Cecília
3 °C
12 °C

Uniós támogatási rendszerek, pályázatok vállalkozásoknak 2004-ben

2003.10.10. 08:59
Az Európai Unió számos tekintetben kívánja támogatni a csatlakozó országok kis-, és középvállalkozásait, hogy ezen gazdasági szereplők is sikerrel tudjanak felzárkózni a közös piac versenykövetelményeihez. Alábbi ismertetőnk kapcsán megismerkedhetnek azokkal az új támogatási formákkal, melyek a jövő évben valószínűleg megnyílnak a vállalkozók számára.

Az Európai Unió kis és középvállalkozásokat védő Charta-ja számos fontos pontot megfogalmaz, melyekből egy párat ismertetnénk. A Charta lényege, hogy összefogja mindazon lehetőségeket és teendőket, amelyek a közösségi piacon a KKV (kis és középvállalkozások) szektor érdekeit képviselik.

#alt#A Charta számos ponton keresztül megfogalmazza a vállalkozói szellem erősítését, a vállalkozói ismeretek bővítését, melyeket akár, már a középiskolai oktatáson, tanulmányokon belül is hasznosnak vél bevezetni. Fontosnak tartja a korrupció hatékony kiszűrését is. Emellett több ponton szeretné felkészíteni a vállalkozásokat a piacon elért eredményeik hatáselemzésére, jövedelmezőségi kimutatásaik kezelésére. A Charta természetesen hosszasan nyilatkozik a vállalkozások forrásokhoz és hitelekhez való jutásának lehetőségeiről és az üzleti befektetések elősegítéséről, fontosságáról.

Az Európai Uniós számos vissza nem térítendő támogatás, kedvezményes hitel, tőkeinjekció révén próbálja segíteni az új vállalkozásokat és azokat is, akik már évek óta bizonyítanak akár a hazai, akár a közösségi piacon.

A legtöbb támogatási program az innovatív megoldások kapcsán segít, melyek révén, új technológiák kifejlesztése valósulhat meg. Ezen technológiák segítségével mind a környezetvédelmi, minőségi és fogyasztóvédelmi szempontok is több soron, az Uniós követelmények szerint tudnak életbe lépni.

Természetesen számos esetben az induláshoz is kell segítség, ezt kívánják segíteni a tőkefinanszírozáson alapuló programok.

Egy pár újdonság, a következő év jegyében:

CREA program: A program célja, hogy az 50 fő alkalmazotti létszám alatti vállalkozások hálózatépítését segítse, emellett a hálózati programon belül közös oktatási és képzési támogatást nyújtson. A program a működési költségek 50%-át kívánja fedezni, 3 éven keresztül, közel 500.000 Euro támogatással.

I-TECH program: A támogatás hátterének egyik pénzügyi kezelője az Európai Beruházási Alap. A fő cél a technológiailag innovatív kis és középvállalkozások támogatása, piaci szereplésük intenzívebbé tétele. A program keretében még kockázati tőkekihelyezés is megvalósulhat a fiatal vállalkozások részére.

EURO-TECH CAPITAL program: Transznacionális vállalati hálózat kialakításához igényelhető támogatás, amely kimondottan a kutatás és fejlesztés területére szeretne összpontosítani, kockázati tőke kihelyezésével.

EURÓPAI INDULÁSI ALAP támogatási program: A kutatás és fejlesztés, mint üzletágszerű tevékenység fejlesztésére irányuló program, innovatív beruházások támogatása révén.

#alt#Ezenkívül a vállalkozói szektor szereplői számíthatnak még kis és középvállalkozásoknak igénybe vehető garancia alapokra, törzstőke juttatási akciókra, mely program célja az újonnan induló vállalkozások, munkahely teremtési és innovatív jellegű fejlesztési beruházásainknak elősegítése.

Emellett természetes, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv - Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja is számos lehetőséget kínál majd a hazai vállalkozásoknak a következő témakörökben:

  • Feldolgozóiparban tevékenykedő vállalkozások modernizációja
  • ISO és HACCP minősítések megszerzése
  • Tanácsadói szolgáltatások igénybevétele
  • Beszállítói tevékenységek elősegítése
  • Foglalkoztatás növelése, munkahelyteremtés

Reméljük, hogy ismét számos új lehetőségre hívtuk fel figyelmüket! Várjuk kérdéseiket, felvetéseiket is, minden szakterületre vonatkozó pályázat kapcsán.

Kívánok Önöknek sok pozitív élményt a felhasználható források tekintetében, s amennyiben úgy érzik, segíthetünk Önöknek ebben a hihetetlen színes támogatásokkal teli kavalkádban, keressenek bennünket, bizalommal: Jó munkát és jó egészséget kívánva Önöknek munkájukhoz:
Semperger Kinga
Szakmai igazgató
www.arindex.hu
Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft.
www.index.hu/gazdasag/palyazat