiny, 1 mikron átmérőjű plazmagömböt hoz létre, amely képes a szaruhártya belsejében 3 dimenziós forma kivágására, így a lebeny elkészítésére is, és éppen ebben rejlik az IntraLASIK lényege. Ezen eljárással eddig megműtött több mint negyedmillió szem klinikai adatai bizonyítják, hogy nagyfokú biztonság mellett a páciensek jobban látnak, azaz a látásélességük jobb, mint bármely más refraktív beavatkozás után, és a műtétek után fellépő szemszárazság tünetek is jócskán csökkennek. Ezen klinikai tapasztalatok egyelőre a tengerentúlról érkeztek, noha néhány berendezés már Európában is található, azonban az IntraLASIK beavatkozást Közép-Európában legelőször a margitszigeti Focus Medical-nál végzik, hiszen februárban egy IntraLase FS2 típusú lézerrel gazdagodik az intézet gépparkja.

Végül, de nem utolsósorban nézzünk egy kis statisztikát. A világ legjelentősebb szemsebészeti kongresszusain publikált adatok alapján az elmúlt években világviszonylatban a páciensek több mint 80%-a választotta a LASIK eljárást a szem hibás fénytörésének korrigálása érdekében, hiszen páciensek döntését legfőképpen a fájdalommentes és gyorsabb sebgyógyulás, valamint a jobb látásélességi eredmények és az alacsony komplikációk arányszámai befolyásolták. Az IntraLASIK piacra lépése óta azonban fenti arányszám némiképp átrendeződött a szemsebészeti piacon azáltal, hogy a LASIK eljárás ellenében a páciensek 78%-a már az IntraLASIK mellett dönt, de tekintettel arra, hogy az IntraLASIK vékonyabb szaruhártya-vastagság mellett is alkalmazható, így már azon páciensek is az új eljárás mellett dönthetnek, akiknél korábban a LASIK eljárás nem volt alkalmazható. Ezek alapján a Laser in Situ Keratomileusis (LASIK) beavatkozással történő korrekciók várhatóan növekednek majd. A magyarországi szemsebészeti piac alakulása érdekes a nemzetközi trendekkel szemben, hiszen a magyar páciensek árérzékenysége miatt egyelőre még a mérleg nyelve a kisebb-nagyobb kellemetlenséggel - fájdalommal, fényérzékenységgel, hosszabb rehabilitációs idővel - járó hagyományos PRK típusú beavatkozás felé hajlik. Azt pedig, hogy a nagyfokú biztonság, fájdalommentes és gyors felépülést kínáló IntraLASIK mennyire befolyásolja majd a szemüvegtől és kontaktlencsétől megszabadulni kívánó magyar rövid- és távollátókat döntésük meghozatalában, majd csak néhány év múlva tudhatjuk meg.

Hívja Ön is a Focus Medical Margitszigetet a Danubius Thermal Hotel épületében az 1/450-3333-as vagy az 1/889-4901-es telefonszámok bármelyikén és kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Focus Medical Margitsziget
1138 Budapest
Danubius Thermal Hotel Margitsziget
Tel: 450-3333, 889-4901, Fax: 450-3331
E-mail: info@focusmed.hu
www.focusmed.hu

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.