A budapestiek használják a legkevésbé a kerékpárt

2011.10.20. 21:35

Az Alföldön használják leginkább rendszeres közlekedésre a kerékpárt, Budapest erősen lehúzza az országos átlagot. A Magyar Kerékpárosklub felkérésre készült kutatás szerint szeptemberben az ország lakosságának közel fele ült legalább egyszer biciklire.

Az eddigi adatok szerint 2011 szeptemberében mérték a legmagasabb kerékpár-használati arányt az országban. A TNS-Hoffmann Kft. korábbi öt kéthetes kutatása során eddig csak a tavaszi-nyári időszakban közelítette a közlekedésre vagy túrázásra kerékpárt használók aránya a mostanit, de a 47 százalékot eddig sohasem érte el.

A jó időjárásnak köszönhetően Budapesten is beállították az eddigi rekordot, a 18 százalékos részarányt, amit legutóbb 2010 májusában regisztráltak.

A kutatók szerint az igazán érzékelhető növekedés a kerékpárhasználat gyakoriságában volt tapasztalható. 2010. májusában országos szinten a 14 napos vizsgálati időszakból átlagosan 8 napon használták a megkérdezettek a kerékpárjukat közlekedési céllal. 2011. szeptemberére ez az arány átlag 9,2 napra nőtt. Budapesten ugyanez az arány a másfél év alatt az átlagos 3,4 napról fokozatosan 4,8 napra növekedett.

A szeptember elején készített kutatás szerint a kerékpárhasználók 44 százaléka mindennap kerékpárra ült, 10 százalékuk pedig tíz alkalommal közlekedett bringával. A nagy magyar átlag 14-ből 9 nap.

A közlekedési célú kerékpárhasználatban számottevőek a regionális különbségek. Az ország sík területein (Dél-Alföld 70, Észak-Alföld 68, Nyugat-Dunántúl 51 százalék) és Közép-Magyarországon (50 százalék) az átlagnál többen közlekedtek kerékpárral, addig az ország dombos, hegyes vidékein (Dél-Dunántúl 43, Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország 39-39 százalék) számottevően ritkábban. Az adatfelvételeket megelőző két hétben Budapesten közlekedtek kerékpárral a legkevesebben (18 százalék).