Életveszélyes jégpálya az Alagútban

2014.12.29. 17:42
Évek óta csordogál a víz a járdán, télen pedig befagy. Bármikor az autók közé csúszhat egy gyalogos, vagy bringás.

Az Alagútban nehézkes a közlekedés. Autóval a dugók miatt, busszal az autók miatt, kerékpárral a tavalyig tartó tiltás miatt, gyalogosként pedig az életüket féltő, járdán tekerő biciklisták miatt. Ha nem gépjárművel kelnénk át a Vár alatt, marad a déli oldali, nem túl széles járda. Az Alagút utca felőli részen egy vízfolyás teszi kellemetlenné, fagypont alatt pedig életveszélyessé a haladást. A gyalogos és kerékpáros nemcsak a jégen törheti össze magát, de nagyon könnyen az autók közé is eshet, ami végzetes is lehet. De lássuk, mit tudunk:

  • ezen a szakaszon gyalogosok és kerékpárosok is közlekednek,
  • a víz a csempézett falból és a járdán levő aknafedél alól is szivárog, és a Duna felé tart,
  • a járda teljes szélességében csordogál, ami jó időben csak sáros trutyit jelent, hidegben viszont több négyzetméter felületű jeget,
  • kerékárral az úttest sem biztonságos, a csorgó víz egészen a Clark Ádám térig tartja nedvesen az aszfaltot,
  • a Google utcaképén jól látszik, hogy már 2012 elején is ez volt a helyzet,
  • tavaly télen már önkéntesek ragasztottak figyelmeztető táblát az Alagút bejáratához,
  • az illetékes hivatalokból nem járnak arra gyalog vagy bringával.

Mivel a járdán már ma elkezdett befagyni a tócsa, és hetekig -10 fok lesz éjszaka, öntudatos állampolgárként bejelentésemmel először a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-hez fordultam, hiszen weboldaluk szerint hozzájuk tartozik a közlekedő felületek fenntartása, üzemeltetése, takarítása. De vajon közlekedő felület-e a járda? Sajnos nem, a járda nem tartozik a közlekedő felületek közé, csak az utak, az úttest. Ügyintézőjük a Fővárosi Vízművekhez irányított. A Vízműveknél egy kedves úr adataim felvétele után megnyugtatott, ha víz folyik, az az ő asztaluk és megígérte, még a mai napon kiszállnak, megvizsgálják és értesítenek. Bennem azért maradt egy kis rossz érzés, némi bizonytalanság. Ön mit tippel?

Szerintem

Frissítés!!!

Reggel 8 órakor visszahívott a Vízművektől az udvarias úr! Kinn jártak, megvizsgálták a problémát, ami sajnos mégsem hozzájuk, hanem a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-hez tartozik. Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ kommunikációs igazgatója azt mondta az Indexnek, hogy valóban nem egy új problémáról van szó. A Fővárosi Vízművek észlelte már ezt a vízfolyást, amely a hegyből jön, vagyis az elállítása nagyobb beruházást igényel (nem elég egy csapot elzárni). A Fővárosi Közterület-fenntartó a jeges felületet Szűcs szerint a lehető leggyorsabban letakarította, és a hídmesterrel is egyeztettek, hogy újabb jegesedés észlelésekor rögtön sietnek takarítani. Szűcs Panni azt mondta, hogy a hosszú távú megoldáson dolgozik a főváros.