A Critical Mass lehetne Magyarország új ünnepe

2009.04.19. 20:44

Az utolsó pillanatig azt hittem, a Critical Mass már nem tud meglepni, hogy az évi kétszeri bringás felvonulás minden jellegzetességét ismerem. Beszámoltunk már arról, hogy a több tízezres demonstráció a legfeszültebb időkben is politikamentesen zajlik, hogy a felvonulók olyan békésen kerekezik körbe a várost, mintha egy óvodába jártak volna, és hogy a szanaszét áramló biciklis várossá teszik egész Budapestet. 

foldesandras: cn09 120

Nézze meg a felvonulást nagyban >>>

Az idei esemény olyasmikben különbözött az eddigiektől, hogy az útvonal elkerülte a Platán sörözőt, így megszűnt az egyik jelentős lassító tényező. Beiktatták viszont az Erzsébet hidat oda-vissza bejáró kis kört, ami remek látványt nyújtott azoknak, akik tekerés helyett a Gellért szobor magasságából nézték a demonstrációt.

Az előző években kidolgozott módszer, hogy a kereszteződésekben rendszeres időközönként elengedik a forgalmat, olajozottan ment, így nem alakultak ki órás dugók sem. A szervezőktől úgy tudjuk, atrocitások nem voltak, és idén 30 ezren jöttek össze, hogy élhetőbb városért és kerékpáros infrastruktúráért demonstráljanak.

foldesandras: cn09 110

Fotó: Földes András

Nem nagyon volt viszont útközben kerékpáremelés, az egész a szokásosnál gyorsabban zajlott. Mintha a Critical Mass egy bejáratott ünnep lenne. Amivel nincs is semmi baj, hiszen milyen jó lenne nekünk egy olyan ünnep, amivel nem erőszakos cselekményekre vagy nemzeti tragédiákra emlékezünk, hanem egyszerűen csak összejövünk, és barátságos körülmények közt körbejárjuk a várost.

 

foldesandras: cn09 225

Nézze meg a felvonulás minden képét! >>>

Ebben a joviális hangulatban gurultam be a célba, a Városligetbe, ahol kiderült, a Critical Mass egyelőre mégsem illeszthető be a többi ünnep közé. Amikor lezáró ceremóniaként 30 ezer ember emelte a feje fölé a biciklijét, és kerekek meg üdvrivalgás töltötte be a levegőt, akkor kiderült, ez az ünnep nem olyan, mint a többi. Eufória, kiabálta Sinya, a ceremóniamester, és a helyszínen egyáltalán nem tűnt túlzásnak a kifejezés.
 

foldesandras: cn09 308a

Fotó: Földes András

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport