A rendőrök szeretnek biciklizni

2008.08.02. 23:41

Évek óta járőröznek magyarországi településeken biciklis rendőrök, jellemzően a turisztikai célpontokon állítják őket szolgálatba, elsődleges feladatuk a bűnmegelőzés, illetve hogy a lakosság és a turisták közelében legyenek, amivel biztonságérzetet adnak, valamint ha szükség van rá, informáljanak.

A helyzetfelmérést az ORFK-nál kezdtük, ahol kiderült, nem ők foglalkoznak a biciklis rendőrök nyilvántartásával, hiszen elenyésző a számuk, illetve csak idény jelleggel állnak szolgálatba, ezért is nincs erre külön alakulat, a megyék saját hatáskörben döntenek, hogy felállítanak-e ilyet. Ennek megfelelően nincs is egyenkerékpár, a megyék önálló gazdálkodóként intézik a beszerzést, gyakran egyébként beszállnak a helyi önkormányzatok, érkeznek felajánlások, és lehet pályázni is.

Hogy megtudjunk részleteket a biciklis rendőrökről, körtelefonba kezdtünk, az eredmény az volt, hogy kevés a kerékpáros rendőr, de jelenlétüket a lakosság szereti, így a rendőrségnek ez jó pr-eszköz, a rendőrök (elsősorban a fiatalok) pedig szeretnek biciklire ülni szolgálatban. Érdemes volt telefonálgatni, hallottunk egy meglepetés infót is: egy rendőrségi jetskis felügyeli a rendet a Tisza-tavon.

A Velencei-tónál jelenleg hat mountain bike-ból áll a biciklipark, minden májusban végzik el rajtuk a szükséges karbantartási munkákat, de pályáznak újakra is, mesélte a gárdonyi rendőrkapitány, Sági János alezredes. A hivatásos állományból jelenleg senki nem dolgozik biciklin, azonban a rendőrség agárdi táborában tanuló diákok – rendőrtiszti főiskolások és rendőr-szakközepesek – kifejezetten szívesen vállalják a járőrözést kerékpáron. Amúgy ha nem küzdenének munkaerőhiánnyal, több rendőr is szívesen váltana biciklire.

Külön képzést nem tartanak, de a baleset- és munkavédelmi felkészítés kiterjed a biciklis munka sajátosságaira is. A felszerelésük csak annyiban speciális, hogy bukósisakot hordanak, és mivel még nem végzett rendőrök, az iskolai egyenruhához tartozó rendvédelmi feliratú pólóban és sötét színű rövidnadrágban járőröznek. A gárdonyi kapitány hatékonynak tartja a munkájukat, mert túl azon, hogy mobilisak, közvetlenül láthatóak, az emberek elérhető közelségébe kerülnek.

Veszprém megyében Almádiban, Füreden és Tapolcán működnek olyan Balaton-parti kapitányságok, ahonnan nyáron folyamatosan küldenek szolgálatba biciklis rendőröket, itt kapitányságonként 3-5 rendőr végzi ezt a feladatot, mondta a megyei sajtóreferens, Csányi Zoltán. A kiválasztáskor az affinitáson túl itt fontos szempont az idegen nyelv ismerete is. A formaruhájuk sötét rövidnadrágból, fehér pólóból, bukósisakból, sportcipőből, valamint egy rendőri övből áll, a felszereléseket a központi ellátmányból kapják. A biciklik masszív mountain bike-ok, hogy jól bírják a csatornafedeleket és járdaszigeteket.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Tisza-tónál elenyésző a biciklis rendőrök száma, 1-2 emberen kívül a többség inkább autóval indul járőrözni. Ott persze van miből választani, a tavon ugyanis tavaly nyár óta egy jetskis rendőr is dolgozik. Csur Péter őrnagy azt mesélte, hogy a jetskis járőr jellemzően pályaelhagyás, gyorshajtás, vagy jogosítvány nélküli vezetés miatt büntet, helyszíni bírság azonban nincsen.

A miskolci biciklis rendőröknek kicsit eltér az egyenruhájuk társaikétól, ők klasszikus biciklis nadrágot hordanak és biciklijüket police felirat díszíti, mondta Pásztor Albert ezredes, a miskolci kapitányság vezetője. Miskolcon főleg a fiatalok vállalnának kerékpáros szolgálatot, tervezik is új biciklik beszerzését, jelenleg ugyanis ritkán van az utcákon két járőrnél több.