Jolán
-1 °C
7 °C

Mi lesz veled mobilsávszélesség?

2007.11.19. 11:47

A mobilinternet ma már gyors, a vezetékes hálózatok sebességével összemérhető szélessávú letöltési sebességet biztosít, miközben a szolgáltatás ára is vetélkedik az ADSL-ével- oszlatja el az ezzel kapcsolatos tévhiteket Fülöp Gábor, a T-Mobile termékmenedzsment osztályának vezetője, akivel a jövőbeni hálózatfejlesztési tervekről és a nemrég bevezetett HSUPA-ról is beszélgettünk. Ja és jön a 100 megabit/sec-os mobilsávszélesség is.

fotó: Riskó Gáspár
 

- A mobilinternetről sokakban még ma is az a régi kép él, hogy döcögős sebességgel és eleinte igen drágán behozhattunk a mobilkészüléken néhány oldalt, esetleg belenézhetünk az e-mailjeinkbe. Ma viszont akár már 7,2 megabit/sec sebességgel is internetezhetünk mobilról vagy adatkártyát tartalmazó notebookról, tehát beköszöntött a mobilsávszélesség kora. De nem csak üres reklámszlogenekről van szó?

- Az elmúlt években hihetetlen fejlődési folyamat zajlott le a mobilszolgáltatásban, aminek része volt többek között az adatátviteli sebesség megsokszorozása. Körülbelül 5 évvel ezelőtt indult el a csomagkapcsolt (GPRS) adatátvitel mobilhálózaton, aminek a sávszélessége az akkori modemek sebességével vetekedett, vagyis mindössze 30-40 kilobit/sec volt a sebesség. Ez és az ezt megelőző technológia valóban nem a leggyorsabb volt, de azután jöttek az újabb és újabb fejlesztések. Ilyen volt például az EDGE, amely már akár 220 kilobit/sec-ot is tudott, és hát mi a T-Mobile-nál, az ország jelentős hányadát le is fedtük ezzel, de az igazi áttörést a 3. generációs mobilszolgáltatások, azaz a mobilszélessáv megjelenése jelentette, amit a T-Mobile vezetett be kereskedelmi szolgáltatás formájában elsőként az országban 2005 augusztusában, sőt a tesztidőszak már korábban megkezdődött. A 3G magyarországi bevezetése már csak azért is fontos technológiai mérföldkőnek számít, mert ennek evolúciója hozta meg a HSPDA-t, ami Budapesten a hálózatunkon már akár 7,2 megabit/sec-os maximális adatátvitelt is lehetővé tesz, de az országi többi részén, ahol van megfelelő lefedettségünk, ott a 3,6 megabit/sec elérhető. De mit jelent ez valójában? Az ügyfelek azt tapasztalhatják, hogy ezek a hálózatok ma már valóban a vezetékes szolgáltatással összemérhető sebességű elérést biztosítanak, tehát ez egy nagyon fontos előrelépés. Már réges-rég nem igaz az a tévhit, hogy a mobilinternet lassú, megbízhatatlan, szakadozik, ugyanis olyan minőségű szolgáltatásokat vagyunk képesek biztosítani, mint a vezetékes internet esetében.

- Mi a helyzet a mobilinternet árát illetően? E téren is versenyképes a mobilsávszélesség?

 

- Nagyon nagy és folyamatos árzuhanás tapasztalható a mobil-adat piacon. A HSPDA bevezetésekor már eleve versenyképes havi díjért kínáltuk a szolgáltatást, de tavaly óta is csökkent a mobilinternet csomagjaink ára, miközben az adatcsomagokba foglalt havi adatmennyiséget is többször nagyon jelentősen megnöveltük. Az előbb már szóba került, hogy a mobilinternet hogyan viszonyul a vezetékes eléréshez minőség tekintetében, nos, mostanra bizton mondhatjuk, hogy az ár tekintetében is hasonló helyzet, teljesen összemérhető, sőt bizonyos esetekben olcsóbb is ma már a mobilinternet, mint a vezetékes. A legolcsóbb, számítógépes interneteléréshez ajánlott csomagunk 2900 Ft-ba kerül havonta, és a népszerű 5 GB-os csomag ára sem több havi 5790 forintnál. Aki most vásárol nálunk internet-előfizetést, és 1 vagy 2 éves hűségnyilatkozatot vállal, az 2008. február végéig havi díj nélkül veheti igénybe a szolgáltatást. Amikor árról beszélünk, akkor nem szabad megfeledkezni egy további fontos szempontról sem. A mobilnet használatához nem kell egyéb díjcsomagra előfizetni. Azaz ha az ügyfél vesz egy modemet, amit a számítógéppel használ, az abba helyezett SIM kártyának a mobilneten felül nincs további díja. Ráadásul nálunk egy havi díjért az ügyfél internetezhet otthon vagy akár a nyaralójában is, nem kell több internet-hozzáférést fenntartania azért, hogy több helyen elérje a világhálót. Ráadásul egy Domino kártyával például időszakosan is igénybe veheti az internetet. Szóval számos olyan megoldást kínálunk, ami kényelmesebbé, olcsóbbá teszi a mobilnet használatát, mint a vezetékes megoldások.

- Mekkora területen érhető el ma a mobil sávszélesség Magyarországon, hol tartanak a fejlesztésekkel?

