Kiskarácsony

Napalmmal az angyalkákra

2004. 12. 22., 16:54 | Frissítve: 2006. december 07., csütörtök 15:51

Ugye még Ön sem vette meg a karácsonyfát? Az Index tesztelői saját testi épségüket sem kímélve próbálták ki, melyik fenyőfajta bírja legjobban az extrém karácsonyi terhelést. Mivel a fenyőbalesetek legnagyobb része szenteste és 25-én történik, mi is friss fákat nyúztunk. A levélhullatási hajlamot és a száraz korona gyúlékonyságát ezért nem mértük le, minden mást viszont igen.

Mi alapján választunk karácsonyfát? Kísérleti tudományos tesztcsapatunk először összeállította a szempontokat, amik átfutnak a vásárló agyán, amikor félig megfagyva végre rá kell böknie az egyik méregdrága, szúrós nyitvatermőre: kinézet, ár. És mi az, aminek át kellene még futnia? Mi van, ha a mama rossz irányba tartva próbálja ki a dezodort a fa alatt? Ha rossz helyre drótozzuk a csillagszórót? Vagyis tűzállóság. És ha ráugrik a macska?. Vagyis borulékonyság. És ha rázuhan a részeg nagymama? Vagyis nyomásállóság. A megfelelő szempontokkal, illetve csillagszóróval, gézzel, egy palack sebbenzinnel, búvárövre való ólomsúlyokkal, egy Maximus márkájú hónaljdezodorral, egy nagyméretű játék mackóval, gyertyákkal, öngyújtóval, sósavval és egy nagymamának maszkírozott tesztelőnővel felszerelve vittük le a fákat a szabadtéri laboratóriumba, az Apály utcai lakótelep kutyasétáltatójára. Kicsomagoltuk a kísérleti eszközöket. Az éppen arra kószáló pitbullkeverék- illetve hurkatacskó-tulajdonos úgy nézett, mintha Gyurcsány Ferencet látták volna pettingelni egy bíborossal.

A piacon leginkább elterjedt négy fenyőfajta egy-egy példányát állítottuk fel a gyepen. Egy nagyjából méteres lucfenyőt, vagyis a klasszikus karácsonyfát, egy ugyanekkora erdei fenyőt (tudják, a hosszú tűlevelű, gyakori fajta), egy szintén méteres ezüstfenyőt, és egy normann fenyőt, ami úgy egy negyven magas volt, de ennél kisebbet nem lehetett kapni. Sosem bonyolódnánk előjátékba egy olyan emberrel, aki felviszi a szószékre a pártpolitikát - kiáltottuk oda bíztatólag a gazdiknak, aztán habozás nélkül belekezdtünk a tesztbe, ami választ adhat a kínzó kérdésre, miszerint melyik toboztermő tűlevelei borítsák a lakásunkat a következő két hétben?

1. próba: kinézet

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Első lépésként megnéztük a fákat. Ezt a kört elsöprőnek mondható fölénnyel nyerte a négy közül a legritkább, de a divatba éppen befelé jövő normand fenyő. Szinte labdaszerűen tömött termetével, szokatlan zöldjével, tiszafa-hangulatú leveleivel nagyobb sikert ért el, mint Demszky Gábor a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. lovaspóló-bajnokságán. Nagyon csinos teremtés, csak éppen nem lesz mód rárakni az összes díszt, mert a saját ágaitól nem fér el. De nem is kell agyondíszíteni, mert eleve kétszínű, és ez elég egy sikeres élethez - írta Worluk publicista, aki csak sorozatlövő fegyverekért és plüssállatokért szokott így rajongani. Szabó riporter is megbűvölték a tűlevelek - Színjátszó fa, így világító, a Lambada ritmusára villogó égősor nélkül is lenyűgöző vizuális élményt nyújt kívül sötétzöld, belül ezüstös tüskéivel . A normand versenyző végül 9,7 pontos átlagot ért el. Az esztétikai pontszámot megdupláztuk, így eredménye 19,4 pont.

