Elindult a New York-i közbicikli-program

2013.05.27. 20:22

Kétszeri halasztás után hétfőn beindult New Yorkban a sokak által várt közösségikerékpár-közlekedés hatezer biciklivel és 330 állomással, írta az MTI.

Egyelőre csak Manhattanben és Brooklyn egyes részein működik a rendszer, de a tervek szerint Queensre is kiterjesztik, és idővel összesen 10 ezer bicikli várja 600 helyen a kölcsönzőket. Eddig 9 ezren váltottak éves bérletet, amelynek ára 95 dollár. Június 2-től lesz napi jegy is, az 10 dollárba kerül. A kölcsönzésből kizárták a 120 kilónál súlyosabbakat a biciklik épségének megőrzése végett.

A nagyváros vezetői remélik, hogy valamelyest enyhít az újdonság az autóforgalom állandó torlódásán, mert lesznek, akik a kocsikból átpártolnak az 1100 kilométernyi kerékpárútra, amelyből 500 kilométer az utóbbi öt évben épült. A kerékpárkölcsönzéstől a balesetek számának csökkenését is remélik, mivel a statisztikák szerint az autósok óvatosabban vezetnek ott, ahol több a biciklis.

A szolgáltatás neve Citi Bike, mert a kialakítás költségeit zömmel a Citibank állja: 41 millió dollárt ruházott bele. Partnere, a Mastercard cég 6,5 millió dollárt fektetett a vállalkozásba. A hasznon a beruházók és a város osztozik.
A kölcsönzőhálózat startját kétszer is elhalasztották, a második esetben a Sandy nevű vihar miatt, amely súlyos károkat okozott az állomásokban, de még a kerékpárállományban is.