Kiskarácsony

Szavazás - az év izéi

Az év útátadása

  • 24118. számú bodonyi bekötõút  - 926
  • M35, debreceni elkerülõ  - 441

Az év fegyvere

  • T-34  - 1108
  • Utcakő  - 872

Az év szökevénye

  • Budaházy György, a szélsőjobbos Rózsa Sándor  - 1257
  • Natascha, a jó szökevény  - 761

Ezerből kijön

Tesztek

A homár ajánlja

Posztol a Kisjézus

Karácsonyi menü 1000 forintból

2006. 12. 24., 11:19 | Frissítve: 2006. december 26., kedd 12:43

Ahhoz képest, hogy ezer forintból mindössze fél milliméter autópályát és nagyjából 15 centi normandiai jegenyefenyőt lehet kapni, meglepően kerek karácsonyi menüt sikerült készítenünk, sőt kettőt is. Igaz, az első verzióra a legnagyobb jóindulattal is csak egy közepest adtunk magunknak, a némi trükközéssel előállított másodikat viszont nyugodtan ajánljuk mindenkinek, aki szereti.

Abból indultunk ki, hogy itt állunk a megszorítások közepén, a fűtésszámla nagy, a bérlet drágul, a bérünk befagyott, továbbá nincs baromfiudvarunk, nem vagyunk hivatásos vadászok vagy halászok, sem mindenevők, azaz ételhez csak saját leleményességünk segítségével és mindössze ezer forint árán juthatunk.

A karácsonyi menük két iskoláját követve egy gesztenyés töltött szárnyast és egy halas menüt választottunk. Három fogás, levessel, főétellel és desszerttel. A négyszemélyes ünnepi menükhöz egy-egy üveg bort, illetve a gyerekeknek némi üdítőt engedélyeztünk újabb ezer forintért.

A receptek összeállításánál az egyszerű és olcsó alapanyagokon túl megpróbáltuk valamennyire figyelembe venni az ünnepi jelleget is, bár amikor csak porpudingra futotta a büdzséből, ez már kevésbé volt szempont.

    A) menü
  • Sajtos hagymakrémleves
  • Gesztenyével töltött csirkecomb krumplipürével
  • Csokoládé puding mézen futtatott (!) almával
    B) menü
  • Borleves
  • Citromos olajban pácolt márna szalonnás krumplival
  • Citromos, tojáshabos sült puding

Az A menü hozzávalóit a Tescóban vettük meg, de természetesen mehettünk volna akármelyik a széles néptömegeket olcsón kiszolgáló hipermarketbe. Nyakunkon a megszorításokkal derékig gázoltunk az akciós árukban, utunkat változatos minőségű termékek szegélyezték.

Eredetileg 12 csirkeszárnyat akartunk megtölteni, de a felsőcomb egy százassal olcsóbb volt, és csak a méretei miatt mondtunk le a pulykaszárnyról, aminek kilója ugyancsak ötszáz forint alatt volt. Azt be kellett látnunk, hogy ennyiért nehéz szép combot kapni, és maradtunk a halálsápadt, de csecsemősen dundi tömegbaromfihúsnál.

A legolcsóbb gesztenyepürét 100 forintért, a kis darabka füstölt és a trappistának nevezett ömlesztett sajtot a rendíthetetlen 2000, illetve 1000 forintos áron vettük meg. A kis adag darált disznóhúsból komolyabb választék is volt: a leghússzínűbb darálékra sajnos nem futotta, viszont nem kellett fanyalodnunk a szinte teljesen fehér vágóhídi hulladékra sem: a darált lapockát kilónként 300-ért csíptük meg.

