Hedvig
9 °C
24 °C

Mi is tulajdonképpen az Enigma Project?

2008.05.29. 15:21
A II. világháborúban egy brit romboló és egy válogatott tudóscsapat kellett ahhoz, hogy feltörjék a nácik kódoló gépezetét, az Enigmát. Most azonban rád van szükség, hogy fény derüljön a XXI. század egyik legizgalmasabb rejtélyére, az Enigma Projectre. Tartsd szem előtt a kérdést!

Mi is tulajdonképpen az Enigma Project?

Az Enigma szó az ókori görögöknél a rejtélyt, a versben megírt rejtvényeket jelölte, de igazán legendássá akkor vált, amikor a náci Németországban megalkották az Enigma kódolót. Ez egy rengeteg variánssal rendelkező, elvileg feltörhetetlen német kódrendszer volt, ami fontosabb fegyver volt a náci hadigépezet számára, mint mondjuk a Tigris harckocsi, hiszen ez rejtette el titkos hadmozdulataikat. A naponta megváltoztatott kódkulcs és kódoló gép segítségével a németek évekig titokban tervezhették a hadi lépéseiket. A háború utolsó előtti évében végül a brit haditengerészet egyik rombolójának sikerült egy Enigma gépet megszerezni, amelynek segítségével egy válogatott tudóscsapat feltörte a nácik kódjait. A rejtély és a legendás kódfejtő készülék számos művész fantáziáját megmozgatta az évek során, így például a 90-es években több film is megörökítette a kódfejtő gép megszerzésének történetét, a II. világháború egyik legizgalmasabb mozzanatát.
Most a Sony Centrumok jóvoltából te is részese lehetsz az Enigma rejtélynek, és kipróbálhatod a kódtörők nehéz munkáját. A kurzorod segítségével ezen cikk szövegéből hamarosan előtűnnek majd azok a kódok (betűk), amelyekkel megadhatod a helyes választ a fenti kérdésre. A kurzorral pásztázd végig a cikk sorait, és keresd a kódot a szövegben! Amint a kurzorod eléri a megfelelő betűt, abban a pillanatban a megtalált kód a jobb felső sarokban látható ablakban megjelenik. Itt azt is figyelemmel követheted, hogy még hány kódra van szükséged! A véletlenszerűen felfedett kódbetűkből rakhatod ki a helyes szót, ami egyben megválaszolja a fenti kérdést is. Az Enigma Project keretében az elkövetkező három hétben összesen hat különböző, kódolt cikk jelenik majd meg az Index oldalain. Ezek a cikkek szintén egy-egy kódsort rejtenek majd, amelyeket szintén a kurzorod segítségével fedhetsz fel. Mindenképpen olvasd el a cikkeket is, hiszen a véletlenszerűen elűbukkanó kódokból, csak a cikk értelmezése után tudod összerakni a helyes megfejtést! A játékban való részvételhez nem kell mást tenned, mint regisztrálnod a www.enigmaproject.hu weboldalon, ahol elolvashatod a részletes játékszabályt, illetve megismerheted a nyereményeket, és itt adhatod le a megfejtéseket is. Érdemes a leggyorsabbnak lenned, hiszen minden cikk megfejtésénél a tíz leggyorsabb kódtörő automatikusan Sony vásárlási utalványt nyer. Azok között, akik mind a hét cikk kódját megfejtik és online leadják a weboldalon egy Blue Ray lejátszót sorsolunk ki. Ha pedig ugyanezeket a kódokat valamelyik Sony Centrumban adod le személyesen, akkor egy következő sorsoláson is részt vehetsz, amelynek fődíja egy Blue Ray lejátszó és egy Sony Bravia Tv. Olvasd a cikkeket, keresd a kódokat és játssz az Enigma Projectben! Légy te a legsikeresebb kódtörő!