Nándor
7 °C
23 °C

TérErő - kortárs festők a mobilitás világáról

2008.05.23. 13:29

A K. Petrys Ház képzőművészeti projektje a T-Mobile támogatásával.

A minőségi kultúra támogatójaként a T-Mobile a K. Petrys Házzal közösen újabb különleges képzőművészeti kezdeményezést indított el. A TérErő című projekt keretében 12 kortárs művész a kommunikáció szabadságáról alkotott véleményt, gondolatait alkotónként 12 festményen, összesen tehát 144 műalkotáson keresztül tárja a nagyközönség elé.

Az alkotásokat a június 3. és 8. között a Műcsarnokban megrendezésre kerülő TérErő című kiállítás keretében tekinthetik meg az érdeklődők. Itt találkozhatnak majd Bernát András, Bukta Imre, Chilf Mária, Csurka Eszter, dr. Máriás, Duliskovich Bazil, feLugossy László, Nádler István, Roskó Gábor, Soós Tamás, Swierkiewicz Róbert és Szücs Attila festményeivel.

A TérErő című képzőművészeti projekt olyan gondolatébresztő alkotássorozat dokumentációja, amelynek részeként a művészek motivációikról, felvetéseikről, gondolatvilágukról a műalkotásokon túl interjúk, portréfilmek formájában is számot adnak.

A Pálos György rendező, Winkler Nóra és Erdélyi Zsolt 'Superman' közreműködésével készülő beszélgetések írott változatát és a festményeket,

valamint Spiró György előszavát, illetve Petrányi Zsolt esszéit felvonultató album révén a kommunikáció és a művészet témakörét felölelő, képekben és szavakban egyaránt kifejeződő alkotói gyűjteményt is kézbe vehetnek majd az olvasók. A TérErő című képzőművészeti album a kiállítással azonos időben jelenik meg.

Katt a képre

Részlet Spiró György bevezetőjéből: „Tizenkét alkotó karakteres művei és nyilatkozatai biztosan érdekesek, és valamiképpen bizonyosan jellemzőek a korra. Nem egy iskola tagjai, nem is egy nemzedékbe tartoznak, de közülük némelyek meglepően sok vonásban rokonok. Hogy kordokumentumnál több-e egy ilyen kötet, az utólag szokott kiderülni."

Petrányi Zsolt esszéjében a következőképpen vélekedik a TérErő kiállításról: „A festészet, mint műfaj, egy igen lehatárolt kifejezésforma. Meghatározott az anyaghasználata, és meghatározottak azok az eszközök, amivel az alkotás kivitelezhető. A vászon egy olyan felületet jelent a festőknek, ami üres négyzetcentimétereivel vagy négyzetmétereivel bárminek lehet a kiindulópontja. A vászon a legkülönfélébb kifejezési módoknak adhat teret, rajta minden megtörténhet, jó és rossz egyaránt helyet kaphat, de a végeredmény akkor is csak festészet marad. Ez a jellegzetesség összekötő kapocsként meghatározza a festményekről való beszédmódot és értékelést. Ennek a műfajnak a képzőművészet alakulásán belül önálló története van, ami a legmesszebbre vezethető vissza a művészet történetében.A TérErő kiállítás mint vállalkozás, épp ezért vet fel érdekes kérdéseket. Míg címében arra utal, hogy „erőteret" ír le ebben a régióban, addig meghatározza azt a műfajt, amiről beszélve ezt állítja.

„A T-Mobile elhivatott támogatója a magas színvonalat képviselő művészeteknek, ezért is öröm számunkra egy újabb kortárs képzőművészeti  projekt mellé állni. Fontosnak tartjuk a hazai tehetséges művészek felkarolását, a bemutatkozási lehetőség megteremtését. Szeretnénk hozzájárulni a mai kor digitális kultúrájának, az információs korszakra visszavezethető új értékek dokumentálásához, és ahhoz is, hogy azokat személyesen vagy egy kötet formájában a lehető legtöbben megismerhessék." - mondta Winkler János, a T-Mobile vezetője.

A kiállítás és az album kurátora: Horváth Judit

Tárlatvezetés a sajtó képviselői számára: 2008. június 2-án, hétfőn 18 órakor

Megnyitó: 2008. június 2-án, hétfőn 19 órakor