Biciklis tüntetés a Margit hídi bicikliútért

2009.08.13. 11:15

A Critical Mass biciklis tüntetést szervez augusztus 18-án este 6-ra, a Margit híd déli járdájára, ahol bringaemeléssel demonstrálnak a Margit híd déli járdájára tervezett Buda -> Pest irányi kerékpárút elhagyása ellen. (A Kerékagy bejegyzései az kiradírozott bicikliútról)

A CM számításai szerint ha szabályosan - a tervekben továbbra is szereplő - a Margit híd északi oldalára tervezett bringaúton akarunk eljutni a Bem rakpartról a körútra, akkor mintegy 8 lámpát kell kivárnunk.


View Felújított Margit-híd - biciklivel in a larger map

A riadóhíradó felhívása:

 

A lényeg az hogy átvert bennünket a főváros és az utolsó pillanatban lehúzta a pesti irányba tervezett, ígért, tervrajzokon a sajtónak már bemutatott déli kerékpársávot a 30 milliárdos hídról. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a már tömegesen bicikliző unokáink is a déli járdán fognak biciklizni a gyalogosok vállát kocogtatva. Esetleg szabályosan a tervekben megmaradt sziget-oldali, kétirányú, járdára festendő bicikliúton, amihez Budáról érkezve - számításaink szerint - 8 db lámpát, plusz a híd hosszának megfelelő kerülőt kell leküzdeni ahelyett hogy egyenesen átbicikliznél. Na ezt nem fogjuk annyiban hagyni, az a világ szégyene lenne.

 

Így aztán hirtelen kitört forradalmi dühünk gyorsan vidám tüntetésbe fojtjuk. Hídblokád nem lesz, de ahányan csak tudunk, összegyűlünk kedden (augusztus18.) pontosan 18 órakor, és a déli járdán sorfalat állva nyomunk egy nagy bringaemelést, majd biciklizünk egyet a híd úttestjén.

Ha nagy a dugó akkor csak egy kört.

Ez nagyon fontos ügy. Masírozgathatunk több tízezren a felvonulásokon, de ennek csak akkor van értelme, ha nem hagyjuk tovább úgy építeni ezt a
várost mintha nem tekerne benne minden évben duplaannyi bringás.

Reméljük sokan leszünk, és fel tudjuk hívni az illetékesek figyelmet a problémánkra. A részletek később és folyamatosan, addig is két link tájékoztatásnak:

http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20090812/retusalt-tervek-margit-hidrol
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20090812/margit-hid-akcio