Korai szüret az egri borvidéken

Korai szüret az egri borvidéken

2003. 07. 14., 22:13 | Frissítve: 2003. augusztus 04., hétfő 15:17

Ebben az évben - az igen meleg, napsütéses időjárás miatt - hetekkel korábban kezdődik a szüret az egri történelmi borvidéken. A korai fajták érése már most eléggé előrehaladott.

Az 5200 hektár területű borvidéken hagyományosan augusztus 20-án szokott kezdődni a szüret, és szeptemberben szedik a bikavér alapanyagául szolgáló kékszőlőfajtákat. Most azonban nemsokára hozzá kell látni a munkához. A termelők véleménye szerint valószínűleg nehezíteni fogja a szüretet, hogy a felvásárlók nem alkalmazkodtak a rendkívüli helyzethez. Például nem lehet még tudni, hogy mennyit adnak majd a gazdáknak a szőlő kilójáért.

A szőlő minőségéről a hegybíró azt mondta: a meleg, napos időjárás kedvezett a termésnek, ugyanakkor az aszálykárok hatása is jelentkezik. Azok számíthatnak viszonylag jó termésre, akik a minőség érdekében ritkították és tehermentesítették a tőkéket. Ahol a szőlőtőkéknek túl sok termést kell kihordaniuk, ott az aszálykárok is jelentkezni fognak

hirdetés
hirdetés