Orbán Viktor a Balatonra akar ruccanni kerékpárral

2013.05.31. 10:50

A miniszterelnök a magyar sajtó előtt alig-alig mutatkozott kerékpárral. Nemrég ugyan szerepeltek egy képen, de nyeregben szinte soha.orban_gyor_alair.jpg

Pedig tavaly nyáron Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtó­főnöke azt állította, hogy Orbán kifejezetten kerékpártúrával töltötte szabadságát: a kormányfő, a felesége és az ötből három gyermekük Ausztriába, a Fertő-tó partjára utazott, ahol naponta 50 kilométert tekertek, megnézték Rusztot és más környékbeli városokat.

Orbánról egy képet találtunk, amikor párttársaival teker, és az akkor még ellenzékben lévő Fideszről azt hirdetik, hogy a párt nagy támogatója a kerékpározásnak. A politikai tekerés azonban Magyarországon eddig mindig megmaradt kampányjellegűnek, amint hatalomba kerültek, onnantól csak kocsiajtóban lehetett látni még a mégoly sportos politikusokat is.

orban deutsch bicikli kerekpart
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

De lehet, hogy jövőre eljön az a pillanat, amikor megint megtörik a jég. Amúgy is választási év lesz, jön a kampány, és 2011-ben Németh Zsolt, a Balatoni Kerékpáros Turisztikai Egylet ügyvezetője azzal biztatta a szántódiakat: szerinte jó esély van rá, hogy újabb szakaszokat épüljenek, pótolva a bringaúthiányt. Németh Orbán Viktorra hivatkozott, amikor próbálta megokolni optimizmusát, a balatoni kerékpárút fejlesztéssel kapcsolatban nagy támogatóként mutatta be Orbánt. Németh elmondta, hogy a miniszterelnök határozott kívánsága volt a fejlesztés, mert „2014-ben kerékpárúton szeretne a fővárosból a tóhoz ruccanni”.