Szabálysértési ügyek indulnak az illegális CM-miatt

2009.04.24. 13:54
A rendőrség közlekedési szabálysértés miatt indít eljárást néhány biciklista ellen, akiket a szerdai kerékpáros felvonuláson igazoltattak, mondta Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. Az eset érdekessége, hogy a helyszínen a rendőrök bizonytalanok voltak, hogy milyen címen igazoltatták a felvonulókat. Szóba került a gyülekezési törvény megsértése és közlekedési szabálysértés is. Miközben az Index által megkérdezett rendőrtiszt elismerte, nem minden igazoltatott biciklistánál látták, hogy valóban megsértettek-e valamilyen közlekedési szabályt.
 
Ahogy arról beszámoltunk, április 22-én Budapesten 250-300 kerékpáros tekert végig a városon. A menetnek sem vezetője, sem szervezője nem volt, tudtuk meg a résztvevőktől. Az éppen elöl haladók döntötték el, hogy merre fordulnak. A Föld napja alkalmából indult felvonulás a Critical Mass eredeti elveinek jegyében zajlott. Ekkor nem demonstrációként tekintenek a kerékpáros felvonulásra, hanem közlekedésként, amelynél több biciklis egy időben egy irányba teker.
 
A felvonulás közben a nagy számú kivonuló rendőr igazoltatott 13 kerékpárost a Moszkva térnél, és továbbiakat a Gödörnél. Feljelentést helyeztek kilátásba olyanok ellen is, akik egyáltalán nem vettek részt a vonuláson.
 
Az egyik igazoltatott a TASZ jogásza, Simon Éva volt, aki elmondta: a gyülekezési törvény
megsértése itt nem feltétlenül jöhet szóba, hiszen az eseménynek politikai felhangjai nem voltak,  a kulturális- és sportrendezvények pedig nem tartoznak ezen jogszabály hatálya alá.
 

Később azonban kiderült, az esemény spontaneitását megkérdőjelezi, hogy útvonala ugyan nem volt rögzített, viszont blogokon a start helyét és magát a demonstrációt is meghirdették. A szakértő megjegyezte, bár a törvényi háttér meglehetősen bizonytalan,
de a CM a TASZ álláspontja szerint mégis a gyülekezési jog hatálya alá eshet.