Kilométerenként 76 forint, ha biciklivel mész munkába

2014.06.04. 11:18

Ennyi pénzt adnak francia cégek, ha biciklivel megy valaki munkába.

Hat hónapos kísérletbe kezdett Franciaország, amivel növelni akarja a biciklivel munkába járók arányát. Húsz cég és szervezet (összesen tízezer alkalmazottal) döntött úgy, hogy 25 eurocentet (76 forintot) fizet kilométerenként azoknak, akik biciklivel járnak munkába, írja a Yahoo News.

Hollandiában, Dániában, Németországban,Belgiumban és Nagy-Britanniában is vannak különböző rendszerek, amikkel a biciklizést támogatják. A belga kormány például öt évvel ezelőtt vezetett be támogatást a biciklivásárlásra. A nem túlságosan dimbes-dombos Hollandiában az összes közlekedés 25 százalékát biciklin végzik.

Nagy-Britanniában a "bringázz a munkába" rendszerben a dolgozók adómentesen, részletre vásárolhatnak kerékpárt maguknak. A dolgozó által kiválasztott kerékpárt a rendszerhez csatlakozó munkáltatók vásárolják meg, és bérbe adják a dolgozóknak, akik a bérleti időszak végén meg is vásárolhatják azt. A bérleti díjat a dolgozók bruttó fizetéséből vonják le részletekben. Nemcsak az autósok számolhatnak el kilométerdíjat: a kerékpárral közlekedő vállalkozók 20 penny (75 forint) költséget írhatnak le mérföldenként. (G. Szabó Dániel)