Kiskarácsony

I. rész | II. rész | III. rész | IV. rész | V. rész | VI. rész | VII. rész | VIII. rész | IX. rész | X. rész

Az év magyar focistája

Szórakoztató év volt az idei a magyar futball szemlélőinek: a meccsekre már nem is emlékszünk, a drámai pillanatokra annál inkább. Az első osztályban bajnokesélyes Debrecen elleni meccsen a Felcsút cserepadján Orbán Viktor izeg-mozog. Gyepes hátvéd egymás után három izmos öngólt lő. Óriás freskóra illő jelenet: Novák Dezső sportszárkötözés közben bevallja ügynökmúltját társainak. Tényleg "buzi brazilnak" hívta Pintér edző a fradista Leandrót? Bognár tréner tényleg elkaszinózta a soproni klub pénzét? Vagy a kupából mindenkit kiverő Bodajk?

A futball bulvárszórakozássá vált, de mi nem feledkezünk meg a szorgos, porschés hangyákról sem, akik a pályán próbálkoznak. Böngéssze át a listát és bökjön az év magyar focistájára.

Gera Zoltán

Szavazzon!Ha a partvonal mellett érző szívű, középkorú asszonyok is szaladgálnának a szőrös lábú bírók mellett, Gera lenne az a játékos, akit minduntalan a keblükre ölelnének. A gyep pálcikalábú Nemecsek Ernője olyan meghatóan futkározik az izmos combú, durva futballisták között, hogy öröm nézni. A magyarok közül mégis benne van a legtöbb fantázia, ennek megfelelően majdnem stabil kezdő abban a csapatban - West Bromwich Albion - ami az angol Premiership történetében a legrosszabbul rajtolt, azaz a legkevesebbszer győzött, a legtöbb gólt kapta és a legkevesebbet lőtte.

Orbán Viktor

Szavazzon!A jobboldal legendásan gólképtelen csatára az idén focikarrierjének csúcsára ért, mivel az edző betegsége miatt a cserepad lesúlyozása mellett egy időre ő volt a Felcsút trénere is. Ja, csakazértse sütünk el olyanokat, hogy az EP-választáson bebőrözte az MSZP-t, de akkora helyzetbe került, amiből a népszavazáson sikerült hatalmas öngólt rúgnia. Írjon ilyeneket az Aczél Endre.

Király Gábor

Szavazzon!A cerberus tizennégy évesen a Haladás serdülőjátékosaként kapott egy szürke tréningnadrágot, amit azóta nem vett le. Kevesen ismerik angliai szerződésének történetét. A Hertha BSC játékosai ultimátumot adtak a klubvezetésnek: vagy az elviselhetetlen szagú nadrágot viselő Király vagy ők távoznak. Új klubja, a Crystal a kiesőhelyre csúszott, az angol futballisták már zúgolódnak, bár a csapatban még mindig Király a legjobb.

Gyepes Gábor

Szavazzon!A futballtársadalom válasza Demszky Gáborra: minél erősebben védekezik, annál mélyebbre taszítja saját csapatát. A magasra nőtt fradista balfácán elnyerte szerkesztőségünk Vitár Róbert-csillagát a Szombathy Gyula-fejekkel és kardokkal, mivel három tétmeccsen három öngólt lőtt. Már fiatalon ennyire szerencsétlen, így az isten sem mentheti meg a Bundesligától és természetesen már most alaptag a válogatottban.

Torghelle Sándor

Szavazzon!Az egyik angol bulvárlap szerint 745 ezer fonttal ér kevesebbet, mint 750 ezres vételára, de még ez is a csatár túlértékelésének tűnik, hiszen néhány angliai mérkőzésén háromszor állíttatta ki magát pár perc játék után. Ma már a cserék között sem találjuk, pedig a Crystal Palace olyan gyönge, hogy még a magyar bajnokságot sem nyerné meg.

Lothar Matthaus

Szavazzon!A fociból élő magyar személyek leghíresebbike a Tőkés László-állú teuton hörcsög, aki még ma, negyven év felett, utcai ruhában és cúgos cipőben is képes arra, hogy nekifutás nélkül bárkit betegyen a válogatottba, akit menedzser barátja, Filipovics ajánl neki. Meccs utáni lökdösődésben továbbra is világszínvonalú és olyan kéjes ajándékokat adott nekünk nézőknek, mint Kriston, Tóth András és Kovács Péter szerepeltetése.

Illés Béla

Szavazzon!Nehéz megőrizni az álobjektivitást, hiszen a tesztíró kéthetente azért ül föl a fedél és büfé nélküli B lelátóra, hogy ezredszerre is végignézze, amint a Nemzeti Kincs jobbra pillant, majd balra indul, zokogásba kergetve ezzel az aktuális védőt. Ezt az egy cselt szokta bevetni, ami sajátos módon elég ahhoz, hogy tíz éve ő legyen a király. Idén már csak szűk félidőkre állt be, viszont ragaszkodott a Bundesliga-hajhoz, amiért Horst Koehler elnök a Smaragd Szövetségi Hajhálóval tüntette ki.

Sándor Tamás

Szavazzon!A "hosszú haj, fülbevalóval" kezdetű rigmus szülőatyja ma már kopaszon kavar a középpálya és az ellenfél gólvonala között. Magyar játékostól furcsa, de hazai ellenfelekkel szemben többféle cselre is képes, okosan passzol és akár 25 méterről is eltalálja a kaput. Ön azért ne essen kétségbe: Olaszországban leégett és csak Izraelben tudott befutni. Viszont nagy tankcsapdás, ami vagy hoz neki szavazatokat vagy nem. A válogatottságot megtagadta, vagyis vagy okos fiú vagy hazátlan bitang.

Vincze Ottó

Szavazzon!Mindig is csodáltuk Ottó combizmát, ami annyira vaskos, mint három, rózsafüzérrel egymáshoz kötözött fibiszes. A foci igazi látványsport, így idén már azzal a jelöltek közé került volna, hogy Diósgyőrben egészséges jobbegyenest nyomott be egy testvérére támadó szurkolónak. Kicsit flikkflakkolt is a labdával, de annyira azért nem sokat, hogy ezt az érdeklődését komolyan vegyük.

Huszti Szabolcs

Szavazzon!Igyekvő, szúrós pillantású fradista fiúcska, az ügyetlen, de agresszív eresztésből. Védekezni nem elég gyors és magas, támadni nem elég ügyes, így fix a helye a válogatottban és kinéz neki egy angol szerződés is.

Novák Dezső

Szavazzon!Ebben az évben derült ki, hogy a Ferencváros egykori kőkemény hátvédje szabadidejében szívesen írt jelentéseket az állambiztonságnak a csapata háza táján történtekről. A napilapokban idézett szövegek főleg bundamérkőzésekről szóltak. A Haladás elleni vereségért például fejenként tízezer forintot tettek zsebre a ma példaképként emlegetett futballisták. Szavazzon Dezső bácsira és a korszakra, "amikor még volt futball", de azon sem csodálkoznánk, ha ezek után inkább Dragóner neve mellé tennék a klikket.

Tóth Norbert

Szavazzon!Szép szőke fiú meglehetős combokkal, mégsem revütáncos, hanem a bal szélen próbálkozik. Mindez elmondható az MSZP-s Botka Lászlóról is, de ő még annyira sem tud szélről betekerni.

Kriston Attila

Szavazzon!A Seychelle-szigetek egyik magánklinikáján láb nélküli milliomosok utókezelésének fontos része a Kriston Attila labdaérintéseiből összeállított videokazetta. A "Te is lehetsz futballista" címet viselő felvételek narrátora a hüledező milliomosokkal közli, hogy a képen látható sorstársuk Magyarországon első osztályú futballista és nemrég a válogatottban is bemutatkozott. Az utókezeltek közül azóta többen bemutatkoztak a magyar NB I-ben.

Szűcs Lajos

Szavazzon!Szűcs idén Európa leggólerősebb kapusa lett, de tizenegyes-királyságának véget vetett a Basel elleni baki. Szűcs igazi csapatember, a pálya bármelyik pontján kialakuló lökdösődés elképzelhetetlen a részvétele nélkül.

Dragóner Attila

Szavazzon!Megdöntötte azt a tételt, hogy nem kelendőek a magyar futballisták külföldön, mivel a nyáron egyszerre két csapathoz igazolt. A hathónapos kihagyás sem zavarta meg, folyamatosan játszik gyengécske klubjában, amivel talán még a kiesést is elkerüli. Szavazzon a 21. század magyar futballhősére!

Kovács Péter

Szavazzon!Fókák, pingvinek, jegesmedvék ellen lép pályára hétről-hétre a sarkkörön játszó Kovács Péter és akkor a túlélésért való küzdelmet nem is említettük. Nem csoda, hogy felfigyelt rá a magyar szövetségi kapitány és egy komlói leszázalékolt bányász, valamint az üllési mezőőr társaságában bemutatkozhatott a válogatottban. A többire emlékszünk: egy ígéretes maga mögé fejelés ziccerben és egy ritkán látható fölélövés a kapussal szemben. Mégis szavazzon Jan Koller és Paul Scholes szerelemgyerekére, ha Ön is úgy érzi, a magyar válogatott annyi év nélkülözés után végre megérdemel egy ügyetlen óriást centerposzton.

Molnár Balázs

Szavazzon!Gyepes öngóljai mellett az ő öngólpasszai is élményszámba mentek az őszi válogatott meccseken, a horvát Prso dísztáviratot küldött neki a pontosan lábra helyezett labdáért. Molnárról a barcelonai Sport annak idején azt írta - versenyzőnk a helyi Espanyolnál próbálkozott - hogy alkatilag kizárt, hogy valaha focista legyen belőle. Nem vitatkoznánk. Molnár feltűnően lassú és körülményes, ráadásul könnyen zavarba jön, így a Magyarok Istene is labdaszerző középpályásnak teremtette. Ha van Önben szánalom, ide kattintson.

Kerekes Zsombor

Szavazzon!A vajdasági születésű játékos sikeresen vette fel a magyar tempót és vetkőzte le a jugoszláv iskolát, ma már nyomaiban sem emlékeztet futballistára. (Senkit ne tévesszen meg, hogy vezeti a góllövőlistát egy olyan országban, ahol Tóth Mihály a gólkirályi cím védője.) Kárpát-medencei labdarúgó-szakírók folyamatosan tátva lévő száját kritizálják még, de szerintünk övön aluli lenne ez alapján megítélni a gólvágót.

Az év magyar focistája

  • Gera Zoltán
  • Orbán Viktor
  • Király Gábor
  • Gyepes Gábor
  • Torghelle Sándor
  • Lothar Matthaus
  • Illés Béla
  • Sándor Tamás
  • Vincze Ottó
  • Huszti Szabolcs
  • Novák Dezső
  • Tóth Norbert
  • Kriston Attila
  • Szűcs Lajos
  • Dragóner Attila
  • Kovács Péter
  • Molnár Balázs
  • Kerekes Zsombor
hirdetés
N;N;