Sok huzavona után mégis lesz biciklisáv a Margit hídon

2011.07.13. 14:20

A Budapesti Közlekedési Központ szerdán váratlanul bejelentette, 2011. július 15-étől újonnan kialakított kerékpáros nyomon közlekedhetnek a kerékpárosok a Margit híd északi és déli szélső forgalmi sávjában. A kerékpáros piktogramokat 14-én éjszaka festik fel az úttestre. A jelek szerint a főváros belátta, hogy a járdára tervezett kerékpárutak használhatatlanok, és a sűrű gyalogos forgalom miatt sokkal balesetveszélyesebbek, mint a kerékpáros nyom.

A BKK szerint az intézkedéssel megpróbálják kerékpárosbarátabbá tenni a Margit híd projektet, amely az elmúlt években már nagy összecsapásokat generált a biciklis szervezetek és a városvezetés között. A közleményben azt írják, hogy a hídfelújítás műszaki tartalmának már 2010 őszén megkezdődött az átdolgozása György István főpolgármester-helyettes előterjesztése nyomán meghozott döntése alapján.

A piktogramok felfestéséről azután döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy 2010 őszén a projekt felülvizsgálatakor kiderült: a korábban kialakított műszaki tartalom a kerékpározás szempontjából elfogadhatatlan. A probléma megoldása érdekében számos döntés megszületett, ennek része a kerékpáros piktogramok felfestése a forgalmi sávokban. Ezeken túlmenően a közgyűlés döntött a déli járdán közös gyalog- és kerékpárút létesítéséről, mely folyamatban van.

Az északi járdán vezetett kétirányú kerékpárút kapcsán a rámpákkal kapcsolatos jogos kritikák nyomán pedig a BKK elrendelte azok szélesítését és átépítését a biztaonságosabb használhatóság biztosítása érdekében.

A felfestendő sárga színű piktogramok a kerékpárosok részére a haladás nyomvonalát és irányát jelzik, valamint megkönnyítik a hídra történő szabályos felhajtást, a gépjárművezetők számára pedig figyelemfelhívó hatásúak. A forgalmi sáv jobb szélén szabályosan lehet kerékpározni, a járdán azonban egyelőre, a felújítás befejezéséig és a járdán vezetett kerékpárutak átadásáig csak tolni szabad a biciklit. A piktogramok a hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint jelentősen javítják a forgalombiztonságot és csökkentik a balesetveszélyt.

A forgalombiztonság érdekében a Margit hídon az autók számára 40 km/h-s sebességkorlátozás lép érvénybe. 

László János, a Magyar Kerékpárosklub vezetője a Kerékagynak azt mondta, épp a napokban írt levelet Vitézy Dávidnak, a BKK vezérigazgatójának, hogy legalább a híd elkészültéig engedélyezzék a biciklisek számára az útpálya használatát. Eddig ugyanis hivatalos jelzés nem érkezett arról, hogy a nyári forgalomban tervezik-e a még el nem készült északi oldali járda pótlását.

A kerékpárosok egyébként az állandó problémák, és büntetések miatt már a híd autóforgalom előtti megnyitásakor birtokba vették az úttestet.