Kiskarácsony

I. rész | II. rész | III. rész | IV. rész | V. rész | VI. rész | VII. rész | VIII. rész | IX. rész | X. rész

Az év legnyuszibb tévéműsorai

Karácsony a szeretet ünnepe, ezért most az egyszer - ahogy tavaly is - a szépre emlékezünk még a tévéműsorok világából is. Olyan ez, mint a hülye angoloknál, angol hülyéknél, akik folyton gyalázzák az időjárást, de ha elvetődnek a mediterrániumba, akkor már melegük van. Igen, többnyire mi is gyalázzuk a műsort, mégpedig közmegelégedésre, de most az egyszer beismerhetjük, voltak idén is szép, könnyes, mély, finom pillanatai a tévé előtti üldögélésnek. A magyar néző körülbelül egy tucatnyi csatornát szemléz rendszeresen, ezek egész nap különböző produkciókat adnak, ráadásul azzal a céllal, hogy az tetsszen a nemzetpolgároknak. Muszáj, hogy akadjon ezek közt egynéhány, ami legalább a mai napig maradandó élmény volt. Azt az egy műsort szeretnénk meglepni egy pihepuha virtuális Tévényuszival, amely az Index olvasói szerint 2004 legjobb kezdeményezése volt, amelynek hagyományát érdemes folytatni.

A teljes műsorújság viszont kilógna az internetből, ezért némi előválogatást eszközöltünk. Csak az idén indult műsorokat vettük fel a listára, azok közül is a jelentősebbeket; ráadásul most még ötleteket is adunk.

Az például valószínű, hogy a televíziót túlnyomórészt videózásra, azon belül svéd és iráni művészfilmek megtekintésére használó kékharisnyák és -zoknik a Megasztár második szezonját említenék első helyen, ha mégis be kellene bizonyítaniuk a tévé létjogosultságát, mivel a Megasztár a valódi tehetségek felfedezésének izgalmas terepe, és még Bakács Tibor is benne van. A szociológiai kísérletek, illetve a Sims-sorozat rajongói az Anyacsavarban találhattak gondolatébresztő csírákat, a 14 és 16 év közötti, északkelet-magyarországi Bravo Girl-vásárlók viszont bizonyítottan Konta Barbara időszerű felvetéseiből tanultak a legtöbbet magukról és a világról, ami mögöttük van. Aki szereti, ha mondjuk szőkenőként állítják szembe és versenyeztetik más ismeretlen emberekkel - ebbe a csoportba tartoznak többek közt a sorkatonaság pártolói -, az a Csáó, Darwinban találhatta meg a kényelmes akolmeleg illatát, míg az igazi harc hívei az RTL Kísértésének professzionális eszközökkel elgyötört arcaiban gyönyörködhettek. Az Index körül zsezsegő rajongótábor most megadhatja a végtisztességet Hajós András viasatos próbálkozásának, vagy bátorító kattintásokkal serkentheti további kísérletezésre a Cool TV anarchoszindikalista csapatát. A média határai fölött studírozó kutató pedig elismerő csettintéssel jutalmazhatja a Zalatnay lesitteléséről készült riportsorozatot.

Végül emlékezzünk meg arról, hogy idén még az MTV-n is felbukkantak műsorötletek, bár sem a Kultúrház, sem elődje, a TV Sziget nem éppen favorit ebben a futamban. De talán most elintézi a nép Tibi bácsi kívánságát.

hirdetés
N;N;