Kísérleti jellegű bringaút a Parlamentnél

2008.08.21. 15:59

Átadták az új bicikliutat az Alkotmány utcában, így hivatalosan megszületett az összeköttetés a Parlament mellett és a Bajcsyn haladó bicikliutak között, ráadásul számos újszerű megoldást alkalmaztak. Az Alkotmány utca amúgy eddig is az egyik leghasználhatóbb, biciklizésre kifejezetten alkalmas útszakasz volt - széles és kisforgalmú út -, bár most az új burkolattal suhanni lehet, és a közlekedés is teljesen biztonságos. A tervezésben közreműködött a Magyar Kerékpárosklub.  

 

A Parlamenttől haladva rögtön egy közös sáv a buszoknak és a bicikliseknek. Végre van ilyen is, bár ez csak egy viszonylag rövid szakasz ahhoz, hogy igazán tesztelni lehessen.

 

A Kossuth téri becsatlakozás újszerű megoldás Magyarországon és kifejezetten logikus.

 

Használják is a biciklisek, úgy tűnik működik, de figyelni kell a több irányból érkező autók mellett a villamosokra is.

 

Nem bíztak semmit a véletlenre, majdnem minden sarokra kitettek egy ilyen táblát.

 

Autók éppen nem parkolnak, de ha mégis parkolnának, nem lenne veszélyben egy biciklis se a kinyíló ajtóktól. A bicikliutat szaggataott vonal jelzi, így kényelmesebben haladhatnak az autósok és a biciklisek is.

 

Lámpás kereszteződésnél stopvonal fogadja a bicikliseket.

 

Az autósoknak a bordó burkolattal külön nyomatékosítják, hogy a kereszteződésben biciklisekre is számítaniuk kell.

 

Így néz ki, amikor kanyarodó sávot kapnak az autósok.

 

A bicikliút az Alkotmány utcából a Bajcsyra ér: az egyik oldalon vegyülni kell a gyalogosokkal, ahogy a képen is látszik, a másik oldalon viszont gyönyörű kis bordó burkolatú feljárót építettek, ez vezet rá a Bajcsyra - a járdára épített bicikliútra.