- A T-Mobile esetében a lakosságra vetített lefedettség tekintetében ma már 50 százalék fölött járunk, ami egy igen szép eredmény nem csak a piac másik két szereplőjének ennél kisebb értékeihez képest, de akkor is, ha megnézzük, hogy a HSDPA tavaly nyáron indult, tehát nagyon hamar tudtuk elérni ezt a nagy lefedettséget. Egyébként ma már vannak olyan területek is az országban, ahol a HSDPA jelenti az egyetlen szélessávú internetelérést. Az ügyfelek használják, szeretik, és ami fontos, elégedettek a szolgáltatással. Bizton állíthatom, hogy ma már az internetpiac növekvő része - és ebben a karácsonyi időszak mindenképpen segíteni fog - a mobilinternetből tevődik össze, és a mobilinternet nem mostohagyerek lesz a vezetékes mellett. Természetesen a 2008-as évre is elég erőteljes hálózatfejlesztési ütemet tűztünk ki magunk elé, de az ezzel kapcsolatos konkrétum legyen egyelőre még titok!

- Mire számíthatunk, lesz-e teljes országos lefedettség, vagy lesz, ahol meg kell elégednünk a régebbi csomagkapcsolt technológiával, az EDGE-dzsel, ha mobilinternetre van szükségünk?

- Hogy lesz-e teljesen országos HSPDA hálózat? Az még nyitott kérdés, de ahogy az előbb is utaltam rá, azon vagyunk, hogy minél nagyobb legyen a lefedettség. Mindenesetre nyilván az EDGE-nek, ami nem mobilszélessáv, megmarad egyfajta kiegészítő jellege ott, ahol nincs szélessávú mobilinternetezésre lehetőség, de az internetet mégiscsak el szeretnék érni. A sebesség a számítógépes és mobiltelefonos elérésnél egyaránt fontos.„Képernyővállalatként" a célunk persze az, hogy bármilyen képernyőn, a mobiltelefonok kis- vagy a notebookok nagyképernyőjén is minél nagyobb sebességgel legyen az internet elérhető, amihez a legjobb eszköz a HSDPA.

- Akkor a jövőben a mobiltelefon helyett már inkább a notebook lesz a domináns kommunikációs eszközünk?

- Örvendetes tény, hogy az IDC piacelemző cég adatai alapján idén már több notebookot adtak el Magyarországon, mint asztali PC-t. A kis képernyőn, mobiltelefonról történő internetezés sem vész a feledés homályába, hiszen az egy jó kiegészítő szolgáltatás. Gondoljunk csak arra az élethelyzetre, amikor egy váróteremben ülünk és nincs nálunk notebook, vagy egy vonaton utazva van szükségünk információra, vagy csak szeretnénk valamivel elütni az időt. Ilyen helyzetekben a kis képernyős internetnek igen fontos szerepe van és növekedni fog. De kétségtelen, hogy a laptopról történő internetezés örvendetes módon fejlődik és előretör, amit jól mutat, hogy nem egészen két év alatt, amióta a T-Mobile notebookokat is értékesít, mára már több mint 12 ezret adtunk el.

- Külföldről már arról érkeznek a hírek, hogy jön a még nagyobb mobilsávszélesség, például a HSUPA, és a letöltés mellett a feltöltés is nagyon felgyorsul. Ön milyen sebességekre számít?

- A szállítók és a szakterület tekintélyes tanácsadócégei egyaránt azon az állásponton vannak, hogy 2010 körül akár a 100 megabites sávszélesség is elérhető lesz a mobilhálózatokon, és látva ezt a fejlődést, azt gondolom, hogy ez reális is. A sávszélesség növekedése töretlen, itt ezen a ponton nem állunk meg mi sem. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy milyen alkalmazásokat lehet rátenni erre a sávszélességre. Egy átlagfelhasználónak a 1,5-2-3 megabites sebesség is bőven elegendő, hiszen böngészésre, streamek megtekintésére, e-mailezésre elegendő. Nyilván aki fájlcserélő, p2p rendszereken szeretne nagy anyagokat letölteni, annak jól jöhet, hogy a letöltés még gyorsabb lesz a jövőben, de az igazán nagy kérdés az, hogy ha megvalósul a 100 megabites sávszélesség, akkor milyen web 2.0-ás és egyéb alkalmazások lesznek, amelyekkel ezt az óriási sebességet ténylegesen ki tudjuk használni. Ami konkrétan a HSUPA-t illeti, a feltöltés elvi maximális sebessége 1,45 megabit/sec lesz. Ennek a legnagyobb előnyét akkor láthatjuk majd, ha például fájlokat, videókat szeretnénk megosztani például egy YouTube-hoz hasonló oldalon, de jól jöhet egyes vállalati alkalmazások tekintetében is, amikor nagy adatállományokat kell mozgatnunk mobilinternet segítségével.

- Nem szeretnénk túlságosan elébe menni a dolgoknak, de mikorra várhatjuk például a HSUPA magyarországi megjelenését?

- A T-Mobile hálózatán ott, ahol a 7,2 Mbps letöltési sebesség már elérhető, ott van HSUPA is. Meg kell ugyanakkor jegyeznem, hogy ez egy kettős „verseny", tehát nem csak a hálózatnak kell támogatnia, de megfelelő készülékek is kellenek hozzá. Ugyan a gyártók már készülnek ezekkel, de ezek tömeges elterjedése egészen biztosan időbe telik majd. A célunk nyilván az, hogy minél gyorsabban tudjuk ezeket az eszközöket és ezt a technológiát is a piacra vinni, és minél kedvezőbb áron.