Holtversenyben második lett a luc- és az ezüstfenyő. Az oldschool karácsonyfa alapvetően szép dolog, ráadásul jó az illata, a két versenyző pedig eléggé hasonlít egymásra ahhoz, hogy egyformán 14,7 pontra legyenek jók. Az ezüstfenyő kicsit tömöttebb, a luc viszont élénkebb színű. Méteres kategóriában rokonszenvesen gömbölydedek, efölött viszont arányosan szellőssé válik a szerkezet.

Az első kör utolsója, az erdei fenyő nemhogy a karácsonyfák Nemecsek Ernője, de egyenesen a termékcsoport Sebeők Jánosa. Csenevész termetével, ritkásan álló ágain csomóban álló aránytalanul hosszú tűleveleivel szánalmat ébreszt, ami adekvát karácsonyi érzés. De legalább nem veszt részt celebritis valóságsókban Borzalmas gyerekkorom lett volna, ha csak egyszer is ilyen karácsonyfát találok az ajándékok fölött. Az erdei fenyő egyszerűen ronda, a hosszú, csúnya szóőreivel és az ágak végén lévő nyálkás, bolyhos rügyekkel igazi ünneprontó. De legalább könnyen kigyullad, és olcsó - jegyezte fel a piromániás Tóta publicista. A hátrányos küllemű versenyző összesen 6,7 ponttal szégyenkezett a masztiffszarok között.

2. próba: díszíthetőség

#alt#
Félig elméletben, félig gyakorlatban néztük meg, mennyi dísz fér a versenyzőkre és milyen nehéz angyalkák akaszthatók rájuk. Magyarul díszeket nem kötözgettünk - az végül is látszik, hogy mire mi fér föl egy fára - viszont az extrémsportos Földes kolléga körülbelül két kilós ólomsúlyt aggatott a versenyzők ágaira, majd méricskélt.

Ezt az egyszeres szorzóval beszámított kört az erdei fenyő nyerte, mert aránylag teherbíró, ellenben akkora lukak vannak az ágai között, hogy akár kormányszóvivőfej-méretű gömbökkel és egyéb lógó izékkel is felékesíthetjük. Magasra törő, hosszú tűlevelei akár nyolc-tíz kiló girlandot is kibírnak (7,8 pont). Második lett a lógó díszeknek kevesebb teret hagyó, de szívósabb ezüstfenyő 7,3 ponttal, éppen hogy megelőzve a bikaerős, de díszítéshez szinte túl tömör normandot (7,2 pont) és a célnak jól megfelelő, 7 pontos lucfenyőt.

3. próba: ár

Itt alaposan megkavarodott a sorrend. A méterenként egy ezres alatt is megszerezhető erdei fenyő az érdemjegy megduplázásának köszönhetően a maximális 20 pontot kapta és összetettben 34,5 ponttal feljött a második helyre. Árban második legjobb az összetettben élre ugró luc 14 pont, harmadik a nála úgy másfélszer drágább, és ezzel utolsó helyre csúszó ezüstfenyő 8 pont , míg tökutolsó a normand 4 pont , amiből a legkisebbet is reménytelen 5 ezer forint alatt megszerezni.

4. próba: borulékonyság

A feldíszített karácsonyfa és a macska veszedelmes gyúelegy, a cica ugyanis joggal támad rá minden fityegő-kalimpáló díszecskére. Ez óhatatlanul károkkal jár, de ha a fa nem borul fel, akkor nincs nagy baj. Macskát azonban nem fogunk harmincszor hozzávágni különböző fenyőfákhoz, ezért a teszthez egy nagytestű mackót használtunk. A tudomány nevében körbeálltuk az első fát és meghatározott távolságról, macskaugrásszerű mozdulattal tízszer hozzávágtuk a mackót. Imitáltuk a szekrényről leugró, a közelről felszökkenő, az Orbán-idézetekkel operáló és az alacsony ívben süvítő macskát is. A méretes, barna műmedve Worluk kolléga tulajdona. A teszt privát csúcspontja volt, amikor rájött, hogy egy adott pillanatban nem viccből mondtuk, hogy szaros lett a mackó. A két, közelben ólálkodó kutyás akkor sem nézett volna gúvadtabb szemmel, ha Áder János félmeztelenül electric boogie-zik a kör közepén. A viadalt a normann vitéz nyerte, hiszen csak kétszer dőlt el, pedig Barakonyi fotós a végén egy támadó gepárd sebességével reptette a pótmacskát. Igaz, hogy a bajnok nagyobb volt a többieknél, de érződött, hogy kisebb méretben ugyanilyen ellenálló lenne, mert kivételesen vastag, alul jól kiszélesedő törzse miatt alacsonyan van a súlypontja. 8 pont Közel ilyen stabil a háromszor kapituláló ezüstfenyő - 7 pont. Látszatra igen gyenge a lucfenyő 6 bukása, vagyis 4 pontja, ám versenyzőnk háromszor is hosszas billegés után dőlt el, éppen hogy. Laposan támadó, gyors mackók ellen viszont így is bizonyított. A gizda kis erdei fenyő örülhetett a hét bukta után kapott 3 pontnak.