Mindkét menühöz ugyanazt a bort vásároltuk, Albert, a művelt alkoholista tanácsára a Szőlőskert Kft. Gróf Nagyrédei szériájának Chardonney-át, ötszáz alatt igazán gyomorbarát minőség. Vettünk krumplit is, kilóját százért, egy póréhagymát, két tojást és két zsemlét. (A fűszereket adottnak vettük)

Az 1000 forintos képlet valahogy így néz ki (2 forintot - szerencsénkre - a parkolóban találtunk a földön):

1000 Ft = 80 dkg csirkecomb (375), 7 dl tej (119), 2 tojás (44), 80 dkg krumpli (80), 15 dkg darált hús (45), póréhagyma, vöröshagyma (120), 1 pudingpor (49), füstölt, olcsó reszelt sajt (180).

A leveshez a hagymát karikára szeltük, megdinszteltük, majd vízzel felöntöttük, babérlevéllel sóval, borssal ízesítettük, főztük, összeturmixoltuk, aztán sajtot reszeltünk bele, és zsemléből készült sajtos pirítóssal tálaltuk.

A főételt a gesztenyével töltött pulykamellből csirkésítettük, a tölteléket 25 dkg gesztenyemasszából, a 2 dl tejből, a darált húsból, sóból, némi borsból és áztatott zsemléből gyúrtuk, és a fokhagymás tejben áztatott combocskákba töltöttük.

Sajnos a hús a sütés közben inkább barnult, mint pirult, ezt a fémdobozban nevelt, sohasem kapirgált alapanyagra fogtuk. A püré és a porból készült csokipuding egyértelmű, az almát mézen pirítottuk hozzá. A hozzávalókkal, ahol lehetett, spóroltunk az eredeti recepthez képest, a darált hús lefagyasztott maradékából például kiadós fasírtot készítünk majd húsvét táján.

A végeredmény látványra egészen megdöbbentő volt, legalábbis a karácsony 1000 forintból sorozatunk élvezeti cikkeihez képest, az íze azonban nem feledtette a csóró karácsonyt. Az olcsó csirke és puding inkább az íztelen műanyagra emlékeztetett, mint ünnepi vacsorára, épp ezért a menüt végig uralta a hagymaleves hagymaíze, hiába próbáltuk lemosni az iható mátraaljai fehér borok legaljával.

Egy halfogás története

A B menü már az elején komoly problémát vetett fel, nevezetesen, hogy olcsón nemigen lehet halat kapni, ezért fognunk kellett valamit. Mivel nem vagyunk horgászok, felszerelésünk nincs, ezért olyan halat kellett találni, amit egy leszakított ág, egy horog és némi damil segítségével elkaphattunk.

Szerencsére segítségünkre sietett Igazmondó Horgász barátunk, aki a géb nevű, Magyarországon csak néhány éve élő kis halat javasolta, mondván, könnyű fogni, mint a snecit, viszont a húsa sokkal különlegesebb. A halszerzés beszámolója következik.

A géb folyóvizekben élő, kisebb törpeharcsa méretű, barna, halacska, a feje tetején két dülledt szemet visel, amitől meglepően békaszerűen néz ki. Irtó falánk, plusz a part menti kövek között él, éppen ezért megszorítások idején ideális célpontja a finom vacsorára vágyó, de a célra mindössze egy ezressel rendelkező internetezőnek, hiszen nulla forintos felszereléssel is kifogható.


Egy géb (Forrás: haldorado.hu)

Törjön valahol egy nádszálat, vagy metélje le egy bokor vékony, rugalmas ágát, kötözzön rá bármilyen hulladék spárgát vagy madzagot ugyanolyan hosszban! A végére érdemes egy arasznyi cérnát csomózni, arra meg egy gombos- vagy gombtalan tűből hajlított horogformát. Csalinak rányársalhat egy gumikesztyűből kivágott pár centis csíkot, de ha felveti a pénz, kérjen a halastól egy kisebb szelet busát – kábé 50 forint –, és ebből metéljen le darabokat. Kiváló vadászterület a Margitsziget, ahol bónuszajándéknak még Fletó Fletonovics Ferenccel is összeakadhat. Mászkálni kell a parton, itt-ott bedobni a kövek elé, aztán lassan ide-oda mozgatni a botot. Ha valami ráncigálja a végét, az vagy a géb, vagy Szekeres Imre. Négy személyre sok krumplival egy bő tucatnyira van szükség.

