Hedvig
9 °C
24 °C

Új vállalkozásfejlesztési pályázatok kereskedőknek és fuvarozóknak!

2003.09.18. 09:22
Az ősz kezdete hihetetlenül izgalmas lehetőségeket kíván mindazoknak, akik vállalkozásaikat vissza nem térítendő támogatások segítségével szeretnék fejleszteni. Két terület élvezhet újabb támogatási lehetőségeket:
 • A kiskereskedelmi és szolgáltató üzlethelyiségek korszerűsítése, bővítése
 • A mikro-, kis- és középvállalkozások belföldi árufuvarozó járműveinek cseréje
 • Mindkét program együttesen közel 650 mikro-, kis- és középvállalkozás számára szeretne támogatást nyújtani, összességében 4000 millió Ft vissza nem térítendő forrás segítségével.

  A két újonnan megjelenő pályázat rövid ismertetőjét az alábbiakban olvashatják. Az őszi időszak még számos új pályázati lehetőséget kínál majd azoknak, akik vissza nem térítendő támogatásokra áhítoznak. Kérjük, figyeljék az Árindex híreit és az Index oldalán megtalálható pályázatok rovatot, hogy naprakészen tájékozódjanak

  www.arindex.hu

  A kiskereskedelmi korszerűsítés, üzlethelység bővítése pályázat kapcsán a cél, hogy közel 120-150 vállalkozás valósítson meg ilyen jellegű támogatással egybekötött beruházást.
  A kiskereskedelem és a szolgáltatás területén működő vállalkozások, üzlethelységeinek bővítése, korszerűsítése kapcsán, devizabelföldi, magyarországi székhelyű, belföldinek minősülők pályázhatnak:

 • Gazdasági társaságok
 • Szövetkezetek
 • Egyéni vállalkozók

 • A pályázók esetében fontos figyelembe venni az 1999. évi XCV. Törvény meghatározásait, amely alapján beazonosítható a mikro-, kis- és középvállalkozások kritériumai.
  Támogatást azon vállalkozások élvezhetnek, akik főtevékenysége a következő területekhez tartozik:
 • Kiskereskedelem, kivéve nem bolti kiskereskedelem
 • Mosás, tisztítás
 • Fodrászat, szépségápolás
 • Fényképészet

 • A pályázat kapcsán a következő, beruházások alapján felmerülő költségeket támogatják:
 • Ingatlan építés, korszerűsítés
 • Gépek, berendezések beszerzése
 • HACCP rendszer bevezetésének költségei
 • A projektekhez saját forrásra is szükség van, melynek mértéke a projekt teljes nettó beruházási összegének 25%-a. Ez az összeg, mint ahogyan általában a pályázatoknál, nem lehet hitel, lízing, tagi kölcsön, magánkölcsön, más egyéb az államháztartásból kapott támogatás.
  Az elnyerhető támogatás vissza nem térítendő, visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatás.
  A támogatás mértéke a nettó projektérték összegének 50%-a, de maximum 10 millió Ft.
  A pályázati kiírás természetesen számos más, egyéb kritériumot, kizáró feltételt, speciális részletet is tartalmaz. Emellett fontos figyelembe venni a pályázás kapcsán a hátrányos helyzetű megyékben megvalósuló beruházásokat is, ahol a 10 millió Ft összegű támogatási értékhatár 12,5 millió Ft is lehet.

  #alt#A belföldi fuvarozás területén működő vállalkozások számára a támogatási cél a belföldi közúti árufuvarozók fejlesztéseit célozza meg. Az árufuvarozó járművek cseréje kapcsán a pályázat célja kitér a környezeti terhek csökkentésére, a járműpark modernizációjára és az elavult járműpark egyidejű selejtezésére is.
  A pályázat célja, hogy legalább 400-500 vállalkozásnál valósuljon meg ilyen jellegű modernizációs beruházás.
  A támogatás segítségével lecserélhető járművek kategóriái: tehergépkocsi, vontató - nyerges vontató is, pótkocsi, félpótkocsi,
  Akik a támogatást igényelhetik, magyarországi székhelyű, devizabelföldi, legalább egy teljes gazdálkodási évet lezárt:

 • Gazdasági társaságok
 • Szövetkezetek
 • Egyéni vállalkozók

 • A támogatás járműbeszerzésre vonatkozik, és a pályázat által támogatott költségek is e kategóriában számolhatóak el. Hasonlóan az előző pályázathoz, 25%-os önerővel kell rendelkezni.
  #alt#A pályázattal elnyerhető támogatás szintén vissza nem térítendő juttatás, ahol a projekt nettó összköltségének a 25%-a, járművenként legfeljebb 3 millió Ft, de maximum 15 millió Ft igényelhető. Szintén érdemes figyelembe venni a hátrányos helyzetű megyékben megvalósuló beruházásokat, valamint a pályázati kiírás számos, egyéb más feltételre való figyelmeztetéseit, amelyek betartása nélkül a pályázat visszautasításra kerülhet.

  Mindkét pályázatot 2003. november 15-ig kell leadni, s ami még érdekes és újszerű dolog, hogy a nyertes pályázóknál, a támogatott fejlesztéseken felül, maximum 100.000 Ft pályázatkészítési díj is elszámolható.

  ( Forrás: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium )

  Reméljük, hogy ismét számos új lehetőségre hívtuk fel figyelmüket! Várjuk kérdéseiket, felvetéseiket is, minden szakterületre vonatkozó pályázat kapcsán.
  Kívánok Önöknek sok pozitív élményt a felhasználható források tekintetében, s amennyiben úgy érzik, segíthetünk Önöknek ebben a hihetetlen színes pályázati kavalkádban, keressenek bennünket, bizalommal:

  Jó munkát és jó egészséget kívánva Önöknek munkájukhoz:

  Semperger Kinga
  szakmai igazgató

  www.arindex.hu
  Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft.
  www.index.hu/gazdasag/palyazat