4. 5. és 6. próba: tűzállóság

#alt#
Klikk a képre!
Az adekvát esztétikai veszélyeken felül a karácsonyfa tűzforrásként a legismertebb. Különös gonddal állítottuk össze tehát az éghetőségi kísérletsorozatot. Modellezni akartuk a karácsonyfát érő jellegzetes szentestei hatásokat. Van ugye az égve felejtett gyertya. Ezt könnyű volt egy az egyben reprodukálni, csakúgy, mint a rosszul felhelyezett csillagszórót. Ezekből fánként 3 darabot tekertük az ágakra. Ön persze van annyira igényes vásárló, hogy a fája a komolyabb hőhatásoknak is ellenálljon. Mert mi van, ha anyus/apus azon melegében hónaljon lövi magát a kicsomagolt dezodorral, miközben mögötte még lobognak a gyertyák? A jelenséget hat, egymást követő, ugyanoda irányított tűzcsóvás sprézéssel rekonstruáltuk. A jó fának bírnia kell a házi lángszórót is.

Régen rossz, ha a túlzott alkoholizálástól spontán kigyulladó nagypapa bezuhan az ágak közé és a fánk erre nincs felkészülve. A szeszrajongó családtagot 15 centiméter széles gézcsíkkal betekert faággal helyettesítettük, amit az izgatottan keringő, egyre népesebb kutyás csapat örömére sebbenzinnel itattunk át, majd meggyújtottunk. A műpapát a soros versenyző koronájának sűrűjébe vetettük, 20 másodpercig hagytuk lángolni, majd mi van magával papa? kiáltással kiszedtük onnan és megvizsgáltuk a nyomokat.

Óriási fölénnyel a normand jegenyefenyő bizonyult a legtűzállóbbnak. A gyertyát észre sem vette, az izzó csillagszóró alig pörkölte meg, sőt a lángszóró sem volt képes halk pattogásnál hevesebb reakciót kiváltani. Tóta kolléga erre bevadult és akkora spréfelhőt gyújtott be, amivel egy hipermarket összes pénztárosát be lehetett volna illatosítani. A reakció hűvösen semleges maradt a fa részéről, egy farkaskutyás néni ijedtében azért Fásy Ádámtól idézett. A sebbenzintől lángoló nagypapa-makett néhány ágat és levelet befeketített, de a szolid izzás még egy plasztik karácsonyfadíszre sem lett volna veszélyes. 18 pont

A teljes kiszáradásig reális alternatíva lehet a 12,7 pontot összeszedő ezüstfenyő. Szabó riporter szakvéleménye: A csillagszóró teszten enyhe lekváros pirítós utóillatot hagyott csak maga után, a részegen lángoló nagyszülőket azonban ő is csak tíz-tizenöt másodpercig bírja, így alkoholista, ráadásul lobbanékony felmenők esetén próbálkozzunk azbeszt bevonatú műfenyővel.

A meglepetésversenyző luc rossz hírét megcáfolva nem volt hajlandó lángra kapni. (12 pont) Amikor lángszóróval estünk neki, akkor is csak a pörkölt fenyőmag kesernyés illatával vágott vissza. A másodperc múltán kialvó lángocskák egy papírfüzért sem gyújtottak volna fel. Égő nagymamát vagy más lángoló rokont azonban ne engedjünk a közelébe.

