Kiskarácsony

Játékot a játékboltból

2004. 12. 24., 10:27 | Frissítve: 2004. december 24., péntek 10:45

Karácsony előtt is ugyanazok a fogyasztóvédelmi szabályok érvényesek, mint az év bármelyik időszakában. Az ajándékvásárlási lázban azonban néha hajlamosabbak vagyunk elfeledkezni a legalapvetőbb dolgokról. Cserélni nem köteles az eladó, de ezt vállalhatja. Hálózatról működő terméket utcán és piacon tilos vásárolni, és érdemes kipróbálni az árut fizetés előtt.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy akciós termékekre is jár a szavatosság - hívja fel a figyelmet a fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője. Siklósi Máté elmondta, hogy az eladó nem köteles a bontatlan csomagolású terméket egy másik termékre kicserélni. Számos kereskedő azonban felismerte, hogy jó vevőcsalogató és nem károsodik, ha az ünnepektől számított 8-15 napon belül a bontatlan csomagolású terméket visszavivő vásárlóknál biztosítják a cserelehetőséget.

Hitelfelvételnél a legfontosabb, hogy ki kell számolni, a kamat- és kezelési költség alapján mennyi lesz a teljes fizetendő összeg. Van olyan forgalmazó, aki a részletre vonatkozó plusz költséget úgy tünteti fel, hogy külön adja meg a fogyasztási hitel kamatát és külön a kezelési költséget. Van azonban olyan forgalmazó, aki a kettőt együtt adja meg.

Csomagolás és jótállás

Vásárláskor érdemes megnézni, hogy a készülék sértetlen és minden tartozéka rendelkezésre áll. Az áru kibontására és visszacsomagolására az eladót kell megkérni, majd érdemes igazolást kérni tőle, hogy az eredeti gyári csomagolást ő bontotta fel. Siklósi Máté szerint sok kellemetlen meglepetéstől szabadulhatunk így meg.

Csak olyan helyen szabad vásárolni, ahova az ünnepek után visszamehetünk, ha probléma van. Villamossági termék csak szaküzletben forgalmazható, piacon, alkalmi árusnál nem szabad ilyet venni. Számos esetben igazolást nyert, hogy a fenti árusoknál vásárolt termékek nem drágák, de nem is mindig biztonságosak - figyelmeztet Siklósi Máté.

A termékekhez kötelező magyar nyelvű használati útmutatót, fizetési bizonylatot és jótállásos termék esetében pedig jótállási jegyet adni. Ezeket érdemes megőrizni, mert csak ezekkel lehet minőségi kifogást érvényesíteni.

Veszélyes játékok

Mivel karácsony előtt megugrik a játék- és műszaki cikkvásárlás, ezeknél fokozottan ügyelni kell a biztonságra. Játékok esetében a gyártó vagy az importőr köteles a játék biztonságos használatáról meggyőződni, ezt igazolnia is kell. A játékokat úgy kell megtervezni, hogy nem lehetnek balesetveszélyesek azoknak a gyerekeknek, akiknek szánták azokat.

A felügyelőség folyamatosan közzéteszi honlapján, mely termékek árusítását tiltották be, mert azok veszélyesek voltak. A tiltott játékok között égési sérüléseket okozó plüssmackók és játékautók, balesetveszélyes pisztolyok, és életveszélyes babajátékok vannak.

Életveszélyes izzók

A műszaki termékeknél fontos, utcán tilos olyan terméket árulni, amely hálózatról működtethető. Ebbe minden árammal működő készülék beletartozik, mint például a magnó, nyomtató, mobiltelefon és az ilyenkor népszerű karácsonyfaizzó.

A letiltott termékek között életveszélyes szénmonoxid riasztó, tűz- és áramütés-veszélyes karácsonyfaizzó, akkumulátortöltő, forrasztópáka, ragasztópisztoly szerepel.

hirdetés
hirdetés
N;N;