Vilma
-7 °C
4 °C

Folyamatos adatmentési megoldás az IBM-től.

2006.02.02. 10:38

Felmérések szerint a számítógép-tulajdonosok közel 90%-a munkaállomásaikról semmilyen adatmentést nem végez (a vállalati munkaállomásoknál ezzel közel azonos a helyzet). Márpedig napjainkban az értékes adatok 70%-a éppen a munkaállomásokon keletkezik és kerül eltárolásra, és csupán 30%-uk található a védettnek mondható kiszolgálókon. A biztonság azért még itt sem teljes, hiszen az utolsó mentés óta bekövetkezett változásokkal szemben védtelenek vagyunk. A statisztikák szerint a visszaállítási kérések 95%-a újonnan létrehozott vagy módosított dokumentumokkal kapcsolatos. Olyan mentési megoldásra van tehát szükség, amely folyamatos védelmet biztosít - mint például az autóknál használatos biztonsági öv.

#alt#

Ezt az igényt célozza meg az IBM Tivoli Continuous Data Protection for Files. A háttérben szervizként futó alkalmazás a Windows munkaállomásokon történt bármilyen, állomány szintű változás bekövetkezése esetén automatikusan másolatot készít s lokálisan kijelölt diszkterületre, de akár központosítottan, például egy fájlszerverre is. Ráadásul több verzióra visszamenőlegesen is tárolhatunk mentéseket, így lehetővé válik egy adott konkrét időpontra való visszaállítás is. A védett állományok köre mind az állománynév (pl. kiterjesztés), mind elhelyezkedés (meghajtó, könyvtár), illetve a méret szerint tetszőlegesen megválasztható, valamint a mentésekre kijelölt célterület helyfoglalása is korlátozható.

Természetesen a hagyományos mentésekhez hasonóan a Continuous Data Protection is képes ütemezett mentéseket is végrehajtani. Ez egyfelől a kevésbé érzékeny állományok, másfelől pedig az állandóan nyitva tartott állományok mentésére szolgál. Utóbbi esetén tipikus példa a levelező rendszerek által kezelt Microsoft Outlook és Lotus Domino postafiók, amelynek állományszint-alatti mentésére, majd ezt követően az utolsó állapot és az azóta bekövetkezett változásoknak a mentett képen való összefésülésére is képes az IBM Tivoli Continuous Data Protection for Files legújabb, 2.1.2-es változata. Lényeges további biztonsági szolgáltatás, hogy a törléssel és felülírással szembeni állomány- és adatvédelmet mind a mentendő, mind a mentett adatokon képes az operációs rendszeri beállításoktól függetlenül biztosítani.

Bár a szoftver egyszerű telepítése, paraméterezése, kezelhetősége, és nem utolsó sorban alacsony ára miatt az otthoni felhasználók számára különösen vonzó lehet, mégis számos vállalati tulajdonsággal rendelkezik. Ilyen a központosított adminisztráció, valamint a felhasználói közreműködés nélküli, centralizált telepítés lehetősége, illetve az integráció lehetősége a vállalati adatközpontok mentésére szolgáló IBM Tivoli Storage Manager mentési megoldással. A termék javasolt felhasználási területei a következők:

  • Egy PC-s (otthoni) mentések merevlemezre (felhasználói hibák elleni védelem), külső USB vagy Firewire eszközre,
  • Otthoni vagy kisvállalkozói minihálózatok mentése megosztáson, vagy ISP-n keresztül,
  • Vállalati munkaállomások helyi, vagy fiók-hálózatokat is magában foglaló mentése közvetlenül, illetve Windows állomány-kiszolgáló közvetítésével (felhasználók számára transzparens módon) az IBM Tivoli Storage Managerbe,
  • Földrajzilag szétosztott Windows állományszerverek egységes, központosított mentése.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.