Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

VI. Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál

2002.02.25. 12:22

Magyar Kultúra Alapítvány
Budapest I., Szentháromság tér 6

A Magyar Kultúra Alapítvány 1993 óta tevékenykedik a Budai Várnegyed patinás eklektikus épületében. Az Alapítvány célja a határon túli és a hazai magyarok közötti gazdasági és kulturális kapcsolatok támogatása. Ehhez a fedezetet vállalkozói munkával teremtjük meg. Termeinkben konferenciákat, kongresszusokat, bálokat, fogadásokat, kiállításokat szervezünk és egy 16 szobás kétcsillagos szállodát is működtetünk az épületünkben.
Igen nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományteremtő rendezvények szervezésére .
Rendszeresen visszatérő programjaink a Magyar Kultúra Napjának megünneplése, Budavári Mosolynapok, Kárpát medencei Régiók Találkozója, a Budavári Mézes Napok, és a Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál.

A Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál évről évre egyre népszerűbb, rangos eseménye. Lehetőséget nyújt a kortárs magyar alkotóknak hogy új műveiket bemutassák egymásnak és a közönségnek. A kiállításon kívül ötletes, szórakoztató rendezvényeket is szervezünk a fesztiválon. Az események színhelye a Várnegyed Központjában Magyar Kultúra Alapítvány épülete , valamint a MÚOSZ Székháza az Andrássy úton és a kiállítás a Hálón is megtekinthető lesz. Így több százezer belföldi és külföldi nézőre számítunk.
Eddig a fesztiváljainkon pályázati jelleggel szakzsűri választotta ki a legjobb hazai és határon túli magyar szatirikus alkotásokat a kiállításhoz. A VI. Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál alkalmával felkértük a legjobb magyar művészeket, hogy vegyenek részt a kiállításon.
Réber László grafikusművész emlékének a kamara kiállítással tisztelgünk a fesztiválon és a szakmai díjat is róla neveztük el.

A kiállítás legjobb alkotásaiból évek óta rendezünk kamarakiállításokat belföldön és külföldön is. Már a VI. Magyar Karikatúra Fesztivál Kamarakiállítását is meghívták Franciaországba az Elzászi Magyar Napokra és Ausztriába, az Unterwarti Magyar Házba.

A kiállítás címe :

A pénz beszél, a karikatúra ugrat
(Euróban is gondolkodva)

A karikatúrák bemutatójához mozgalmas események is társulnak:
ˇ Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál műsoros megnyitó ünnepsége, a Magyar Kultúra Alapítvány Corvin termében zajlik, 2002. március 25-én amikor a szakma képviselői szavaznak a Réber László díj odaítéléséről.
ˇ 2002. március 25-én az ünnepélyes megnyitón a művészek közös graffitit készítenek.
ˇ A díjátadó ünnepségre 2002. április 12-én, a szakmai napon kerül sor, mely után a hagyományos talk show-n és fórumon kívül a MUOSZ Karikatúra Szakosztályának elnöke Békési Joe vezeti be az érdeklődőket a Karikatúra Akadémián a rajzolás tudományába és a napot Bolondos Bállal zárjuk.

Rendezvényünk célja nem csak magas szintű szórakoztatás, hanem az ország image kedvező formálása, hiszen a mosoly a legjobb útlevél.
"A karikatúra nagyon is számító, sőt kiszámított, tudatos játék eredménye. Jellemző formák, jellemző túlhangsúlyozása, gyenge pontok támadó kihasználása, szándékos eltépése annak a hajszálnak, amely a fenségest a nevetségestől elválasztja." (Kárpáti Aurél, 1930)

Budapest, 2001. december 15.

Fischer Rozi
értékesítési vezető

Badacsonyi Ildikó
rendezvényszervező

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.