Ez történik, ha keresztezik a biciklit a gördeszkával

2015.05.05. 17:14

Az alkotóit is meglepő siker lett a biciklit és a gördeszkát keresztező jármű, a Halfbike. A bolgár építészpáros terve egy olyan háromkerekű jármű, amelyet állva kell hajtani, és a test dőlésével lehet irányítani. A Halfbike elegáns, hajlított vázból áll, amely elöl hagyományos, igaz kisméretű biciklikerékre, hátul két gördeszkakerékre támaszkodik. 

A Fastcompany cikke szerint a szerkezet egyszerre olyan, mintha síelnénk, bicikliznénk, és gördeszkáznánk. A Halfbike alkotói szerint azonban nem csak jópofa szabadidős eszköz. Mivel összehajtható, így a városi közlekedésben is remek eszköz lehet.

A két fiatal bolgár építész által tervezett Halfbike hatalmas siker volt a Kickstarteren. Martin Angelov és Mihail Klenov 50 ezer dollárra lőtte be a járgányt, de végül közel 100 ezer dollárnyi pénzt kaptak.

3045838-slide-s-4-from-hobby-to-start-up-halfbike-ii
Fotó: fastcompany.com

"A siker titka a teljesen új kerékpározási élmény lehet, amit nehéz bármilyen más sporteszközhöz hasonlítani" - vélte Angelov. 

A két építész még 2010-ben találta ki a koncepciót. Imádtak biciklizni, és szerették volna tervezési tudásukat valamelyen egyedi tervben megmutatni. A prototípus terveivel be is neveztek egy kerékpáros tervezési versenyre, ahol nem nyertek. Igaz, az akkori modellnek hátul csak egy kereke volt, és amikor próbából megépítették a szerkeszetet, kiderült, hogy nem is igen működik.

Néhány év kihagyás után folytatták a kísérletezést, ekkor kerültek a gördeszkáról ismert kerekek hátulra, és készítették az íves, könnyű vázat is. A nem várt siker gondokat is okozott. "Egy dolog építeni 100 biciklit egy évben, és másik, amikor 2000 megrendelésed van" - mondta Angelov.

Kevésbé átütő sikerrel, de egy magyar feltaláló is fejlesztett izgalmas biciklimutációt. Azegyetlen kerékből álló szerkezetrőlfilmet is forgattunk. Utolsó híreink szerint a modellt kínában illegálisan gyártják, és a feltaláló, Götzey András mindebből semmit nem profitált.

Ezzel nem lehet hasra esni