Én azonban csak hármat tudtam fogni, de optimista maradtam, mint egy szociológusból lett kormánytanácsadó. Tudtam, hogy a pesti Dunán a kitartó öregek milyen sok márnát fognak, amit Felvidéken zsidóhalnak is neveznek, vagyis pont klappol az ünnephez. A Szabadság híd alatt találtam is három fickót, az egyikük hajlandó volt elcserélni a gébeimet – ja, a halacska a világ legjobb süllő- és menyhalcsalija, így kiváló cserealap – egy egész nagy márnára. A márnát sokan megszólják, amiért háztartási hulladékkal táplálkozik, bezzeg a disznót ilyen esetben tanyasinak titulálják, és kétszer annyiba kerül. A márnának rossz PR-ja, viszont fehér, izmos, finom húsa van. Egyre kell vigyázni: az ikrája mérgező, úgyhogy a zsigereit dobják ki.


Mivel a márnává lett géb ugyan nem kevés fáradsággal, de legalább ingyen megvolt, dőzsölhettünk a hozzávalókban. Egy hirtelen ötlettől vezérelve a keret felét, 479 forintot arra az üveg borra pazaroltunk, amiből a borlevest főztük. Továbbá igazi vaj került a desszertbe, húsos szalonna és petrezselyem a krumplira, citrom szintúgy.

A B menü ezerforintos képlete így nézett ki (egy forintot a magyar Vöröskeresztnek ajánlottunk fel)

1000 Ft = fehérbor (479), két citrom (100), vaj (120), húsos szalonna (150), krumpli (100), petrezselyem (50).


A márna, a kés és Gyurcsány Ferenc

Mindent érdemes előkészíteni, mert a fogásokat forrón kell találni, és mindegyik pár perc alatt elkészül. A halat kifilézzük (nem egyszerű!), a szeleteket olajos, citromos lében fél óráig pácoljuk, majd kevés pirospaprikával elkevert lisztbe panírozzuk, és a tálalás előtt közvetlenül megsütjük. A körethez a karikára vágott burgonyát a szalonnával egy kiolajozott tepsiben megsütjük, a petrezselymet elég a kivétel előtt pár perccel rászórni.

A leveshez felteszünk főni fél liter bort 5 dkg cukorral, szegfűszeggel és citromhéjjal, amikor felforrt, hozzáadunk – 3 deci vízzel hígítva – egy kávéskanál liszttel elkevert tojást.

A citromos puding receptjét Jamie Olivertől kölcsönöztük. Tök egyszerű, pedig sütőben készül, és nagyon finom: 4 dkg vajat elkeverünk 6 dkg cukorral, egy citrom lereszelt héjával és levével, aztán hozzákeverünk egy evőkanál lisztet, 2 tojássárgáját és egy késhegynyi sütőport. A fehérjét habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a tésztával. Az egészet egy tűzálló tálba tesszük, amit egy harmadáig vízzel töltött tepsibe állítva tolunk be a sütőbe. 20-30 perc alatt kész.

A B menü nemcsak kinézetében, de ízében is kiállta egy karácsonyi menü próbáját, a borleves pedig meglepően jó ízű lett ahhoz képest, hogy átlagos forralt borra számítottunk. Persze nem állítjuk, hogy könnyű a decemberi hidegben halat fogni, de nem árt felkészülni a hét szűk esztendőre, még akkor is, ha most másfél-két évről beszél a kormány.

Nyilván még ezerféle karácsonyi menü készíthető 1000 forintból, ezért várjuk az olvasók ötleteit is, sőt azok között, akik 500 forintból is tudnak háromfogásos menüt készíteni, egy Veres János-emlékplakettet sorsolunk ki.

hirdetés
N;N;