Balfácán kedvencünk, az erdeifenyő (3,7 pont) mindenképpen a legmegfelelőbb faj, hogyha szeretjük tűzbiztonsági aggodalmakkal feldobni a szenteste hangulatát. Elég neki egy legyintés a háztartási lángszóróval, és máris vidáman ropog, ami melegséget hoz a feszültebb családi ünnephelyzetekbe is. A csillagszórónak ahhoz képest még ellenáll egy ideig. A lángoló álpapát tíz másodperc múlva opportunista módon kimentettük az ágak közül, mert a korona negyede már jó lánggal égett. Bár a kísérlet a karácsony esti szokásos baleseteket modellezte, kötelességünk figyelmeztetni Önt, hogy egy héttel később egy elpöccintett csikktől is meggyulladhat akár.

7. próba: nyomásállóság

#alt#
Az utolsó tesztkísérlet során a nagymamának maszkírozott (kellékek: egy Terminátor 3 reklámkendő és egy mussolinis kötény a Totalcar archívumából) Hajni esett rá sorban az összes fára, öregesen hanyatló mozdulattal. Vizsgáltuk a korona és a törzs alakváltozásait, különös tekintettel a törésekre. (Lett volna még egy forduló, a hozzá való sósavat kivittük a helyszínre, de nem sikerült kinyitni, csak összemarta többünk kezét, így a tesztből hiányzik a hányásállóság.)

Ha a mackódobálással új sportot fedeztünk fel, a normandra ugrálás a másik tippünk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A 60 kilós rázuhanó álnagymama jó fél méterre pattant vissza a ruganyos fenyőgömbről, ami a legkevésbé sem változtatta meg az alakját. Az ettől felgerjedt Etele tíz méterről, nekifutásból végzett Kabir Bedi-emlékugrást, de csak annyit ért el, hogy messze begurult az őshonos tuják alá. 9 pont

Ugyanilyen jó ezüstfenyőre zuhanni. Azért volt jó véletlenül ráesni, mert miután feldőltünk, többé ki sem akartam bontakozni a kedves fa harmonikus öleléséből. - emlékezett vissza az érzelmes álnagymama. Az ezüstfenyő kicsit kevésbé ruganyos, mint a nyugat-európai vetélytársa, ami bizonyos helyzetekben előnyös.

Az erdei fenyő sudár formája miatt szinte érintésre dől, viszont nem fogja fel a zuhanó családtagot. Hajni jegyzete: Az erdei fenyőkre törvény által kötelezővé kéne tenni, hogy ráírják:"Hatvan év felettieknek a fa egy méteres vonzáskörzetébe lépni szigorúan tilos és életveszélyes". Ritkás lombozata ugyan nem szúr annyira, mint a lucfenyőé, de a rohamot követő eséskor nem nyújt kellő védelmet. Alakváltozást viszont alig szenved. 4 pont A lucnak félig letört egy ága és kis híján agyonszurkálta a tesztszemélyt, így nem meglepő a 3 pont.

Azonnal ki is hirdetnénk az eredményt. A kísérleti tudományos nagytesztet a normand fenyő nyerte 65,6 ponttal. Ha Önnek sok pénze van, nem nagyon létezik praktikus ellenérv, hacsak nem betege a lógatott karácsonyi díszeknek. Az szólhat még ellene, hogy azonos hosszban háromszor nehezebb bármelyik konkurensénél, így gyalog hazacipelni embertelen feladat. Második lett a szintén drága ezüstfenyő 58,7 ponttal, de ha a dolog anyagi oldalát nézzük és érzésünk szerint nem fogunk részegen belezuhanni a fába, szinte azonos szolgáltatásokat kaphatunk olcsóbban az 54,7 ponttal bronzérmes lucfenyőtől. Tesztünk hangsúlyozottan a karácsony este fellépő élethelyzeteket vizsgálta. Egy hét elteltével kellemetlen lehet, ha a bokáig érő fenyőtűréteg alatt nem találjuk a kedvenc Pintér Dezső-verseskötetünket. Ez például a luc ellen szól. Nem meglepő módon utolsónak futott be az erdei fenyő, ami 45,2 pontját jórészt olcsóságának köszönheti. De persze ez sem olyan fa, amit ne ajánlanánk senkinek: a nagy díszek kedvelői és a piromániások nagyra fogják értékelni.

Drága olvasó, osszon-szorozzon aztán irány a fenyőárus.

hirdetés
hirdetés
N;N;