Kiskarácsony

Kirobbanó öröm

2004. 12. 30., 08:42 | Frissítve: 2004. december 30., csütörtök 16:29

Közeledik szilveszter, muszáj lesz robbantgatni. De hol érdemes petárdát venni? Persze vásárolhatunk tisztán is, de sokak szerint az illegálisan megszerezhető pirotechnikai eszközök sokkal olcsóbbak. Nyakunkba vettük a várost és töltetek után néztünk.

Elsőként az illegális dealereket kerestük fel. Az Örs vezér tér környéke jó helyszínnek tűnt, az itt tevékenykedő üzletemberek és üzletasszonyok egész évben kínálnak "két darab sportszeletet egy százasért", meg kedvezményes áron "cigicigicigi"-t. Az erősített rendőri jelenlét azonban bizonytalanná tette a máskülönben magabiztos árusokat. A bazársoron találunk olyan boltot, ahol trombitákat és egyéb szilveszteri kellékeket árusítanak, itt próbálkozunk először.

Nem vállalják be

#alt# A kipakolt árukészlettel bajlódó eladót faggatjuk a petárdáról, aki megnyugtat minket, vásárolhatunk, de csak a pénztárnál. Elballagunk a kasszához, ahol az eladónő gyanakodva végigmér bennünket, körülnéz, majd szúrós, de nem túl meggyőző tekintettel közli, hogy olyan náluk nincsen.

Az aluljáróban már bátrabb eladókba botlunk. Az egyik petárdaárus szórólaposztó fedőtevékenységet folytat, de feltűnő, hogy senkinek sem ad a kezében szorongatott lapokból. Közelítünk, egyből nekünk is szegezi a kérdést: petárda? Helyben vagyunk! Ezer forint a száz darab, de nem is, várjon, már csak nyolcszáz, ezért már megéri, nem igaz? Gondolkozunk egy kicsit, látszik rajtunk, hogy komoly vevők vagyunk, így felajánl még némi rakétát is kétezerötszázért, de ha igazán jót akarunk magunknak, a húszezres tűzijátékot választjuk.

Itt a petárda, hol a petárda?

Rendőröknek kínálták az illegális petárdát
Négy illegális petárdaárus bukott le egyetlen nap alatt Székesfehérvárott - értesült a HavariaPress. A kereskedők akkor buktak le, amikor pirotechnikai készleteiket civil ruhás rendőröknek is felkínálták. Az áruajánlatot a nyomozók videofelvételre rögzítették. A négy férfi ruházatából összesen háromszázdarab petárda, valamint négy római gyertya és egy pálcikás rakéta került elő. Mivel nem tudtak elszámolni a pirotechnikai eszközök eredetével, és engedélyük sem volt az árusításukhoz, a rendőrök szabálysértési eljárást indítottak ellenük.
Még visszajövünk - utasítjuk el ajánlatot, és továbbutazunk a Keleti pályaudvarhoz. A hamburger- és lemezárusok között legalább nyolc asztalt találunk, mindegyik megpakolva mindenféle szilveszteri holmival, de petárda sehol. Erős a gyanúnk, hogy az asztal alatt mindegyik árus komoly arzenált bújtat, de az egy eladóra jutó két rendőr jelentős visszatartó erő. Továbbutazunk, a Blaha Lujza téren már bátrabbak a kereskedők, pult alól ezerötsztáz a százas petárda, hatszáz a rakéta.

Ugyanakkor az illegális kereskedelem Mekkája a Józsefvárosi piac, tudjuk ezt jól mi is, gyorsan villamosra szállunk és elmerülünk a bazársorban. Rögtön a bejárat után ötszázért kínálják a petárdát, ha félezres tételben vásárolunk, három forint darabja. Odabent nem igazán leplezik az illegális kereskedést, a Nike-cipők, az autentikus mintára fröccsöntött asztaldíszek és az "itt a piros, hol a piros" játékasztalok között remekül megfér a vékonyka polcokra felállított "tüzi-peti-raki"-készlet. Itt megtudjuk azt is, hogy bátran vásárolhatunk, mert az nem illegális, csak az eladás, de persze "haha" az sem, hiszen ők legálisan árulnak, mindenről van papírjuk, nyílván. Petárda öt forint darabonként, öt darab rakéta négyezer.

Tüzijáték, cigaretta

#alt# Ha mégis inkább tiszták maradnánk, vagy csak egyszerűen nem akarjuk, hogy a nagy mulatozás közben tőből leszakadjon a karunk, vásárolhatunk legális forrásból is. A Hungária körúti Kika környékén található az egyik ilyen üzlet, munkásoktól érdeklődöm, merre a petárda-piac? "Hát, balra van az illegális, jobbra meg a legális!".

Mi azonban inkább jobbra kanyarodunk, kis fabódét, nagy fémkonténert, listaárat, biztonsági embereket és egy rövidke sort találunk az első "tiszta" árusítóhelyen. Miközben a főnökre várunk a biztonsági őr sutyorog a fülünkbe: "Nincs cigitek?" Micsoda? "Cigi! Elvették tőlünk, nem lehet dohányozni! Adjatok már cigit!" Ööö, az nem veszélyes? "Majd máshol szívom el" - mondja, de ebben a pillanatban meg is érkezik a főnök, a biztonsági őr pedig olyan arcot vág, mintha.

Égő állatok

Megtudjuk, hogy minden második eladott termék petárda, ez az állandó sláger. Száz darab 550 forint, kis fejszámolás után kiderül, hogy kevesebbe kerül, mint a legtöbb illegális kereskedőnél, ráadásul hetedikéig visszaváltják a fel nem használt darabokat. Kedvelt még a római gyertya, amelyik tavalyi tesztünk szerint "visszafele sül el".

Miközben a főnök a tűzijáték-telepek lelkivilágát magyarázza, látjuk, ahogy a biztonsági őr elvezet egy dohányost, és dühödten magyarázza neki, hogy itt nem lehet cigarettázni, menjen már odébb! Vehetünk még csőbombát hatezerért, ebben tizenkét töltetet helyezhetünk, melyeknek eredménye negyven-ötven méteres magasságban tapasztalható tízméteres átmérőjű tűzijáték. Állítólag a profik ebben utaznak, kezdőknek inkább a lángoló-pillangó ajánlott, bármi is legyen az.

Büntethető

#alt# A Duna Pláza előtt is találhatunk legális kereskedést. Itt elmondják, hogy tavaly még az eladott termékek hatvan százaléka petárda volt. Idén a publikum már igényesebb, sokan vásárolnak fütyülős rakétát (12 darab háromszáz forint), ezek három-négy emeletet is átfütyülnek. Ennek komolyabb változata a "Nagy Rakéta", ez már akár hetven méter magasra is felszáll, és ott robban. Hat darab kétezerötszáz. Sokan viszik a bombatelepeket is, átlagosan két-háromezer forintot költenek a vásárlók, de volt olyan is, aki jóval húszezer felett vásárolt.

Azért nem árt vigyázni a törvénnyel! A három grammnál nagyobb hatóanyag-tartalmú, kettes osztályba sorolt pirotechnikai termékeket csak az év végén, december 28-tól 31-éig vásárolhatják, birtokolhatják a nagykorúak Ez azt jelenti, hogy a megmaradt eszközök visszaváltása nem lehetőség, hanem előírás. Használni meg csak december harmincegyedikén 18 órától január elsején reggel hat óráig lehet. Az MTI beszámolói szerint pedig az, aki közintézmények környékén, sportlétesítményekben, repülőtereken robbantgat ötvenezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

hirdetés
hirdetés
N;N;